Kritik Rapor Açıklandı! Partilerin 1 Kasım İçin Hedefindeki 10 İl - Son Dakika
Güncel

Kritik Rapor Açıklandı! Partilerin 1 Kasım İçin Hedefindeki 10 İl

Kritik Rapor Açıklandı! Partilerin 1 Kasım İçin Hedefindeki 10 İl

Türk akademisyenlerin raporuna göre çok az oy farklarıyla 10 ilde vekil sayıları değişecek. 1 Kasım'da partiler bazı illerde 300 ile 600 oyla vekillik kazanıp kaybedebilecek.

05.10.2015 07:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye 1 Kasım seçimlerine giderken meclisteki 4 parti kendine göre en kritik illeri belirleyerek seçim bölgelerindeki çalışmalarının stratejisini değiştiriyor.

Yurt dışında yaşayan Türk akademisyenler tarafından New York merkezli kurulan Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (Research Instute on Turkey-RTI) ise hazırladığı raporla meclisteki 4 parti için en kritik 10 ili belirledi.

Onur Altındağ ve Bert M. Azizoğlu'nun hazırladığı rapora göre bazı seçim bölgelerindeki çok küçük oy değişimleri partilerin çıkaracakları milletvekili sayıları üzerinde ciddi bir değişikliğe yol açıyor. Kritik 10 ilin yer aldığı rapora göre Ak Parti Samsun'da 400, MHP Amasya'da 600 oyla bir vekil fazla çıkarabilir.

KARADENİZ ÇOK KRİTİK

RTI'ın çalışmasında bulgular özellikle Karadeniz bölgesinde en ufak oy değişimlerinin bile AK Parti ve MHP'nin milletvekili sayılarını etkileyeceğini gösteriyor. CHP ve MHP, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun büyük çoğunluğunda Ave HDP ile ciddi bir rekabet içerisinde olmayacak. Ege Bölgesi'nde Aydın ve MHP-AK Parti yarışının olduğu Balıkesir dışında milletvekili dağılımlarında bir farklılık oluşması ise beklenmiyor.

ANKARA'DA ÇEKİŞME

Raporda İstanbul 3. bölgede AK Parti'nin milletvekili sayısını artırmasının kuvvetli bir ihtimal olduğu belirtiliyor. Ankara 2. bölgede ise hem CHP hem de AK Parti'nin, MHP karşısında bir milletvekili kaybetme şansı yüksek görülüyor.

İç Anadolu'da ve Akdeniz'de Burdur ve Sivas dışında ciddi bir rekabet görülmüyor. Marmarabölgesinde milletvekili dağılımının değişmesi en muhtemel şehirler İstanbul, Kocaeli ve Kırklareli. Marmara'da en büyük çekişme yine AK Parti ve MHP arasında geçecek.

AK PARTİ'DE SEFERBERLİK

Rapora göre AK Parti, Samsun'da 400, Bayburt'ta 600, Giresun'da 1.300, Gümüşhane'de 1.500 ve İstanbul 3. bölgede 1.600 fazla oyla bir milletvekili fazla çıkarabilecek. Ancak Amasya'da 600, Çankırı'da 1.200, Çorum'da 1.500, muş ve Malatya'da ise yaklaşık 2 bin 300 oyla birer milletvekili kaybetmeye çok yakınlar. AK Parti'de Karadeniz bölgesi meclis aritmetiği için oldukça önemli gözüküyor. Aynı zamanda Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da HDP oyları düşerse bu da yine AK Parti'ye yarayacak.

SAMSUN'DA KRİTİK 300 OY

MHP'de ise kritik seçim bölgelerinin çoğunluğunu Karadeniz'deki iller oluşturuyor. MHP Karadeniz'de en çok oy alan parti AK Parti ile kıyasıya bir yarış içinde. MHP'nin vekil kazanma ya da kaybetme sayıları ise CHP'ye göre çok daha düşük gözüküyor. Buna göre MHP aldığı oyu Amasya'da 600, Çankırı'da 1.200, Iğdır, Kocaeli ve Malatya'da yaklaşık 1.300 kadar arttırırsa bu illerden bir vekil daha meclise gönderecek. Ancak Samsun'da 300, Bayburt'ta 500, İstanbul 3. Bölge'de 900, Giresun'da 1.100 ve Gümüşhane'de yaklaşık 1.400 oy kaybederse meclisteki sandalye sayısı bu illerden azalacak.

KOCAELİ'NDE KIYASIYA REKABET

HDP'de en kritik yer istifa eden eski AB Bakanı Ali Haydar Konca'nın milletvekili seçildiği Kocaeli. HDP, 7 Haziran seçimlerinde Kocaeli'nde yurt dışından gelen oylar sayesinde 1 vekil çıkarmıştı. Kaybetmesi ise MHP'ye yarayacak. Araştırmaya göre HDP, Muş'ta 2 bin 400, Batman'da 3 bin 100, Bingöl'de 4 bin 800, Aydın'da 5 bin 500 ve Hatay'da yaklaşık 5 bin 700 oy artışıyla sandalye sayısını birer arttırarak 3. parti olmaya çalışacak. Buna karşın Kocaeli'nde 700, Iğdır'da 2 bin 500, Ardahan'da 3 bin 500, Van'da 4 bin 300 ve Tunceli'de yaklaşık 4 bin 700 oy kaybıyla bu illerdeki birer vekilini kaybedecek.

CHP'NİN TUNCELİ HESABI

Rapora göre CHP için milletvekilli kazanma ve kaybetme sınırları daha yüksek. Bu durumda CHP'nin vekil sayısını arttırması diğer partilere göre daha zor gözüküyor. CHP, Ardahan'da 2 bin 700, Tunceli'de 3 bin 600, İzmir 1. Bölge'de 3 bin 900, Niğde'de 4 bin 200, hiç vekilinin bulunmadığı Kahramanmaraş'ta ise yaklaşık 5 bin 200 oyla birer milletvekili fazla çıkarabilecek.

Öte yandan eğer Erzincan'da bin, Sivas'ta 2 bin 400, Bilecik'te 2 bin 900, Aydın'da 3 bin ve Ordu'da 4 bin 700 oy kaybettiği takdirde bu illerdeki birer milletvekilini kaybedecek.

Son Dakika Güncel Kritik Rapor Açıklandı! Partilerin 1 Kasım İçin Hedefindeki 10 İl - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (16)

  • Mardinli: Gördüğünüz gibi mardin şırnak hakkari diyarbakır yok çünkü bunlar hdp nin kalesi fire yok buralrdan oyumuz hdp ye 99 38 Yanıtla
  • GÖKTÜRK: %48 TEK BAŞINA İKTİDAR AKP. 27 89 Yanıtla Naz: Siz yola değil hayal kurmaya devam. Enayi sürüsü 10 4
  • azra cCc: AKP BITTI MHP GELIYOR GUMBUR GUMBURRRR HAYDI BISMILLAHHHHHH :) 87 28 Yanıtla
  • TÖVBE ESTAĞFURULLAH: Geçmiş olsun demek lazım. Artık 13 yıllık devir bitiyor. Zaten belli değil mi. 7 Hazirandan beri 5 aydır. Ülkede savaş var. BÜYÜK MİLLET MECLİSİ Toplanamıyorsa . Devirde bitmiş demektir. Oy ne alınır hesabı yapılıyor. Oylar bir tarafa Ülke elden gidiyor. Oy gitmiş te ne olmuş. 48 36 Yanıtla
  • rubar: yaşasın hdp 31 50 Yanıtla
  • azra cCc: gelecek bir Turkiye icin oylar MHP ye 44 30 Yanıtla azra cCc: anlayan anliyor sen rahat ol 12 2
  • Bir: Sonuç belli ak parti 1 nci parti 26 41 Yanıtla
  • azra cCc: OYLAR MHP YE 37 17 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adıyaman'da Ailesinden Kaçan Genç Kız Polis Tarafından Teslim Edildi
    11:11 Adıyaman'da Ailesinden Kaçan Genç Kız Polis Tarafından Teslim Edildi

    Adıyaman'da, ailesinden kaçarak ağır hasarlı bina içerisinde yaşamaya çalışan genç kız, polis ekiplerince ailesine teslim edildi. Vatandaşların şüphelenmesi üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, genç kızın ailesiyle tartıştığını ve evden kaçarak ağır hasarlı binada yaşamaya çalıştığını tespit etti. Polis ve sağlık ekipleri tarafından ikna edilen genç kız, daha sonra ailesine teslim edildi.

