Kriptolu Telefonu Dinleme Soruşturmasında 28 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi - Son Dakika
Güncel

Kriptolu Telefonu Dinleme Soruşturmasında 28 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi

Gölbaşı Savcılığı, kriptolu hatların dinlenmesi soruşturmasını tamamladı. 28 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

20.03.2015 11:36  Güncelleme: 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kriptolu telefonların dinlenmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Gölbaşı Başsavcılığı şüphelilere dava açılması için soruşturma kapsamında hazırladığı fezlekeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. 28 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.

Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddialarına ilişkin soruşturması tamamlandı. 5 Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) personelinin tutuklu olduğu soruşturmanın fezlekesinde 28 şüpheli için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu fezleke kapsamında 28 şüpheli için Ağır Ceza Mahkemesine iddianame düzenleyerek gönderecek.

Fezlekede şüphelilerin ifadelerinin yanısıra soruşturma kapsamında elde edilen delillere de yer verildi. Fezlekede ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitine yer verildi.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?

20 Ocak 2015 tarihinde Gölbaşı Başsavcılığı tarafından TÜBİTAK ve TİB'in eski yöneticileri'nin de olduğu 28 kişiye operasyon düzenlendi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan şüphelilerden TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB mensupları Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar ve Ferhat Saraç tutuklanarak cezaevine gönderildi. 23 şüpheliden eski TÜBİTAK başkanvekili Hasan Palaz'ın arasında bulunduğu 5 şüpheli ise Adli Kontrol şartıyla serbest kaldı.

Savcı 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiğini tespit etti. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği tespit edildi.

Tayyip Erdoğan üzerine kayıtlı kriptolu üç telefonun 17 Aralık tarihinde dinlendiği tespit edildi. 17 Aralık'tan sonra ise 18-20 ve 26 Aralık tarihlerinde Erdoğan'ın bu telefonlarının dinlendiği belirlendi. Savcılık TİB'deki bazı 'log kayıtları'nın da silindiğini tespit etti. Toplamda 800 sunucu (server) üzerinde çalışma yapıldı. Soruşturma kapsamında 363 ses dosyasının incelendiği belirtiliyor.

"KRİPTOLU TELEFONLAR TİB'DE DİNLENDİ"

Gölbaşı Başsavcılığı'nın hazırladığı fezlekede Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) soruşturmasının bilirkişi raporunda kriptolu telefonların TİB'de 2013 Eylül - Aralık aralığında dinlendiği belirtildi. Fezlekede bilirkişi raporunun tespitlerine de yer verildi:
''Çalışmalara başladığımızda tarafımızdan incelenmesi istenen LOG kayıtlarının silindiği ile ilgili araştırmada kurum içerisinde aktif çalışan LOG korelasyon programı olmadığından karşılaştırma yapma ve inceleme imkanı olmamıştır. Tüm sunucuların LOG kayıtlarının incelenmesi, kurumun 800 üzerindeki sunucusu göz önüne alındığında yine çok uzun sürecek bir çalışma gerektirecektir. LOG'ların silindikten sonra disklerin değiştirilme ihtimali üzerine bununla ilgili imajlar alınmamıştır.''

YURT DIŞINA BİLGİ ÇIKIŞI TESPİT EDİLEMEDİ

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri TİB'de yaptığı inceleme sonunda, telefon dinlemeleriyle edinilen bilgilerin yurt dışına servis edildiğini iddia etmişti, bu da casusluk tartışmasını beraberinde getirmişti. Bunun gerekçesi olarak da çanak antenlerin farklı uydulara dönük olduğu ifade edilmişti.

Bilirkişiler, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda geçen iddiaları da inceledi. İnceleme sonunda kurum içerisinden dışarı veri çıkarıldığının tespitinin mümkün olmadığı kaydedildi. Dışarı bilgi çıkışını delillendirmenin tek yolunun kamera kayıtlarının incelenmesi olduğu belirtilen raporda, "Sunuculara daha önceden kimin veya kimlerin yönetici yetkisi ile ulaştığının tespit edilememesi sebebiyle tarafımızdan bu konuda net bir bilgi verilememektedir'' denildi.

Gölbaşı Başsavcılığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun 27 Mart 2014 tarihli raporu üzerine görev esnasındaki suç isnatları nedeniyle ilgili bakanlık olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi. 8 Temmuz 2014 tarihinde verilen soruşturma izni kararına TİB yöneticileri tarafından Danıştay'da itirazda bulunulmuştu. Ancak Danıştay'ın itirazı reddetmesiyle TİB yetkililerinin soruşturulmasına başlandı.

Kriptolu Telefonu Dinleme Soruşturmasında 28 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi
Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Kriptolu Telefonu Dinleme Soruşturmasında 28 Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet İstemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • Ali: Vay arkadaş bu akkoyunlar halen RTE nin Yalanlarını görmüyorlarmı hani bunlar montajdı montajsa bu nedir yahu.. Durmak yok uyumaya devam akkoyunlar sayenizde bizleride bitirdiniz 13 23 Yanıtla
  • abdülkadir: MHP bbp ve saadet birleşiyor. akp bitti. 5 12 Yanıtla
  • Selçuk yıldız: Devletin ve milletimizin bütünlüğünü bozmaya çalışan eller tek tek kırılıyor 7 10 Yanıtla
  • KAĞAN: YİYİN BİRBİRİNİZİ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7 9 Yanıtla
  • ,: ALMANYADA DINLIYORDU TURKIYEYI TAYIBIN GIGI CIKMAKDI 7 8 Yanıtla
  • çççç: keşke bizimde böyle koyunlarımız olsaydı zengin olurduk 8 7 Yanıtla
  • Esir kerkuk: OYLAR MHP YE 5 10 Yanıtla
  • : Hani montajdı gevşekler 14 0 Yanıtla
  • Kasim: Hani her sey montajdi? 7 6 Yanıtla
  • Ahmet: AKaP geldi yolsuzluk arttı. Ne ayak? 10 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı
    10:25 Denizli'de Milli Mücadele Kahramanı Abide Yanlışlıkla Yakıldı

    Denizli'nin önemli Milli Mücadele kahramanlarından Köpekçi Nuri Efe anısına yapılan abidenin 13 yaşındaki bir çocuk tarafından yanlışlıkla yakıldığı ortaya çıktı. Aile, tadilat masraflarını üstlendi.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı
    10:19 Şanlıurfa'da silah kaçakçılarına operasyon: 3 gözaltı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde düzenlenen silah kaçakçılığı operasyonunda çok sayıda ruhsatsız silah ele geçirildi, 3 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, 2 uzun namlulu silah, 2 ruhsatsız tabanca, 1 ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kurusıkı tabanca, 1 gaz el bombası ile çok sayıda mermi bulundu. Gözaltına alınan şüpheliler işlemleri için karakola götürüldü. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement