Likya Yolu'nu Protezleriyle Geçiyor - Son Dakika
Yerel

Likya Yolu'nu Protezleriyle Geçiyor

Marmara Depremi'nde enkaz altında kalarak ayaklarını kaybeden serbest dalış rekortmeni 39 yaşındaki Ufuk Koçak, farklı spor dallarını kullanarak geçmeyi hedeflediği 509 kilometrelik Likya Yolu'nda parkurun ilk bölümü olan 18 kilometrelik Hisarçardır-Göynük Kanyonu etabını 4 günde tamamladı.

21.04.2015 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MURAT KEMANECİ - Marmara Depremi'nde enkaz altında kalarak ayaklarını kaybeden serbest dalış rekortmeni 39 yaşındaki Ufuk Koçak, farklı spor dallarını kullanarak geçmeyi hedeflediği 509 kilometrelik Likya Yolu'nda parkurun ilk bölümü olan 18 kilometrelik Hisarçardır- Göynük Kanyonu etabını 4 günde tamamladı.

Yürüyüşünde şu ana kadar yaşadıklarını ve hedefini AA muhabirine anlatan Koçak, engellilerin eşit şartlarda yaşama haklarına ve günlük yaşamın kendilerine uygun hale getirilmesine dikkati çekmek için tarihi yolu protez bacaklarıyla geçmeyi planladığını söyledi.

Bu kapsamda 15 Nisan'da Antalya'da Hisarçandır Elmayanı mevkisinden fotoğraf sanatçısı Özcan Şarlı ve emekli deniz subayı Rıza Taşkın ile yürüyüşe başladığını belirten Koçak, etaptaki şartların düşündüğünden çok daha zorlu olduğunu ilk 500 metrede anladığını dile getirdi.

"Yolu kısaltmak için her şeyi göze aldım"

"Çetin doğa koşulları ve kısa protezlerim sebebiyle 2 günde yürüyerek tamamlayacağımı düşündüğüm bu parkurun yüzde 70'ini emekleyerek bitirebildim" diyen Koçak, "zigzag" çizmek yerine acı verse de kısa yoldan parkuru tamamlamaya çalıştığını kaydetti.

Koçak, bazı yerlerde "Şuradan yuvarlansam da bir an önce insem" diye düşündüğünü ifade ederek, iki özel eldiveninin bu yolda parçalandığını söyledi.

İlk gün sonunda "Dayısı Geçidi"ne vardıklarını bildiren Koçak, bu noktada çadır kurmaya uygun yer bulunmadığını, gecenin sonunda ekipten Rıza Taşkın'ın rahatsızlandığını çağrılan rehber yardımıyla ekipten ayrıldığını belirtti.

Yürüyüşün ikinci gününde planladıklarından çok geride kaldıklarını fark ettiklerini vurgulayan Koçak, şöyle konuştu:

"Göynük Kanyonu işletmesinde çalışan Varol Şirinler ve beraberindeki gençlerin yaklaşık 12 kilometre yürüyerek bize erzak yardımı yapması, beni çok duygulandırdı. Etabın devamında ilk kez Sarıçam'da çadır kurabildik. Parkuru 60 günde Fethiye'de tamamlamayı planlıyorum. Bundan sonraki bölümlerde değişik ekstrem spor dallarını kullanarak engelli ve engelli olmayan sporcuların, sanatçıların ve isteyen herkesin desteğiyle ilerleyeceğim."

Koçak, engellilerin, sporcuların, sanatçıların da kendisine yürüyüşte destek vereceğini anlattı.

Projenin belgesel film olmasını istediğini vurguyalan Koçak, şunları kaydetti:

"Engelli gözünden Likya Yolu'nun yazılı kaydının olmasını, Likya Yolu parkurunu tüm dünyaya açabilmek için engelsiz bir şekilde işaretlemek istiyorum. Yani hangi engel grubundan arkadaşlarım hangi parkurları ne çeşit araçlarla geçebilir, işaretleyip çıkarmayı amaçlıyorum."

Koçak, proje için yaklaşık 80 bin lira maliyet çıkardıklarını, 8 bin lirayla yola çıktıklarını, projeyi tamamlayabilmek için desteğe ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Likya Yolu'nu Protezleriyle Geçiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement