Kürt Bölgesi, 1.62 Liralık Benzine İsyan Etti - Son Dakika
Ekonomi

Kürt Bölgesi, 1.62 Liralık Benzine İsyan Etti

IŞİD'in saldırıları nedeniyle ekonomisi darboğaza giren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin benzine zam yapması tepki çekti.

02.09.2014 16:07  Güncelleme: 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün saldırıları nedeniyle ekonomisi darboğaza giren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), benzine zam yapması tepkiye neden oldu.

IKBY Hükümeti, 43 sent olan benzinin litre fiyatını dün 75 sente (1.62 lira) çıkardı. Söz konusu zamma gelen tepkiler üzerine Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, yazılı açıklama yaptı.

IŞİD YÜZÜNDEN YAPILDI

Var olan ekonomik krizin önüne geçmek ve Peşmerge güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için benzine zam yapmak zorunda kaldıklarını belirten Dizayi, "Kürdistan Hükümeti, her gün terör örgütü IŞİD militanlarına karşı savaşmak için milyon dolarları Peşmerge'nin ihtiyaçlarına harcıyor. Hepinizin bildiği gibi Irak merkezi hükümeti, Ocak 2014'ten itibaren Kürdistan bölgesinin bütçesini keserek, ekonomik krize girmemize neden oldu. Petrol ihracatında gelen gelir, memur maaşlarının ödenmesine yetmiyor. Maaşların ödenmesi için her ay 750 milyon dolara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

SIĞINMACILARA PARA YETİŞMİYOR

IKBY'de 1,4 milyon sığınmacı bulunduğunu, bunun da ciddi bir ekonomik yük getirdiğini kaydeden Dizayi, hükümet olarak halka ucuz yakıt temin etmek için her yıl 5 milyar dolar harcadıklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Eğer benzinin litre fiyatını indirirsek ne memurların maaşı ödenebilir ne de şu anda var olan ekonomik durum korunabilir. Bu durumda hiç kimse bizden benzin fiyatının indirilmesini istemesin. Çünkü hükümet olarak Kürdistan halkının can, mal ve asayişini korumak zorundayız. İçinde bulunduğumuz krizden kurtulursak benzin fiyatında yeni bir düzenleme yapılabilir."

PETROLÜN ÖNEMLİ BİR KISMI TÜRKİYE'DEN GİDİYOR

Irak'taki akaryakıt sıkıntısı, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, 13 Haziran'da Tikrit kentindeki Beyci rafinerisine giden yolları ele geçirmesiyle başladı. IŞİD'in saldırıları sonucu Musul, Selahaddin, Diyala, Kerkük, Erbil, Süleymaniye ve Duhok'a yapılan petrol sevkiyatı kesildi. Bunun üzerine Kürt Bölgesel Yönetimi, ihtiyacının önemli bir kısmını tankerlerle Türkiye ve İran'dan ithal ederek, karşılamaya başladı.

İstanbul'da benzinin litre fiyatı 4.98 TL (2.30 dolar). Dünyanın un ucuz benzini ise Venezüella'da. Bu ülkede benzinin litre fiyatı 7 sent. Bu fiyatın TL karşılığı ise yaklaşık 15 kuruş seviyesinde.

Kürt Bölgesi, 1.62 Liralık Benzine İsyan Etti
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kürt Bölgesi, 1.62 Liralık Benzine İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • selim66: bizim dünyadan habersiz arkadaşlar biz benzini kürtlere kaça veriyoz kıbrısa kaça veriyoz bir araştırsınlar. Uyuyun siz durmak yok uyumaya devam sorun yok zaten biz ulus olarak arada bir uyuruz, şimdide atatürkten beri uyuyoz. 27 3 Yanıtla
  • QWERTY: KOYUNLARIMIZ SAOLSUN BİZDE 5 LİRA BÜYÜYEN EKONOMİ !! ASFALT DÜZ OLSUNDA ARABAYA BİNİP NAPCAN !! 15 3 Yanıtla
  • Turkmenistan.: Bizde 2014 ekim ayindan once benzin bedava idi. Ekim ayindan itibaren bedava degil. Litresi 22 sent, yani 50 kuris civarinda. 15 1 Yanıtla
  • ha ha: Litre 5 tl nin üstünde ulan bıktım la indirin 3 liraya şu benzini şunu anladım dünyadaki en keriz millet biziz 11 1 Yanıtla
  • istanbul: türkiye kendi miletini vergilerle ezen bir ülkedir. . . . . ahmetin mehmetin vergisinle keyif yapıyorlar yazık ya 8 1 Yanıtla
  • Yani: Yani ekim degil de yedinci ay temmusmudur nedir. 0 0 Yanıtla
  • Türkiye'de Ticaret ve Perakende Satış Hacmi Arttı
    10:27 Türkiye'de Ticaret ve Perakende Satış Hacmi Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ticaret satış hacmi yıllık yüzde 11,3, perakende satış hacmi yıllık yüzde 25,1 arttı. Şubat ayında ise ticaret satış hacmi yüzde 2,3 artış gösterdi. Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin satış hacmi de artış gösterdi.

  • Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 11,3 arttı, perakende satış hacmi yıllık yüzde 25,1 arttı
    10:27 Ticaret satış hacmi yıllık yüzde 11,3 arttı, perakende satış hacmi yıllık yüzde 25,1 arttı

    TÜİK'in verilerine göre, ticaret satış hacmi şubat ayında yıllık yüzde 11,3 artarken, perakende satış hacmi yıllık yüzde 25,1 arttı. Aylık olarak ise ticaret satış hacmi yüzde 2,3, perakende satış hacmi yüzde 3,5 arttı.

  • Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı
    10:24 Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı

    TÜİK'in verilerine göre, 2024 yılı Şubat ayında Türkiye'de sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro endeksi yıllık yüzde 85,1 artış gösterdi. Ayrıntılara bakıldığında, sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 77,3, inşaat ciro endeksi yüzde 104,0, ticaret ciro endeksi yüzde 83,7 ve hizmet ciro endeksi yüzde 103,8 arttı. Ayrıca, toplam ciro Şubat ayında aylık yüzde 6,3 artış gösterdi.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı
    10:21 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Mart ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 artış gösterdi. Tarım-ÜFE'de en yüksek artış yağlı meyveler alt grubunda gerçekleşirken, koyun ve keçi ile işlenmemiş süt ve yapağılar alt gruplarında aylık artış en yüksek seviyede oldu.

  • Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi
    10:19 Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Denizli Çardak Havalimanı'nda toplam 40 bin 489 yolcuya hizmet verilirken, iç hat yolcu trafiği 32 bin 445, dış hat yolcu trafiği ise 8 bin 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Mart ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 480, yük trafiği ise 399 ton oldu. Ocak - Mart döneminde ise havalimanında toplam 115 bin 919 yolcu, bin 369 uçak ve bin 122 ton yük trafiği kaydedildi.


Advertisement