Lahey Mahkemesi'nden Rusya'ya 50 Milyar Dolar Ceza - Son Dakika
Güncel

Lahey Mahkemesi'nden Rusya'ya 50 Milyar Dolar Ceza

Lahey Tahkim Mahkemesi, "Yukos" petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığı gerekçesiyle Rusya'nın 50 milyar dolar ceza ödemesine karar verdi.

28.07.2014 17:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Lahey Tahkim Mahkemesi'nin, Rusya'yı "Yukos" davasında suçlu bularak, 50 milyar dolar ceza ödemesine karar verdiği bildirildi.

Lahey Tahkim Mahkemesi'nden yapılan açıklamaya göre, Rusya'nın, eski hissedarları arasında ünlü iş adamı Mihail Hodorkovski'nin de bulunduğu "Yokos" petrol şirketinin usullere aykırı kamulaştırıldığı tespit edildi. Rusya'nın suçlu bulunduğu davada, Moskova yönetiminin şirketin eski ortaklarına 50 milyar dolar ceza ödenmesine karar verildi. Yaklaşık 10 yıldır devam eden davada alınan karara göre, Rusya'nın bu miktarı 15 Ocak 2015 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.

Öte yandan Lahey Mahkemesi'nin kararına Rusya'dan ilk tepki, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, Rusya'nın 10 gün içinde karara itiraz etme hakkını kullanacağını ifade etti. Lavrov, Rusya'nın hakkını aramak için tüm imkanları kullanacağının altını çizdi.

İş adamı Hodorkovskiy ise kararı memnuniyetle karşılarken, "Bu tarafsız bir mahkemenin Yukos hakkında verdiği ilk karar. Şirketin ortaklarının zararlarını gidermeleri için büyük bir fırsat. Yukos meselesi, başından sonuna başarılı bir şirketin devletle bağlantılı mafya tarafından soyulmasına bir örnektir" yorumunda bulundu.

Yokus petrol şirketi, 1993-2007 yıllarında faaliyet göstermişti. 2003 yılında Hodorkovski ve şirket ortağı Platon Lebedev hakkında sahibi olduğu Yukos petrol şirketinin hisselerini el altından Amerikan Exxon ve Chevron şirketlerine satmaya çalıştığı iddialarıyla soruşturma başlatılmış ve vergi kaçırmak suçuyla 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yokos şirketi, 2004 yılında vergi borçlarına karşılık ihale yoluyla "BaykalFinansGroup", ardından da devlet petrol şirketi "Rosneft'e" geçmişti. Şirketin hissedarı Group Menatep Limited (GML) 2005'de Lahey Mahkemesi'nde dava açmıştı. - Moskova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lahey Mahkemesi'nden Rusya'ya 50 Milyar Dolar Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu
    15:54 Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu

    Birçok farklı ülkeden gelen yabancı turistler, bahar ayında kar, sis ve fırtınaya rağmen Ağrı Dağı'na tırmandı. Zirvede etkili olan dondurucu soğukta dağcılar zor anlar yaşadı, kaş ve kirpikleri tamamen buz tuttu.

  • Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı
    15:54 Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçundan 4 yıl 9 ay hapis cezası bulunan K.H. isimli şahıs yakalandı. Şahıs, tutuklanarak Dinar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

  • Kastamonu'da ahşap ev yangını
    15:54 Kastamonu'da ahşap ev yangını

    Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde Hikmet Yılmaz'a ait ahşap evde çıkan yangın, çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü ancak ev kullanılamaz hale geldi.

  • İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    15:53 İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Manisa İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı geçiş düzenledikleri belirlenen M.O. ve H.O'yu takibe aldı. Şüphelilerin, düzensiz göçmenleri deniz yoluyla yurt dışına geçirecekleri bilgisi üzerine harekete geçen ekipler, bir aracı İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi yakınlarında durdurdu. Araçtaki 27 düzensiz göçmen yakalandı, 2 şüpheli gözaltına alındı. Düzensiz göçmenler işlemlerinin ardından sınır dışı edilirken, şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı
    15:48 Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı

    Havza Belediyesi, Kevser Camisi önünde 1500 karaçam, ardıç ve badem fidanı dağıtarak ilçede yeşil alanları artırmayı hedeflediğini belirtti. Belediye Başkanı Murat İkiz, halktan fidanları dikmelerini ve korumalarını isteyerek ücretsiz fidan dağıtımının devam edeceğini söyledi.


Advertisement