Kredi ve Kart Düzenlemeleri Banka Kârlarını Etkiledi" (3) - Son Dakika
Güncel

Kredi ve Kart Düzenlemeleri Banka Kârlarını Etkiledi" (3)

Kredi ve Kart Düzenlemeleri Banka Kârlarını Etkiledi" (3)

(ayrıntılar eklendi.

19.08.2014 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

(ayrıntılar eklendi.)

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomide ısınmayı önlemek için alınan kredi ve kart harcamalarına ilişkin düzenlemelerin "dengeleme" sağladığını, buna karşılık banka karlarını etkilediğini söyledi.

TBB, Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri ve bankacılık sektörünün bilançosunu değerlendirdiği bilgilendirme toplantısında, "Bu düzenlemelerin karlılığımıza negatif etkisi olduğu hem açıkladığımız bilançolarda hem de kamuoyunda bilinmektedir" dedi.

"BÜYÜMEDE TEK HANELİ RAKAMLARI GÖRMEK İSTEMİYORUZ"

Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründe yılın ikinci yarısında aktif büyümenin yüzde 15-20, kredi büyümesinin de yüzde 18-22 arasında olacağını tahmin edildiğini belirterek, "Tek haneli rakamları görmek istemiyoruz" dedi ve ekledi:

"Yüzde 12'nin altında bir özkaynak karlılığı, bizim özkaynak biriktirmemize mani oluyor. Bu da ülkeyi, ekonomiyi ve büyümeyi finanse etmede bazı sıkıntılara vesile olabilir dedik. Özkaynak karlılığında tek haneli bir rakam beklentimiz de yoktur. Bilhassa vade uyumsuzluğu, 3. ve 4. dönemde faizlerde başka bir oynama görmediğimizde karlılığımıza olumlu yansıyacak. O da bizim özkaynak getirimizi olumlu yönde etkileyecektir diye düşünüyorum."

"IRAK'TA CİDDİ KREDİLENDİRME YAPTIK... AYRILMAYIZ"

Aydın, "Bölgede (yaşanan gelişmelerin o bölgede faaliyet gösteren Türk bankalarını nasıl etkiliyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Kuzey ve Merkezi Irak'ta Türk bankaları faaliyet gösteriyor. Benim genel müdürü olduğum banka da orada. O bölgelerde ciddi anlamda kredilendirme yapmıştık. Bu bölgeleri ihmal etmemiz mümkün değil. Irak'ta şimdi belli bölgelerde sıkıntılar var. Biz birkaç gün fiziken bankalarımızı kapatmak durumunda kaldık ama sonra açtık. Şu anda bankalarımız çalışıyor. Normal ticari hayat devam ediyor. Ama sıkıntıların siyasi belirsizlik giderilince çözüleceğini düşünüyoruz. O coğrafyalardan bizim bankaların ayrılacağını düşünmüyorum. Tam tersi Türk bankacılık sektörünün o bölgelere olan iştahı devam edecek."

"TBB DE ZATEN BU İŞİN TARAFI DEĞİLDİR"

Merkez Bankası ile hükümet arasında olan faiz tartışmaları konusundaki görüşleri sorulan Aydın, bu tartışmaların dışında olduklarını belirtti. Aydın, Bank Asya ile ilgili soruları yanıtlamayacaklarını belirterek, "Bugünkü toplantı, TBB şapkam adı altında yapılan bir toplantıdır. Bu konularla ilgili benden bir değerlendirme beklemeyin. TBB de zaten bu işin tarafı değildir" dedi.

"KREDİ ARTIŞI TABANA YAYILMIŞ DURUMDA"

Sorunlu kredilerin, toplam kredilerin yüzde 2.8'i civarında olduğunu belirten Aydın, kamu bankaları olarak sorunlu kredi satışı yapmadıklarına dikkat çekti ve "Diğer bankalar sorunlu kredi satışı yapıyor. Buradaki rasyolar, ondan arındırılmış rasyolar" diye konuştu.

"HEVESİMİZİ ARTIRACAK YENİ TALEPLERİMİZ VAR"

Hüseyin Aydın, "Özkaynak karlılığındaki azalışı kompanse etmek için neler yapacaksınız?" yolundaki soruya şöyle yanıt verdi:

"Sektör, operasyonel giderleri azaltmak için bazı konularda işbirliği yapabilir. Bu önemli bir faktör. Daha tabana yaygın kredilendirme yolunu seçebiliriz, bir de ekonomi yönetiminden bizim bu işi yapmadaki hevesimizi artıracak yeni taleplerimiz oluyor, oradan da olumlu gelişmeler bekliyoruz."

"UFAK TEFEK RÜZGARLARDAN, ESİNTİLERDEN ETKİLENMEYİZ"

Bank Asya'da yaşananların bankacılık sektörünü nasıl etkileyeceği şeklinde ki soruyu ise Aydın şöyle yanıtladı:

"Türk bankacılık sektörü ufak tefek rüzgarlardan, esintilerden etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Sizin sorunuzdaki değerlendirme benim görev alanımda değil. Ben TBB başkanıyım ve bir bankanın genel müdürüyüm. Elbette düşüncelerimiz var. Ama kamuoyu bununla ilgili bilgi merak ediyorsa, bu benim görevim değildir, bununla ilgili açıklama yapacak otoriteler bellidir."

"SEÇİMLER GAYET NET VE BAŞARILI"

Aydın, cuhurbaşkanlığı seçiminin ardından kredi derecelendirme kuruluşların siyasi risklere vurgu yaptığı açıklamaları hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye'nin son dönemde yaptığı seçimler gayet net ve başarılı" dedi ve ekledi:

"Yani seçimlerini yapmış bir ülkenin hala belirsizlik içinde olduğunu söylemek için sizin kafanızın çok belirsiz olması gerekiyor. Kaç seçim daha yapınca bir siyasi istikrar elde edeceğiz?"

Aydın, Türkiye'nin artık bundan sonra kredi notlarının pozitif olacağını düşündüklerini, yaşadığı sürecin bir belirsizlik süreci olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kurumların bağımsızlığı ile neyin kastedildiği önemli. Hesap vermenin olmadığı bir bağımsızlık kavramı olamaz. İyi yetkileriniz, sonsuz yetkileriniz olacak ama hiçbir sorumluluğunuz olmayacak; bunun adı bağımsızlık olacak, böyle bir şey yok. Dünyada 2008 krizi bu kurumlar yokken mi çıktı? Bağımsız kurumlar kendileri mi hallettiler bu işi? Hükümetler devreye girmedi mi?"

"BİZ KREDİ NOTUNUN VARLIĞINI REDDETMİYORUZ"

Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesini beklediklerini de vurgulayan Aydın, "Biz kredi notunun varlığını reddetmiyoruz. Bu tarz reyting kuruluşlarının olmasını da doğru buluyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu reytingin parametreleri, ölçümü, tahlil doğru yapılmışsa, size ait etmenlerden o sonuç alınmışsa tamamdır. Ama eğri ve noksan yapılmışsa sizin itibar endeksiniz aşağı yönlü hareket eder. Türk bankacılık sisteminin de Türkiye ekonomisinin de Türkiye demokrasisinin de daha iyi notları hakettiğini düşünüyoruz. Notun sağlıklı olmamasının ilgili ülkelerin halkını cezalandırma aracına dönüşmesine müsaade edilmemeli."

ÜCRET VE KOMİSYON DÜZENLEMESİ

Aydın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların ücret ve komisyonlarına dair düzenlemeye yönelik çalışmasında son noktanın konmak üzere olduğunu belirterek, "15 gün içinde BDDK'nın bunu kamuoyuyla paylaşacağını tahmin ediyoruz" dedi. Aydın ayrıca teknolojik çalışamalrla ilgili olarka belki ek süre isteyebileceklerini aktardı.

"TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE HALEL GETİRMESİN"

Ekonomi yönetiminin bireysel kredilerde sınırlayıcı, KOBİ ve ihracat kredilerinde de teşvik edici önlemler aldığını belirten Hüseyin Aydın, "Bireysel kredilerde alınan önlemler vadeyi oldukça daralttı; çok sert fren yaptık" dedi ve şöyle anlattı:

"Çek ve senet protestosunda, karşılıksız çekte belli edimleri yerine getirmekte zaman zaman düşmeler ve çıkmalar olabilir. Bunun bizim sektöre yönelik bir risk teşkil edip etmediği üzerinde duruyoruz. 'Sorunlu kredi rasyosu veya kredilerin sorunluya dönüşme oranı Türk bankacılık sektörüne halel getirmesin' diyoruz."

"ABD FAİZLERİNDE YÜKSELME BEKLENTİLERİ ETKİLİ"

Toplantıda bir sunum yapan TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin de, "Küresel ekonomide toparlanma yavaş da olsa sürüyor. Fakat toparlanma dünya genelinde tüm ülkelerde ve ekonomilerde aynı ölçüde değil. Bazı bölgeler, özellikle ABD'de beklenenden daha iyi bir toparlanma var ama bizim asıl ticaret ortağımız olan AB'de toparlanma beklenenden yavaş. Küresel anlamda bir toparlanmadan bahsetmek için henüz erken, kırılganlıklar devam ediyor" dedi.

Keskin ABD'deki beklenenden iyi toparlanmanın faiz artırımıyla ilgili beklentileri öne çektiğini belirterek, rezerv para niteliğindeki dolar faizlerinde yükselme beklentilerinin ise dünya ekonomisini önemli ölçüde etkilediğini vurguladı.

"ENFLASYON BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE SEYREDİYOR"

Enflasyonun beklenenin üzerinde seyrettiğini belirten Keskin, kaynak maliyetinin ilk yarıda daha yüksek kaldığına, para ve bankacılık politikasında sıkılaştırıcı bir politika izlendiğine, cari açığın milli gelire oranında ise gözle görülür bir düşüş olduğuna işaret etti.

Keskin, "Geçen yıl sonunda yüzde 7.9 olan cari açığın milli gelire oranının, kendi yaptığımız milli gelir tahminlerini dikkate alırsak ilk yarı sonunda yüzde 6.4 gibi bir yerde olacağını düşünüyoruz" dedi ve ekonomi politikasının ağırlıklı noktasının da bu oranın düşürülmesi olduğunu vurguladı. - Ağustos

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kredi ve Kart Düzenlemeleri Banka Kârlarını Etkiledi' (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı
    12:43 Denizli'de 48 Yıl Hapis Cezası Bulunan Firari Hükümlü Yakalandı

    Denizli'nin Pamukkale ilçesinde çeşitli suçlardan hakkında 48 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari hükümlü, İncilipınar Parkı çevresinde kimlik kontrolü yapmak isteyen polisler tarafından yakalandı. Şahsın 17 farklı suçtan arandığı belirlendi ve emniyet işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu
    12:43 Cumhur İttifakı ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayları İftar Yemeğinde Buluştu

    Cumhur İttifakı Mudanya Belediye Başkan Adayı Gökhan Dinçer ve CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Çepni Mahallesi tarafından düzenlenen iftarda bir araya geldi. İftar yemeğine yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

  • Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı
    12:41 Denizli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı

    Denizli'de İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, bir şüpheli tutuklandı. Ekipler, yabancı uyruklu A.D'nin üzerinde yaptıkları aramada 836 gram reçine esrar ele geçirdi. Zanlı, adliyeye sevk edilerek tutuklandı.

  • Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem
    12:40 Samsun'da Para Karşılığı Barbut Oynayan 7 Kişiye Cezai İşlem

    Samsun'da bir kafede para karşılığı barbut (kumar) oynandığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda 7 kişi suçüstü yakalandı. Olayda kullanılan para ve kumar malzemelerine el konulurken, her bir kişiye 6 bin 425 TL para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

  • İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor
    12:39 İstanbul'da Kuaförlük Yapan Kadın, Köyde Hayvan Yetiştiriciliği ve Seracılıkla Huzur Buluyor

    İstanbul'da uzun yıllar kuaförlük yapan Nuray Onsekiz, stresli şehir hayatından kurtulmak için Düzce'deki köyüne yerleşti. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve seracılıkla uğraşan Onsekiz, aradığı huzuru doğada bulduğunu söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı desteklerle işini sürdüren Onsekiz, çiftçilik yapmanın gerekliliğine dikkat çekerek, köylerdeki çiftçilere üretmeyi bırakmamaları çağrısında bulundu.

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi
    12:37 Antalya'da çıkan silahlı çatışmada 25 şüpheli adliyeye sevk edildi

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir kafede çıkan silahlı çatışmada 19 kişi yaralandı. Gözaltına alınan 25 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Olayın güvenlik kameraları tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı
    12:37 Seferihisar Belediyesi Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını Hizmete Açtı

    Seferihisar Belediyesi, Doğanbey-Payamlı Gündüz Bakım Evi ve Oyun Sokağını hizmete açarak çocukların eğitim ve eğlence ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.


Advertisement