Lalahan Hayvancılık Üssü Olacak - Son Dakika
Güncel

Lalahan Hayvancılık Üssü Olacak

Lalahan Hayvancılık Üssü Olacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü’nün dönüşüm projesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceledi.

17.01.2015 12:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'nün dönüşüm projesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceledi. Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi haline dönüşecek olan enstitü, projenin tamamlanmasıyla faaliyetlerini uluslararası düzeye taşıyacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'ne ziyaret gerçekleştirdi. Enstitüyü Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi haline dönüştürecek olan projenin detayları hakkında bilgi alan Bakan Eker, projenin tamamlanmasıyla hayvan ıslahı, suni tohumlama, embriyo transferi, hayvan besleme gibi birçok konuda gerçekleştirilen projelerin uluslararası düzeye taşınacağını söyledi.

Kalkınma Bakanlığı ile ortaklaşa yürütülen Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi projesinin maliyeti 20 milyon 200 bin lira olacak. Laboratuvar alt yapılarını uluslararası standartlara getirmeyi hedefleyen proje kapsamında ahır, ağıl ve kümeslerden oluşan hayvan barınakları ve yem hazırlama üniteleri olacak. 2017 yılında faaliyete geçmesi beklenen merkez, toplantı salonları, misafirhane ve sosyal tesisler içeren uluslararası düzeyde bir eğitim kompleksi haline gelecek. Projeyle, enstitü içinde bulunan tarihi binaların restorasyonu yapılıp bu binaların sosyal amaçlı kullanımı sağlanacak.

İLK TÜP BUZAĞI

Kuruluşundan bugüne birçok ilke imza atan enstitü, in-vitrofertilizasyon yöntemiyle Türkiye'de ilk tüp buzağıyı üretti. Yine ilk kez embriyoda cinsiyet tayinini 2009 yılında gerçekleştiren enstitü, 150 akademisyen ve araştırmacının çalışmaları sonucu ilk kez kendi bünyesi ve TÜBİTAK-MAM'da olmak üzere iki hayvan gen bankası kurdu. Gen bankasında yerli evcil genetik kaynaklardan 5 tür ve 30 ırka ait 90 bin sperma, embriyo, DNA ve hücre örnekleri saklanıyor. Boğa sperması üretimi ve satışı yapan enstitü, Ankara keçisi, Denizli, Gerze tavuk ırkları, Çankırı-Bayram, Ören ilçelerinde yerli kara sığır ırkı, Tokat'ta karagül koyunu gibi bir çok ırkı koruma altına aldı. - BARTIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Lalahan Hayvancılık Üssü Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement