Kyzikos Kazıları Başladı - Son Dakika
Yerel

Kyzikos Kazıları Başladı

Erdek'te, 2015 Kyzikos kazı dönemi başladı.

27.07.2015 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdek'te, 2015 Kyzikos kazı dönemi başladı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Koçhan, Düzler Mahallesi'nde yer alan Kyzikos ören yeri kazılarında 18 öğrenci ve 18 işçinin çalışacağını belirtti.

Kazı çalışmalarına 4 gün önce başladıklarını ifade eden Koçhan, kazı çalışmalarının 20 Eylül'e kadar devam edeceğini söyledi. Çalışmaları geçen yıl olduğu gibi Hadrianus Tapınağı'nın batı sınırında sürdüreceklerini dile getiren Koçhan, şunları kaydetti:

"2006 yılından beri başkanlığımda süren kazı çalışmaları kapsamında, tapınağın, 116 metre 23 santimlik boyunu, 70 metrelik genişliğini, kaidesini ve sütun altlıklarını biz bulduk. O tarihe kadar tapınağın, sadece Korint tarzında yapıldığı biliniyordu. Bu arada, 2013 yılında, dünyanın tam olarak  ilk sütun başlığını da biz, Kyzikos'ta çıkararak dünya kültür mirasına kazandırdık. Bu sütun başlığı 2,5 metre boyunda bulunuyor. Tapınağın kiremitlerinin bile mermerden yapıldığını da biz belirledik. Ona benzer gösterilen Lübnan'daki Balbek Tapınağı'nın sütun başlığının boyu ise 2.40 metre civarında. Yine o dönemin en değerli parası da Kyzikos parasıydı. Halen bu bölgeden çıkan Kyzikos sikkelerinin arkeolojik değeri çok büyük."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ömer Kalın ise, "Ülkemizde üç ören yerinde amfitiyatro yer alıyor. Bunların başında Kyzikos, Bergama ve Adana geliyor. Ancak dönemin en sağlam amfitiyatrosu Kyzikos'ta. Tabii, bu olanaklarla Kyzikos kazılarının 3-5 yılda bitmesini beklemek hayalden öteye geçmez. Benim başkanlığımdaki kazılar henüz 10 yıl içinde bulunuyor. Burası bir höyük değil. Efes kazılarının bile 200 yıldır sürdüğünü düşünürseniz, daha önümüzde çok yol bulunduğunu anlarsınız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kyzikos Kazıları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement