Kriz Bir Tek Kuş Piyasasını Etkilemiyor - Son Dakika
Güncel

Kriz Bir Tek Kuş Piyasasını Etkilemiyor

Kriz Bir Tek Kuş Piyasasını Etkilemiyor

Şanlıurfa'da güvercin meraklılarının adresi olarak bilinen Dabakhane Çarşısı'nda ihaleye girenler fiyatları 30 bin liraya kadar ulaşan kuşları satın alıyor.

22.12.2015 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da güvercin meraklılarının adresi olarak bilinen Dabakhane Çarşısı ya da diğer adıyla Kuşçular Pazarı'nda hafta sonu büyük yoğunluk yaşanıyor. Çevre illerden kuş satın almaya gelenler burada ihalelere girip 30 bin liraya kadar kuş satın alıyor.

Pazarda Urfalı kuşçuların yanı sıra Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye ve çevre illerden gelen kuş meraklıları da yoğunluk oluşturuyor. Araba hatta ev fiyatına kuşların satıldığı pazarda kuş severler bu işi hem hobi için yapıyor hem de bu işten para kazanıyor. Haftanın beş günü yapılan kuş ihalelerinde şehir dolup taşıyor hatta trafik kapanma noktasına kadar geliyor. İstedikleri kuşları ihale yoluyla almak isteyen kuş meraklıları haftasonu izdihama neden oluyor.

URFA'DA BİNLERCE KUŞ ÇEŞİDİ VAR

Urfa'da binlerce kuş çeşidinin olduğunu vurgulayan İhaleci İmam, "Burada çok kuş türü bulunuyor. Çok aşırı tür var ve adları var. Tahminen Urfa'da 5 bin tane kadar kuş çeşidi vardır. Urfa kuşlarını güzel yapan tüyleridir. Buradaki kuşlarda en önemli şey fiziğinin iyi olmasıdır. Tüy dediğimiz aslında rengidir. Kuşların kendisi sahibine bir şey kazandırmaz, tüyleri kazandırır. Kuşlarda bakım çok önemlidir. Ne kadar iyi bakarsan tüyleri o kadar iyi olur, sana daha çok kazandırır ve fiyatı daha da artar" dedi.

ARABA FİYATINA KUŞ SATILIYOR

Urfa kuşlarının bazılarının paha biçilmez olduğunu belirten İhaleci İmam, "Eski Urfa kuşları daha pahalıydı, onları para ile almanız mümkün değildi. Urfa'da araba fiyatına kuş satıyoruz. Şu an en çok para eden kuşumuz İspir'dir. 27 bin liraya kadar ihalede kuş sattık. Şu anda elimizde bulunan kuşlar ise 3 bin liradan başlar, 30 bin liraya kadar çıkar. 30 bin liralık kuşlara sahipleri evlat gibi bakar. Ha bu pahalı kuşların sahipleri de bu kuşları kolay kolay satmaz. Ya borcu vardır ya da ihtiyacı vardır. Ben aynı zamanda burada bir kuş festivali yapılmasını da çok isterim. Osmaniye Urfa'dan küçük bir yer ama orada yapılıyor. Ben çok çabaladım burada bir kuş festivali yapılsın diye ama baktım ki sonuç alamıyorum vazgeçtim. Osmaniye'de ünlü adamlar bile gelip kuş alıyor, peki bizim şehrimizde niye yok." şeklinde konuştu.

