Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Antalya'da Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Antalya'da Açıklaması

"Devlet geçmişte yanlış işler yapmış.

25.10.2014 18:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Devlet geçmişte yanlış işler yapmış. Vatandaşların dilini yasaklamış, kılık kıyafetine karışmış, camisine ve cemevine karışmış, insanların kimliklerini asimile etmiş. AK Parti, iktidara gelmesiyle yeni bir özgürlükler projesi ortaya koyarak asimilasyon, red ve inkar düzenine son verdi" dedi.

Bakan Çelik, partisinin Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde düzenlenen İl Danışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bölgede etnik temelli çatışma meselesini siyasi temas yoluyla çözmüş bir model bulunmadığını vurguladı.

Bugün bölge için üretilen tek modelin, hükümetin ürettiği çözüm süreci olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Devlet geçmişte yanlış işler yapmış. Vatandaşların dilini yasaklamış, kılık kıyafetine karışmış, camisine ve cemevine karışmış, insanların kimliklerini asimile etmiş. AK Parti, iktidara gelmesiyle yeni bir özgürlükler projesi ortaya koyarak asimilasyon, red ve inkar düzenine son verdi. Türkiye'nin gerçekleştirdiği en büyük devrimi AK Parti gerçekleştirmiştir. Türkiye'de yasaklanmış bir kimlik yok. Geçmişte bunu çözmek için devlet hukuk dışına çıkıyordu. 'Örgütle uğraşacağım, terörle mücadele edeceğim' diye devletin kendisi çeteleşmiş oluyordu. Yabancı devletlerden yardım isteyerek bu işi çözmeye çalışıyordu. AK Parti döneminde ilk defa kendi milli sorunlarımızı yabancılar eliyle çözme dönemi sona erdi."

Çelik, muhalefet partilerinin tek bir proje ortaya koymadan çözüm sürecine karşı çıktığını da savundu. Muhalefetin çözüm sürecini devletin değil, hükümetin projesi olarak gördüğünü anlatan Çelik, "Cumhurbaşkanı çözüm süreci için (Mimarı benim) diyorsa bundan iyi devlet projesi mi olur? Bizim AK Parti toplantısında 10 dakika içinde konuştuğumuz devlet meselesini burada bir tahta olsa CHP ve MHP'ye anlatmaya kalksam 10 saat yetmez" diye konuştu.

-Güvenlik reformu

IŞİD bahanesiyle yapılan sokak eylemlerini 6-7 Eylül olaylarına benzeten Çelik, şunları kaydetti:

" Kobani'yi bahane ederek Türkiye'nin sokaklarını ateşe verdiler. Bin 100 kurumu yaktılar, yıktılar. Kamu binalarını, AK Parti teşkilatlarını, farklı Kürt gruplarına ait bina ve derneklerle kütüphane, müze ve okullara saldırdılar. Bunları 'Kobani'ye dikkati çekmek için yapıyoruz' diyenler Türkiye'nin dikkatini Kobani'den kaçırmak istediler. Bir siyasi parti, insanları sokağa davet etti ve ardından, 'Biz bu şekilde şiddet olayları olacağını öngörmemiştik' dediler. Siyasette 3-5 yıl kalmış birisi yaptığı sokak çağrısının ne manaya geleceğini iyi bilir. 'Kobani için yaptık' diyenler, Türkiye'nin Kobani'ye götürdüğü insani yaklaşıma sabotaj girişimi olarak bunu ortaya koydular. Bu, Türkiye'nin toplumsal barışına karşı bir suikast girişimidir. Bu girişimi yapanlar AK Parti'nin, bu milletin tuzak karşısında dimdik, yumruk gibi ayakta duracağını hesap edemediler. Vatandaşlar sağduyulu davrandı ve bu ateş söndü. Ortaya çıkan boşluğun giderilmesi için güvenlik reformuna ihtiyaç duyuldu."

-"AK Parti'nin ruhunda otoriterlik yok"

Bakanlar Kurulu'nun güvenlik reformunu konuşurken özgürlükler konusunda beyin fırtınası yapan bir ekibe dönüştüğüne de değinen Çelik, "Bakanlar Kurulu üyesi herkes, paketteki her maddeyi, (Vatandaşların özgürlüğüne, demokratik hak ve hürriyetlere en ufak bir sıkıntı yaratır mı?) diye kılı kırk yararcasına inceledi" dedi.

Kamu güvenliğinin önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Bu olmazsa vatandaşların hak ve hürriyetlerini koruyamayız. Geçmişte devletin güvenliği denilince birileri sadece devlet bürokrasisinin güvenliğini anlıyordu. Biz güvenlik deyince halkın güvenliğini anlıyoruz. Türkiye güvenlik konusunda zihniyet devrimini yaptı ve devletin güvenliği kavramından halkın güvenliğine geçti."

Çelik, kimsenin Türkiye'de AK Parti eliyle bir güvenlik paketi geldiği zaman Türkiye'nin otoriterleşeceği gibi kaygı duymaması gerektiğini de söyledi. "AK Parti'den otoriter çıkmayacağını" ifade eden Çelik, "Kimse ana muhalefet partisinin kara propagandasına kanmasın. AK Parti'nin ruhunda otoriterlik yok. Diyelim ki bizim içimizden birisi otoriter bir yaklaşım üretmek istese de beceremez. Otoriterlik mahallesini CHP gasp etmiş durumda. Başkasına yer yok" diye konuştu.

Çelik, geçmişte özgürlük ve demokrasi paketlerine karşı çıkan bazı "asimetrik yapıların" bugün sokakları ele geçirmeye çalıştığını, bu çetelere karşı aynı şekilde direneceklerini ve onları temizleyeceklerini belirtti.

"Başarının sırrı birlik ve beraberlik"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya'da sağladıkları başarının sırrının birlik ve beraberlik olduğunu söyledi.

Büyükşehir Yasası ile hizmet alanlarının genişlediğini hatırlatan Türel, göreve geldiklerinde Manavgat, Serik, Alanya ve Kemer'de çok ciddi arıtma problemleriyle karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

Türel, "Bakanlık 50 milyon lira bütçe ayırarak bu arıtma projelerini tamamlama noktasında bize destek oldu. Arıtmaları bu ay içinde projelendirdik, mayıs ayında yapım çalışmalarına başlayacağız" dedi.

Toplantıya, AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse ile çok sayıda partili katıldı.

- Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür ve Turizm Bakanı Çelik Antalya'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement