'Kürtler Yeni Kimlikleriyle Tarih Sahnesine Çıkıyor' - Son Dakika
Güncel

'Kürtler Yeni Kimlikleriyle Tarih Sahnesine Çıkıyor'

\'Kürtler Yeni Kimlikleriyle Tarih Sahnesine Çıkıyor\'

Şanlıurfa'da 'Ortadoğu ve Demokrasi Paneli'ne katılan Gazeteci Cengiz Çandar, Kürtlerin yeni bir kimlik kartıyla tarih sahnesini zorladıklarını söyledi.

17.11.2014 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fikir Masası Platformu tarafından düzenlenen 'Ortadoğu ve Demokrasi Paneli'nde çözüm süreci, Ortadoğu'daki gelişmeler ve Kürt'lerin geleceği masaya yatırıldı.

Şanlıurfa Milli Eğitim Konferans Salonu'nda düzenlenen panele, gazeteci-yazar Cengiz Çandar, siyaset bilimci-yazar Nuray Mert ve KDP-T Başkanı Sertaç Bucak konuşmacı olarak katılırken, moderatörlüğü ise Av. Müslüm Akalın yaptı. Panelistlerden gazeteci Cengiz Çandar, Kobani'de yaşananlar ve Ortadoğu'daki gelişmeler ışığında bölgede çok hızlı ve kestirilemeyen gelişmelerin olacağını kaydetti.

Çandar, "Yeni bir dünyanın kurulmaya başlamasıyla, onun artçı şoklarıyla buluşarak şu anda müthiş sarsıntının bir geçiş dönemini bize yaşatmaya başladı. Bunu en iyi hissedenler biri, bu salonda oturan ve bu salonda ve bu şehrin bulunduğu il ve bu ili alanlarını çevreleyenlerin farkında olduğu bir durum olduğunu düşünüyorum. Kobani, buraya yarım saatlik bir yerde. Kobani'de sınırların ötesinde çok önemli bir tarih yazılıyor. Bu tarihin içerisinde Ortadoğu sahnesine Kürtler adı verilen insan topluluğu ki, Birinci Dünya Savaşı sonucu değişik devletler içerisinde parçalanmış bir toplulukken yeni bir varlık olarak, eski ama kimlik olarak yeni bir kimlik kartıyla tarih sahnesine çıkmakta oldukları ve bu tarih sahnesine çıkmak amacıyla zorlarlarken, diğer bölgedeki gelişmelerle birlikte bu bölgenin de büyük sarsıntılar yaşadığına hep birlikte tanık oluyoruz" dedi.

ÇANDAR: KİMSE NE OLACAĞINI BİLMİYOR

"Şu anda Ortadoğu büyük bir altüst oluş dönemi yaşıyor" diyen Çandar, Ortadoğu'da gelişmelerin hiç kimsenin tahmin edemeyeceğini söyledi. Çandar, "Bunu biliyoruz, birkaç şeyi bilmiyoruz. Bilmemiz de mümkün değil. Kimse de bilmiyor. Neyi bilmiyoruz; bu ne zaman duracak, nasıl duracak, nerede duracak. Durduktan sonra bu Ortadoğu'da nasıl bir şekil ortaya çıkacak. Bütün bunları bilmiyoruz. Obama biliyor mu? O da bilmiyor. Tayyip Erdoğan biliyor mu? Bilmiyor. Beşar Esad biliyor mu? O da bilmiyor. Mesut Barzani biliyor mu? Bilemez çünkü inşaat halinde yeni bir tarih yapılmakta ve bu öncede tasarlanmış çizimlere, planlara göre yapılan bir yapılanma da değil. Hareket halinde olan bir tarih ve o yüzden de zaten içinde bulunduğumuz bölge özellikle sarsıntıda. Urfa'nın yarım saat dibinde, Kobani'de savaş var. Dört yıl sonra muhtemelen bambaşka şeyler konuşuyor olacağız. Bu değişkenlik, bundan dört sene önce düşünemediğimiz şeyi, aklımıza bile gelmeyen şeyleri bugün yaşatıyor. Bugün de aklımıza gelmeyen şeyleri üç sene, beş sene, on sene sonra görüyor olacağız. Önemli olan bu bölgenin, Ortadoğu'nun ve Ortadoğu içerisinde bu şehrin de, çevresinin de baş döndürücü değişikliklere ve gelişmelere gebe olduğunu idrakinde ve bilincinde olalım" diye konuştu.

MERT: TÜRKİYE, KENDİNE SÜNNİ İSLAM ALANI SEÇTİ

Türkiye'nin Kürtlerin kendi kendilerini yönetme fikrine sıcak olmadığını vurgulayan Nuray Mert, Türkiye'nin dış politikasına değindi ve Türkiye'nin Sünni İslam alanıyla kendisine bir alan seçmeye çalıştığını söyledi. Türkiye'nin Irak Şam İslam Devletine destek verip vermediği şeklindeki tartışmalarına değine Mert, "Desteklemekten ziyade, Türkiye'nin Esed'le savaşacak olan çevreye destek vermek hevesi. Suriye'de başat rolü oynamak için. Onun ötesinde Esed'in gitmesi de biraz sürüncemede kalınca veya askıya alınınca Türkiye bu sefer Ortadoğu'da etkinlik alanı olarak Irak ve Suriye arasındaki Sünni görmeye başladı tekrar başat rolü almak için. Çünkü diğer alanlardan çıkmak zorunda kaldı. Hatta çatışmalı bir sürece girildi. Mısır'da, İran'da hani söze dökülmese de, Suriye'de savaşın bir tarafı oldukları için. Ve Türkiye bu sefer Irak ve Suriye'nin arasında açılacak Sünniistan diyebileceğimiz alanda abilik yapmaya çevirdi. O yüzden de IŞİD'çileri destekliyor, desteklemiyor tartışmalarına zemin teşkil eden konu burası ister istemez. Nitekim Musul'u IŞİD işgal ettiğinde iktidar yanlısı gazeteler, 'mesela IŞİD değil, Sünni direnişi' gibi başlıklar attılar. Dolayısıyla Kobani'ye tesadüfen gelinmedi o yüzden. İkisi birleştirilirse, Kürt açılımı dedikleri 2009'daki pek başarılı olunmadı. 2012'de yine son içine gireceğimiz iki senelik süreç başladı. Belirsizliklerini koruyor. Bunu sürekli tartışıyoruz. Herkes birbirini suçluyor. Türkiye'de bu işin gerçekten olmasını istemeyen tipler de var. Kaotik bir kakofoni haline döndü. Bir taraftan kendi iç politikasında çözmesi gereken bir mesele. Ortadoğu'da oynamak istediği rol. Bunlar birbirini tamamlayan değil, birbirlerinin ayağını çeler hale geldiler. Türkiye, doğrusunu söylemek gerekirse Kürtlerin kendi kendilerini yönetme işini pek içine sindirebilmiş değil" dedi.

BUCAK: KÜRTLER DEMOKRASİYLE KAZANDI

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-T) Başkanı Sertaç Bucak ise, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin demokrasi çerçevesinde bugüne kadar geldiğini ifade ederek "Kürtler, özgür oldukları zaman demokrasiyi kendi ülkelerinde bir Avrupa ülkesi standartlarına yakın derecede kendi kendilerini yönettikleri zaman gerçekleştirebilecekleri inancında olan biriyim. Kürtlerin demokrasi alanında verdiği bu başarılı sınavdan ötürü Kürtler, IŞİD gibi bir terörist devletin saldırısına maruz kalmıştır." şeklinde konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'Kürtler Yeni Kimlikleriyle Tarih Sahnesine Çıkıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı
    10:32 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil ile hafif ticari araç çarpışması: 1 yaralı

    Besni ilçesinin Köseceli Beldesi Tetirli Mahallesinde meydana gelen kazada, Seydi D. idaresindeki hafif ticari araç ile Asil Ç. idaresindeki otomobil çarpıştı. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Seydi D. yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı
    10:31 Adıyaman Kahta'da Otomobil Kazası: 12 Kişi Yaralandı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 12 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı
    10:31 Denizli'de 17 suçtan aranan şahıs yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde bekçi ekipleri, İncilipınar Mahallesi'nde durumundan şüphelendikleri bir şahsa kimlik kontrolü yapmak istedi. Şahıs kaçmaya başladı ancak ekipler tarafından yakalandı. Yapılan kontrollerde şahsın 17 suçtan arandığı ve 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunduğu tespit edildi. Şahıs cezaevine teslim edildi.

  • Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı
    10:31 Sarıgöl'de 23 Nisan kutlamaları kapsamında kızlar arası voleybol turnuvası başladı

    Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında 15 ortaokulun katılımıyla kızlar arası voleybol turnuvası başladı. Turnuvada dereceye giren okulların kupaları 23 Nisan törenlerinde verilecek.

  • Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    10:30 Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu Müftülüğü, binin üzerinde üniversite öğrencisinin katıldığı bir iftar programı düzenledi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, programda öğrencilere Osmanlı dönemindeki 'diş kirası' geleneğini anlattı ve müftülüğü ziyaret etmelerini istedi. Programa, Vali, milletvekilleri ve belediye başkanı da katıldı.

  • Adıyaman'da Öğrencilere Orman Yangını Eğitimi Verildi
    10:29 Adıyaman'da Öğrencilere Orman Yangını Eğitimi Verildi

    Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde, Gölbaşı Orman İşletme Şefliği tarafından 180 öğrenciye ormanların ekonomik-ekolojik fonksiyonları ve orman yangınları müdahalesi uygulamalı olarak anlatıldı. Öğrencilere ayrıca ağaç sevgisi ve ormanların önemi konusunda bilgilendirme yapıldı.

  • Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi
    10:29 Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Elanur'un Akülü Araba İsteğine Cevap Verdi

    Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, hidrosefali hastası Elanur'un sosyal medya üzerinden yaptığı akülü araba isteğine cevap vererek, onu evinde ziyaret etti ve isteğini yerine getirdi.

  • Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı
    10:29 Sibel Çam, Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazandı

    Mısır'da düzenlenen Para Halter Dünya Kupası'nda bronz madalya kazanan milli sporcu Sibel Çam, Paris 2024 Paralimpik Oyunları'na katılma hakkı elde ettiğini söyledi. Engelli olmanın hayattan kopmamak gerektiğini vurgulayan Çam, engelli bireylere tavsiyelerde bulundu.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.


Advertisement