KUŞLAR İHALE YOLUYLA SATILIR

Haftanın beş günü ihalenin yapıldığını söyleyen İmam, "Kuşlarımızı ihale yoluyla satıyoruz. Haftanın beş günü ihale yapılıyor. En kalabalık ihale günümüz Cuma günüdür. İhalede kuşun fiyatını ben açarım. Bin liralık kuşu ihalede 100 liraya açamazsınız. Ortalama kuşun değeri ne kadarsa o kadardan ihale açılır. Kuş satılırken de son söz sahibinindir. Sahibi verilen fiyata onay verirse kuş satılmış olur. Sahibi eğer vermezse bu sefer de orta yolu bulmaya çalışır, öyle satarız. Her zaman sahibinin rızası önemlidir. Cuma günü yaptığımız ihalelere Urfa'nın yanı sıra Mersin'den, Hatay'dan, Elbistan'dan bile gelenler oluyor. Bizim Urfa'nın ilçelerinden bile gelen oluyor. Urfa'daki kuş severler Cuma günleri yapılan ihaleyi iple çekiyorlar. Mesela Akçakale'deki İspir kuşları çok meşhurdur. İhaleden önce sohbet yapılır, kuşlarla ilgili fikir alışverişi yapılır. Aynı zamanda kuşlarımızın ayaklarına boncuk ve benzeri süsler de takıyoruz. İyi kuşun daima süsü farklı olur. Mesela gümüş küpe var bizde, o her kuşa takılmaz" dedi.

Urfa kuşlarının çok değerli ve soyunun tükenmek üzere olduğunu kaydeden İmam, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ü de Kuşçu Pazarı'na çay içmeye beklediklerini söyledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kriz Bir Tek Kuş Piyasasını Etkilemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İSPARK otoparkında silahla bacağından vurdular, 100 bin dolarını böyle çaldılar
    17:38 İSPARK otoparkında silahla bacağından vurdular, 100 bin dolarını böyle çaldılar

    Fatih'te bulunan İSPARK'a motosikletle gelen 2 şüpheli, bir şahsı bacağından silahla vurarak 110 bin dolarını çaldı. Dehşete düşüren hırsızlık anları güvenlik kamerasına yansırken, şüphelilerin yakalanmasına yönelik polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • TFF Tahkim Kurulu, hakemlerin itirazlarını reddetti
    17:38 TFF Tahkim Kurulu, hakemlerin itirazlarını reddetti

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, hakemler Hüseyin Göçek ve Suat Arslanboğa'nın klasman terfi listesine yapmış oldukları itirazların reddedildiğini açıkladı. Ayrıca Galatasaray'ın ve Başkanı Dursun Aydın Özbek'in PFDK'nın kararına itirazı da reddedildi. Beşiktaş'ın ise AFDK'nın kararına itirazı incelendi ve başvurunun süre yönünden reddine karar verildi.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Havran'da Ziyaretlerde Bulundu
    17:38 Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Havran'da Ziyaretlerde Bulundu

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında ziyaretlerde bulundu. Yılmaz, Havran için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

  • CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı
    17:37 CHP Milletvekillerine Seçim Bölgesinde Kalma Talimatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Pazar günü tüm CHP milletvekillerinin kendi seçim bölgelerinde bulunması talimatını verdi. CHP Genel Merkezi tarafından gönderilen yazıda, milletvekillerine seçim günü çalışmalarını seçim bölgelerinde tamamlamaları gerektiği belirtildi.

  • Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi
    17:36 Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, İsrail ile ticaret konusunda iktidarı eleştirdi

    Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, REFAHYOL Hükümeti döneminde yapılan işlemleri gündeme getirerek, bugünkü hataların örtülmeye çalışıldığını söyledi. Kaya, iktidarın İsrail ile ticaret konusundaki tutumunu eleştirerek, REFAHYOL Hükümeti dönemindeki İsrail ilişkilerini hatırlattı ve bugünkü yanlışlarına dikkat çekti.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da saha gezilerini sıklaştırdı
    17:36 Mehmet Tosun, Bodrum'da saha gezilerini sıklaştırdı

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, seçime sayılı günler kala saha gezilerini sıklaştırdı. Tosun, emlak vergileri ve imar sorunlarına çözüm getireceğini söyledi.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz
    17:35 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Türk'üyle, Kürt'üyle, Arap'ıyla, Laz'ıyla, Çerkez'iyle biriz, beraberiz

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Siirt'in Kurtalan ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez gibi farklı etnik gruplara ayrım yapmadıklarını ve birlikte olduklarını belirtti. Yılmaz, terörün sona erdiği ve huzur ortamının egemen olduğu bir ortamda özel sektör yatırımlarının da bölgeye gelmeye başladığını söyledi. Ayrıca, çocuklara iyi eğitim verdiklerini ve mezhep, etnik ve dini ayrımcılığa karşı olduklarını vurguladı.


Advertisement