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Öğrencilerle İftarda Buluştu
    11:11 Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Öğrencilerle İftarda Buluştu

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, MEDEM üyesi öğrencilerle bir araya gelerek iftar programında birlikte vakit geçirdi. Rektör Özölçer, öğrencilerle sohbet ederek talep ve isteklerini dinledi ve Ramazan'ın huzurunu paylaşmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı
    11:11 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 6 şüpheli gözaltına alındı. Hayrabolu, Çorlu ve Kapaklı ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonda yapılan aramalarda, 1003 sentetik ecza, 20 gram sentetik uyarıcı, 58 uyuşturucu hap, ruhsatsız tabanca, av tüfeği ve 50 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Gaziantep'te 127 Bin 295 Adet Kaçak İlaç Ele Geçirildi
    11:11 Gaziantep'te 127 Bin 295 Adet Kaçak İlaç Ele Geçirildi

    Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü ekipleri, bir ikamette yaptıkları aramada 127 bin 295 adet kaçak ilaç buldu. Bir şüpheli tutuklandı.

  • Özdemir Manavoğlu, ÇMO Antalya Şubesini Ziyaret Etti
    11:11 Özdemir Manavoğlu, ÇMO Antalya Şubesini Ziyaret Etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Şubesi'ni ziyaret etti. Manavoğlu, toplantıda Antalya'nın sorunları ve çözüm önerilerini paylaşarak, kente değer katan projeler yapacaklarını belirtti.

  • Adana'da kadın, erkek arkadaşının yardımıyla araç çaldı
    11:10 Adana'da kadın, erkek arkadaşının yardımıyla araç çaldı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde bir kadın, erkek arkadaşının yardımıyla sokakta park halinde bulunan hafif ticari aracı çaldı. Güvenlik kamerası tarafından kaydedilen olayda, kadının erkek arkadaşı ve 8 yaşındaki oğlu aracı itekledi.

  • Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek
    11:10 Barış Alper Yılmaz, Hatayspor maçında forma giyecek

    Galatasaraylı futbolcu Barış Alper Yılmaz, teknik direktör Okan Buruk'un görev vermesi durumunda Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında 2 Nisan Salı günü yapılacak Atakaş Hatayspor maçında forma giyecek. Barış Alper, bu sezon takımının en istikrarlı futbolcusu olarak dikkat çekiyor ve farklı mevkilerde gösterdiği iyi performansla takıma önemli katkı sağlıyor.

  • Antalya'da Kafe Ortakları Arasında Çıkan Kavgada 25 Kişi Adliyeye Sevk Edildi
    11:10 Antalya'da Kafe Ortakları Arasında Çıkan Kavgada 25 Kişi Adliyeye Sevk Edildi

    Antalya'da bir kafenin iki ortağı arasındaki alacak verecek meselesinde çıkan kavgada silah, bıçak ve sopa kullanıldı. Olayda 4 kişi ağır yaralandı ve hastanede tedavi altına alındı. 25 kişi emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi.

  • Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu
    11:09 Karamürsel Beşiktaşlılar Derneği Üyeleri İftar Programında Buluştu

    Karamürsel ilçesinde Beşiktaşlılar Derneği üyeleri, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım'ın da katıldığı bir iftar programında bir araya geldi. Programda ezanın okunmasıyla davetliler oruçlarını açtı. Dernek Başkanı Onur Açık, ramazan ayı vesilesiyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Beşiktaş sevdalılarına teşekkür etti.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.


Advertisement