Libyalı Kadınlar Devrimden Sonra Daha Özgür" - Son Dakika
Güncel

Libyalı Kadınlar Devrimden Sonra Daha Özgür"

Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarında yerel yönetimlerde dahi söz sahibi olamayan Libyalı kadınlar, devrimin ardından yapılan geçici meclis seçimlerinde parlamentoya giren 32 milletvekili kadınla ülkenin demokrasiye geçiş dönemine güç veriyor Misrata Milletvekili Şalluf: "Kadınlar devrimden sonra Libya'da daha fazla özgürlüklerini kazandılar ve kendilerini daha fazla özgür hissettiler.

14.09.2014 09:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kaddafi döneminde yerel yönetimlerde dahi rol alamayan Libyalı kadınlar, devrimin ardından yapılan geçici meclis seçimlerinde parlamentoda görev alan 32 milletvekili kadınla ülkenin demokrasiye geçiş dönemine güç veriyor.

Libya'nın başkenti Trablus'taki Milli Genel Kongre (MGK) seçimlerinde en yüksek oyla Misrata'dan kadın milletvekili seçilen Hanan Muhammed Şalluf, erkek siyasi rakiplerini geride bırakarak, ülkenin demokrasiye geçiş döneminde kadınların umudu oldu.

Şalluf, Misrata kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan çatışmaların herkesi etkilediğini belirleterek, kadınların da bağımsız Libya için ülkedeki onurlu hareketlere fedakarca destek verdiğini anlattı.

Kadınların devrimden önce ülkede sınırlı alanlarda söz sahibi olabildiğini ifade eden Şalluf, toplumun herkesiminde kadınların temsil edilmesi gerektiğine işaret etti.

"Kadınlar devrimden sonra Libya'da daha özgür"

Şalluf, devrimden sonra kadınların, sahip olduğu hakları koruduğuna dikkati çekerek, "Kadınlar devrimden sonra Libya'da daha fazla özgürlüklerini kazandılar ve kendilerini daha fazla özgür hissettiler. Birçok alanda söz sahibi oldular" ifadesini kullandı.

Ülkede yaşanan olumsuz olaylarda kadınların zorluklarla mücadele ettiğini ifade eden Şalluf, şunları konuştu:

"Şu şartlar içerisinde kadınların sorunlarını çözebilecek çalışmalar yok. Bazı Batılı ülkeler buraya gelip kadınların sorunlarına çözüm önerileri getiriyor fakat bu öneriler bizim sosyal-kültürel yapımızla uyuşmuyor. Bizim şu anda çok farklı sorunlarımız var, bunlar gözardı ediliyor. Bu nedenle ülkemizde yaşayan kadın haklarına ilişkin net bir çalışmamız yok. Kadınlara yönelik bir çok projemiz var ancak şu anda en önemli sorunumuz dışardan getirilen sorunlar. Bir kere o sorunları ortadan kaldırmamız gerekiyor."

" Türkiye'nin açıklamaları bizi memnun etti"

Türkiye'nin, 17 Şubat devriminde Libya halkının yanında durduğuna dikkati çeken Şalluf, Türkiye'nin, Libya'nın içişlerine müdahale anlamında herhangi bir girişiminin söz konusu olmadığını vurguladı.

Şalluf, Türkiye'nin yaptığı açıklamalarda da "bağımsız, bütünlüğünü sağlamış bir Libya" söylemini dile getirdiğini aktararak, "NATO toplantısında da Türkiye'nin açıklamaları bizi memnun etti. Biliyoruz ki Türkiye, siyasi anlamada Libya'nın iç işlerini karıştırmak istemiyor, aksine Libya'nın birlikteliğini istiyor" dedi.

Libya'da bazı insanların darbe girişimi gibi hukuka aykırı bir takım eylemler içerisine girdiğini belirten Şalluf, ülkelerinin istikrara kavuşması için çalışacaklarını vurguladı.

Ülkedeki silahlı güçler, Trablus merkezli MGK desteklediği Fecr Kuvvetleri ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin desteklediği Halife Hafter'e bağlı milisler şeklinde ikiye bölünmüştü.

Hafter ve beraberindeki milis güçlerin Trablus'taki MGK'ya darbe girişiminde bulunması ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemişti. - Misrata

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Libyalı Kadınlar Devrimden Sonra Daha Özgür' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement