Kültür Varlıklarının Restorasyonuna Bilimsel Destek - Son Dakika
Güncel

Kültür Varlıklarının Restorasyonuna Bilimsel Destek

DÜ tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarihi eserlerin korunması ve bilimsel ilkelere göre restore edilmesine katkıda bulunmak amacıyla "Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi" kuruldu Merkezde restorasyonlarda görev alan çeşitli meslek gruplarına eğitim verilerek kalifiye.

03.02.2015 13:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEMA KAPLAN - Dicle Üniversitesi'nce (DÜ) başta Diyarbakır olmak üzere, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki tarihi eserlerin korunması ve bilimsel ilkelere göre restore edilmesine katkıda bulunulması için "Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi" kuruldu.

DÜ, UNESCO'ya aday tarihi surları, İslam Dünyası'nın 5. Harem-i Şerif'i Ulu Cami, Ongözlü köprü, Ziya Gökalp ve Cahit Sıtkı Tarancı'ya ait müze evleri ve daha pek çok kültür varlığını bünyesinde barındırmasıyla adeta açık hava müzesini andıran Diyarbakır'daki tarihi ve kültürel varlıkların korunması, aslına uygun restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılması için harekete geçti.

Mimarlık fakültesi öncülüğünde DÜ bünyesinde senato kararıyla kurulan Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi ile tarihi yapıların ve kültür varlıklarının korunması ve restorasyonuna yönelik yürütülecek çalışmalarda aktif rol alınarak, akademik destek sunulması planlanıyor.

Merkezle restorasyonlarda görev alan çeşitli meslek gruplarına eğitim verilerek kalifiye eleman yetiştirilmesi de hedefleniyor.

"Artık koruma ve uygulama merkezimiz var"

DÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç, AA muhabirine, kentteki kültür varlıklarının ve tarihi yapıların aslına uygun restore edilmemesinin yıllardır dile getirilen bir sorun olduğunu savunarak, üniversite bünyesinde ildeki bu açığı kapatmak için bir merkez kurulduğunu söyledi.

Doç. Dr. Dalkılıç, fakülte olarak restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi edinmeye, bu süreçleri takip etmeye yönelik geçmişte de çalışmaları olduğunu ancak bu çalışmaların akademisyen düzeyinde kaldığını ifade ederek, bundan sonra resmi bir statü ile Diyarbakır'da ve bölgede yürütülen çalışmaların bir bileşeni haline geleceklerini belirtti.

"Artık tarihi eserlerle ilgili yapılacak her çalışma için bir koruma ve uygulama merkezimiz var. Halkın ve kurumların talepleri kabul edilecek" diyen Dalkılıç, şunları dile getirdi:

"Kurulan merkezle restorasyonda kalitenin artırılması, her türlü analiz ile bilimsel raporun hazırlanması, uygulama yöntemlerinin geliştirilmesine destek sunacağız."

Surların restorasyonu

Dalkılıç, kentteki koruma restorasyon çalışmalarına merkezi temsilen katılacaklarını anlatarak, "Tarihi surlarla ilgili bugüne kadar en kapsamlı çalışmayı üniversitemiz yaptı ancak bu yeterince bilinmiyor" dedi.

Bugüne kadar bilimsel yayınlarla duyurdukları bu çalışmalarını artık resmi bir merkez olarak kamuoyu ile paylaşacaklarını aktaran Dalkılıç, şöyle konuştu:

"Geçmişte surların restorasyonunda özgün yapıdaki malzemeler değil çimento kullanıldığına tanık olurduk. Bu tarihi esere çok zarar verirdi.  Zamanla müteahhit firmalar ve uygulamacılar bu konuda bilinçlenseler de halen çimento kullanıldığını biliyoruz. Surların restorasyonunda görev alacak bir bilim kurulu oluşturuluyor. Bu hep hayalimizdi. İyi bir takip ve denetimle yapılar özgün mimarisine uygun şekilde restore edilebilecek. Biz de elimizden gelen desteği sunacağız."

Uzman personel yetiştirilmesine bilimsel destek

Dalkılıç, merkez aracılığıyla restorasyonlarda görev alan personelin yetiştirilmesine de destek sunmak istediklerini ifade ederek, proje ve uygulama ne kadar iyi olursa olsun işin ehli personel çalıştırılmadıktan sonra başarılı olunamayacağını savundu.

Üniversite olarak geçen yıl taş ustası yetiştirmek için SODES kapsamında yarı açık cezaevinde eğitim verdiklerini hatırlatan Dalkılıç, özellikle Diyarbakır Surlarının restorasyonunda taş ve tuğla işçiliğinde uzman personele ihtiyaç duyulduğunu, bu kapsamda uzman personelin yetiştirilmesinde de her türlü bilimsel desteği vererek öncülük yapmayı düşündüklerini söyledi.

Kent arşivi oluşturulacak

Dalkılıç, Diyarbakır'ın tarihi araştırılmak istendiğinde bazı kurumlar bünyesinde atıl durumda çok fazla kıymetli esere rastlanıldığına işaret ederek, bu arşivleri merkez bünyesinde kuracakları bir kütüphanede bir araya getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Bir kent arşivi oluşturmayı istediklerini kaydeden Dalkılıç, "Bilgi ve belge merkezi kurmayı planlıyoruz. Kente gelen ve Diyarbakırla ilgili bilgi almak isteyen tüm araştırmacıların ilk uğrak yerinin bu kütüphane olmasını istiyoruz" diye konuştu.

"Bu merkezin bugüne kadar olmaması eksiklikti"

DÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Fatma Meral Halifeoğlu da merkez ile tarihi yapıların ve kültür varlıklarının restorasyonunda hem gözlemci olacaklarını hem çalışmaları takip edeceklerini hem de bilimsel yönden katkı sunacaklarını dile getirerek, aynı zamanda gerekli uyarılarda da bulunabileceklerini kaydetti.

"Diyarbakır Koruma Planı üzerinde çalışmaların yer yer aksadığını düşünüyoruz" ifadesini kullanan Halifeoğlu, hazırladıkları raporları hem ilgili kurumlarla paylaşacaklarını hem de arşiv oluşturacaklarını anlattı.

Halifeoğlu, taşınmaz kültür varlıklarının konservasyon ve restorasyonlarına yönelik proje ve uygulama düzeyinde ilgili bölümlerinin öğrenci ve öğretim görevlilerinin iştirak edeceği ortak çalışmalar geliştirilmesi ve yürütülmesini de hedeflediklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Üniversitelerin bulundukları bölgeye bu tür katkılarda bulunma sorumluluğu da vardır. Bu merkezin bugüne kadar olmaması eksiklikti. Merkez ile kente ve bölgeye olan sorumluluğumuzu da yerine getirmiş olacağız. Gençler de bulundukları şehirdeki kültür varlıklarına karşı daha çok sorumluluk hissedecekler. Çünkü mimar yetiştirirken sadece modern mimarı tasarımlar yapmayı değil, mevcut mimarı eserleri nasıl koruyacağımızı ve geleceği aktaracağımızı da öğretmemiz gerekiyor. Bu faaliyetlere katılımla görevlerini bu disiplinle yapacak mimarlar yetiştirmiş olabileceğiz." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kültür Varlıklarının Restorasyonuna Bilimsel Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.

  • Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti
    00:43 Anadolu Efes, Baskonia Vitoria-Gasteiz'i mağlup etti

    Anadolu Efes Erkek Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi 32. hafta müsabakasında deplasmanda İspanya temsilcisi Baskonia Vitoria-Gasteiz'i 97-76 yenerek galibiyet elde etti. Anadolu Efes, ligdeki konumunu 10. sıraya yükseltirken, Baskonia Vitoria-Gasteiz ise 9. sırada kaldı.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı
    00:39 Burdur'da Çeşme Kavgası: 1 Kişi Bıçaklandı

    Burdur'un Çendik Köyü'nde, köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda bir kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı, Burdur Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunması üzerine Isparta Şehir Hastanesi'ne sevk edildi. Polis ve jandarma ekipleri, olay yerinden kaçan şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü
    00:39 İstanbul'da boşanma aşamasındaki kadın eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

    İstanbul'da boşanma aşamasındaki eşi tarafından bıçaklanarak öldürülen kadının cenazesi, Samsun'un Asarcık ilçesinde defnedilecek. Silivri'de yaşanan olayda, Osman Ö. ile eşi Emine Ö. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüş, Osman Ö. eşini bıçaklayarak kaçmıştı. Emine Ö. ise hastaneye kaldırılsa da kurtarılamamıştı. Şüpheli Osman Ö. ise polis tarafından yakalanmıştı.

  • Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu
    00:38 Hatay'da çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan çöplük alanda çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek dumanların gökyüzünü kaplamasına neden oldu. Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement