"Kültür Seminerleri" başladı - - Son Dakika
Kültür Sanat

"Kültür Seminerleri" başladı -

"Kültür Seminerleri" başladı -

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, Türkiye'nin önemli aydın, sanatçı ve bilim insanlarını genç bilim insanlarıyla buluşturmayı amaçlayan "Kültür Seminerleri" başladı.

14.04.2014 20:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığınca, Türkiye'nin önemli aydın, sanatçı ve bilim insanlarını genç bilim insanlarıyla buluşturmayı amaçlayan "Kültür Seminerleri" başladı.

Seminerlerin ilkini, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, "Mesnevi ve Mevlana" başlığıyla gerçekleştirdi.

Atatürk Kültür Merkezi Konferans Salonu'ndaki seminerde, Örs, dünya genelinde pek çok kurum ve enstitünün Mevlana ile Mesnevi üzerine çalıştığını ve bu çalışmaların cumhuriyet, cumhuriyet öncesi ve Selçuklu dönemi dahil edildiğinde kütüphaneler dolduracak büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

Örs, Twitter ve Facebook ve You Tube'da, Mevlana ve Şems adına üretilerek paylaşılanlar da dikkate alındığında, yayımların ciddi bir yekun tuttuğunu belirterek "Mesela Twitter'da Mevlana ve Şems'in hesapları var sürekli twit atıyorlar. Bunlara dikkat etmek lazım. Kültürel değerlerimizi ayağa düşürmeden, tüketirken de dikkatli olmak gerekir" dedi.

Dünyanın tefekkür, irfan, mistisizm tarihine büyük etkileri bulunan Mevlana Celaleddin'i Rumi hakkında da bilgiler veren Örs, böyle insanların tarihte siyasilerden daha fazla iz bıraktıklarını, eserlerinin bütün coğrafyalarda, zaman ve mekan üstü etkilere sahip olduğunu dile getirdi.

Örs, Hz. Mevlana'nın ve Mevleviliğin Türkiye'de ilgi görmeye başlayarak halka mal olarak Türkçeye aktarılmaya başlandığını belirterek Türkçe yayımlanan Mesnevi kitapları, çevirileri ve içerikleriyle ilgili bilgi verdi.

Son yıllarda çokça artan Mesnevi yayımlarını da bilgi ve kitap kirliliği oluştuğu gerekçesiyle eleştiren Örs, Mesnevi'nin sıradan bir hikaye kitabı olmadığını ve onu anlamak için biraz Kur'an-ı Kerim, hadis, akaid, kelam, İslam tarihi, peygamberler tarihi, klasik Fars ve Arap edebiyatını bilmek gerektiğini söyledi.

İlmi ve edebi büyüklüğü dünyaca kabul edilen Mevlana'nın birkaç slogan tarzı sözle anılmasını doğru bulmadığını ifade eden Örs, "Mevlana'nın altın harflerle yazılacak on binlerce sözü olduğu halde nedense böyle bir kısır döngü içindeyiz. Mesela 7 öğüt diye bir şey yoktur, kesinlikle öyle bir söz Mevlana'nın değildir, bakkal dükkanına asılacak sözlerdir onlar. 'Göründüğün gibi ol, olduğun gibi görün', öyle bir şey yok ama Hz. Mevlana'nın çok daha güzel sözleri var" değerlendirmesinde bulundu.

Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Örs, daha sonra kitaplarını imzaladı.

-Seminerler devam edecek-

Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Turan Karataş da Kültür Seminerleri'nin gördüğü büyük ilgiden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Türk kültür hayatında önem arz eden konularda akademisyen ve sanatçıların tecrübe ve bilgilerin katılımcılarla paylaşacağını bildiren Karataş, "İstedik ki seminerler vasıtasıyla daha yolun başındaki genç bilim insanları, her biri kendi alanında öncü bilim ve sanat insanlarını yakından tanısınlar, onlardan yansıyan eda ve tavırları görsünler" diye konuştu.

Karataş, seminerlerin sonraki mevsimlerde devam etmesini, yeni konu ve konukları genç bilim insanlarıyla tanıştırmayı amaçladıklarını, bunun yanı sıra ekim ayından itibaren 30 hafta boyunca perşembe günleri "kültür söyleşileri" düzenleyeceklerini ve her söyleşiyi internet ortamında paylaşacaklarını kaydetti.

Kültürün önemine dikkati çeken Karataş, küreselleşmenin birçok kültürü yok olmanın eşiğine getirdiğine işaret ederek farklılıklarının ve zenginliklerinin bilincinde olan gençler sayesinde geleceğe güvenle baktıklarını söyledi.

-Seminer takvimi-

Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yetişmelerine ve Türk kültürünü yakından tanımalarına katkı sağlaması amacıyla düzenlenen seminerler, 18 Nisan'a kadar sürecek.

Katılımın ücretsiz olduğu ve katılımcılara seminerler sonunda sertifika verilecek etkinliğin programı ise şöyle:

15 Nisan: Bayram Bilge Tokel, "Türkülerin Dünyası" ve Mustafa Aydoğan, "Edebiyat Dergiciliği"

16 Nisan: Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, "Masallar ve Destanlar" ve Rasim Özdenören, "Okumanın Kültürel Boyutu"

17 Nisan: Hasan Kaçan, "Kültürel Değerlerin Aktarılmasında Mizah" ve Prof. Dr. İskender Pala, "Klasik Şiirimiz"

18 Nisan: Prof. Dr. Müjgan Üçer, "Mutfak Kültürümüz" ve Prof. Dr. Uğur Derman, "Hat Sanatımız"

-derya örs

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Kültür Seminerleri' başladı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement