Köylülerin "Ters Lale" Nöbeti - Son Dakika
Yerel

Köylülerin "Ters Lale" Nöbeti

Van'ın Gevaş ilçesinde köylüler, hüznün sembolü olarak bilinen ve ilkbaharda açtığında eşsiz görsel şölen sunan ters lalelerin çalınmaması için gece gündüz nöbette.

26.04.2015 12:10  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ın Gevaş ilçesinde köylüler, hüznün sembolü olarak bilinen ve ilkbaharda açtığında eşsiz görsel şölen sunan ters lalelerin çalınmaması için nöbet tutuyor.

Hazreti İsa'nın çarmıha gerildiği sırada boynunu büktüğü inancıyla Hristiyan dünyasınca kutsal sayılan ters laleler, yöre halkı tarafından da koruma altına alındı.

FOTOĞRAFÇILARIN DA İLGİ ODAĞI

Gevaş'a 40 kilometre uzaktaki Aydınocak Mahallesi'nde bulunan mezarlıkta yetişen ters laleler, rengarenk görüntüsüyle yöre halkının yanı sıra fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.

YURT DIŞINA KAÇIRILMASIN DİYE GECE GÜNDÜZ NÖBET TUTUYORLAR

Aydınocak halkı, ender yetişen bir tür olduğundan yurt dışına kaçırılan bitkilerin başında gelen ters laleleri korumak için harekete geçti.

Doğasever köylüler, halk arasında "ağlayan gelin" denilen ters lale soğanlarının sökülerek ticari malzeme haline getirilmesini engellemek amacıyla, lalenin yetiştiği alanda gece gündüz nöbet tutuyor.


"İLGİLİ KURUMLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ"

Aydınocak Mahallesi Muhtarı Bahri Altıntaş, ters laleleri korumak için her gün bir kişinin nöbet tuttuğunu belirtti.

Zaman zaman bazı kişilerin ters lale soğanlarını çıkarmaya çalıştığını anlatan Altıntaş, "Onlara engel oluyoruz. Ancak tam anlamıyla koruma sağlayabilmek için mezarlığın bulunduğu alanın ışıklandırılması gerekiyor. Bu konuda yetkililerden destek istiyoruz" dedi.

Aydınocak İlkokulu Müdürü İsa Dumlu ise köydeki mezarlıkta yetişen ters laleleri kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını söyledi.

Ters lalelerin, köyün en önemli değeri olduğunu dile getiren Dumlu, şunları kaydetti:

"Köylülerimiz, muhtarımızın da destekleriyle her gün nöbet tutuyor. Biz de bu konuda özellikle öğrencilerimiz ve yakın çevremizi uyararak, lalelerin korunmasının önemini anlatıyoruz. Öğrencilerimizde çevre bilincini oluşturursak, ters lalelerin geleceğini güvence altına almış oluruz. Korumanın etkili yapılabilmesi için mezarlığın çevresinin ışıklandırılması gerekiyor. İlgili kurumlardan bu konuda destek bekliyoruz."


Köylülerin "Ters Lale" Nöbeti
Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Köylülerin 'Ters Lale' Nöbeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • doğruyu söylemek erdemdir.....: Ben de doğuluyum ve kürt üm. Doğunun olanakları doğunun insanını bile besleyemiyor ki hep batıya gidip oralarda yerleşip bir daha geri dönmeyi bile düşünmüyor. sonra da asimile olup herkesten daha çok türkcü oluyor. . Şu anda da eroin sınır kaçakcılığı toz. bunlar mı ihraç edilecek. . herkesin bildiğini saklamanın veya oraya buraya çekmenin anlamı yok. . batıdaki yatırımların çoğu doğuluların. ama hiç biri memleketine dönüp yatırım yapmak istemiyor. bunların çocukları olmasa bile torunları herkesten fazla türkcü oluyor. doğruyu söylemek erdemdir. . . . . 23 7 Yanıtla
  • VANLI KÜRT: Arkadaşlar bendeniz kürt üm. gerçek kürt olanlar gibi doğruyu söylerim. doğru böyle. . . pkk savaştığı için kürtlere haklar verilmedi. akp kürt oyları sayesinde iktidar oldu ve hala kürt oyları sayesinde iktidar. akp onun için kürtlere haklarını tanıdığı gibi ayrıcalık bile verdi. şu anda devlet kadroları çoğunlukla kürt. doğruya doğru devlet işi ihale gibi devletle biten işlerde kürt türk ayırımı yok. iktidar partisiyle aran iyiyse işini daha kolay halledersin. . . ayrıca türk kürt ü sömürmüyor. zengin fakiri sömürüyor. 9 16 Yanıtla
  • ORDULU CEMAL: BEN VAN LI BİR KIZ SEVMİŞTİM. BABASI VERMEDİ. KIZ DA KAÇMADI. NE YAPAYIM. 4 9 Yanıtla
  • ASIL TERS LALE AĞLAYAN GELİN HAKKARİDEDİR.: ters lale van da ne gezer yaaa. ASIL TERS LALE AĞLAYAN GELİN HAKKARİDEDİR. 12 1 Yanıtla
  • korkmaz: genleriyle oyna alayı ters açsın bu lallerinde asıl yeri van değil hakkari dir. ikinci memleketim benim 7 4 Yanıtla
  • VAN KIZLARI HAKKARİLİ KIZLARDAN GÜZEL OLDUĞUNA G: VAN KIZLARI HAKKARİLİ KIZLARDAN GÜZEL OLDUĞUNA GÖRE AĞLAYAN GELİN YANİ TER LALE DE VAN LALELERİ DAHA GÜZELDİR. 4 5 Yanıtla
  • OF: Anlıyam şanlıyam şadırvanlıyam 1 4 Yanıtla
  • assss: bi laleden bu kadar yorum çıkıyor biz zaten kendi içimizde bölünmüşüz sükünet hanımlar beyler hepimize yeter bu topraklar. . . . 2 2 Yanıtla
  • Kiler: Siirt şirvanda Da var pervaridede var 3 0 Yanıtla
  • kayseri: Koruyun arkadaşlar söküp hollandaya kaciriyorlar 2 0 Yanıtla

Advertisement