Kurtulmuş: Dünyanın Neresinde Mazlum ve Mağdur Varsa Yanında Olacağız (2) - Son Dakika
Güncel

Kurtulmuş: Dünyanın Neresinde Mazlum ve Mağdur Varsa Yanında Olacağız (2)

Kurtulmuş: Dünyanın Neresinde Mazlum ve Mağdur Varsa Yanında Olacağız (2)

Numan KURTULMUŞ GÜNEYSU'DA BAŞKANLIK SİSTEMİ PANELİNDE KONUŞTU Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Güneysu'da düzenlenen '2. Güneysu Buluşması' etkinliğinde, 'Yeni Demokratik Anayasa Temelli Başkanlık Sistemi Paneli' gerçekleştirildi.

09.05.2015 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Numan KURTULMUŞ GÜNEYSU'DA BAŞKANLIK SİSTEMİ PANELİNDE KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Güneysu'da düzenlenen '2. Güneysu Buluşması' etkinliğinde, 'Yeni Demokratik Anayasa Temelli Başkanlık Sistemi Paneli' gerçekleştirildi. Kaptan Ahmet Erdoğan İmam Hatip Lisesi Salonunda düzenlenen panele Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile milletvekilleri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile bazı iş adamları katıldı.

Panelde konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, başkanlık sisteminin gerekli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Önceki dönemlerde Cumhurbaşkanlığı makamı, millete karşı devlet operasyonlarının emniyet supabı olarak görülmüş, ona göre tasarlanmıştır. Ayıp olmasın diye 1946'dan beri sandık ortaya konulmuştur. Parlamentoda ne olursa olsun Türkiye Cumhurbaşkanı'nın üzerinden şekillendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı kapalı kapılar arkasında seçilen bir yer olmuştur. Sayın Ahmet Necdet Sezer'in seçildiği tarihi bir hatırlayın. Şahsiyeti ile ilgili bir şey demiyorum, seçiliş şeklini bir hatırlayın. Beş siyasi parti bir araya gelerek milletin hiç tanımadığı, bilmediği bir ismi Cumhurbaşkanı olarak seçti. Kapalı kapılar arkasında birileri öyle dedi, öyle oldu. Artık Türkiye yapılan referandumla bunun önüne geçerek kendi Cumhurbaşkanını seçer hale geldi."

Daha güçlü bir Türkiye için siyasi partiler yasasının ve seçim yasasının da değişmesi gerektiğini kaydeden Kurtulmuş, "Sanıldığı gibi bugün Türkiye'de güçlü bir yürütüme yoktur. Cumhurbaşkanlığı makamı ve diğer kurum ve kuruluşlar ile yüksek yargı arasında hala anayasal olarak yetkileri paylaştırılmış bir yürütme vardır. Yürütmenin etkin hale getirilmesi için başkanlık sistemi kaçınılmazdır. Daha etkin, daha süratli, daha hesap verebilir, dengelenmiş, yetkileri belli ve sınırlı bir yürütme şarttır. Hiç kimse, bunlar başkanlık sistemini despot bir yönetim için, diktatörlük için istiyorlar diye düşünmesin. Despotluk için, diktatörlük isteyenler için zaten 104'üncü madde ile Cumhurbaşkanlığı makamı diktatörlük yetkileri ile donatılmıştır. Türkiye'de Başbakanı kim seçer; halk seçer. Öyle mi zannediyorsunuz. Hayır. Başbakanı Cumhurbaşkanı seçer. Nereden çıktı bu derseniz, bakınız Yalım Erez'e. Kendi başına bir adamdı. Sandıktan çıkmadı. Dönemin Cumhurbaşkanı kendisine, 'Git hükümeti kur' dedi. İkinci örnek Rizelilerin hemşehrisi Mesut Yılmaz. Demokratik teamüller nedir, birinci partiden Başbakan yaparsınız. Dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanlık görevini üçüncü partiye verdi. Normal bir demokraside bu olur mu? Dünyanın neresinde böyle bir demokrasi var? Bu ancak 12 Eylül demokrasisidir. Bugün ülkeye başkanlık sistemini çok görenler neden geçmişe bakmıyorlar" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kurtulmuş: Dünyanın Neresinde Mazlum ve Mağdur Varsa Yanında Olacağız (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement