Kosova'da Fatih Camisi Çevre Düzenlemesinin Açılışı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Kosova'da Fatih Camisi Çevre Düzenlemesinin Açılışı Yapıldı

Kosova’ya giden Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, Priştine'deki Fatih Camisi'nin TİKA tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesinin açılışını yaptı.

23.04.2014 11:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'ya giden Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, Priştine'deki Fatih Camisi'nin TİKA tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesinin açılışını yaptı. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Kosova'daki temaslarına TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi'ni ziyaret ederek başladı. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, ziyarette, TİKA yetkililerinden TİKA'nın Kosova'daki faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler'in Kosova'daki temaslarına, AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, milletvekilleri Musafa Kemal Şerbetçioğlu, Tülay Selamoğlu, Gülay Dalyan, Özcan Yeniçeri, Mehmet Günal, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da eşlik etti.

İşler, ziyarette yaptığı açıklamada, Kosova'nın Türk asıllı Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın daveti üzerine, Kosovalı Türkler'in milli günü kapsamında 23 Nisan'daki törenlere katılmak üzere Kosova'ya geldiklerini belirtti. TİKA'nın 1992 yılında kurulduğunu ve projelerini katlayarak günümüze kadar geldiğini ifade eden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, TİKA'nın 2002 yılında 12 ofise sahip olduğunu, bu sayının günümüzde 35'e yükseldiğini, yıl içerisinde 40'a çıkmasının hedeflendiğini kaydetti.

"Türkiye, kalkınma yardımları açısından Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır" diyen Başbakan Yardımcısı İşler, TİKA'nın çok sayıda Osmanlı eserini içinde barındıran Balkan coğrafyasında etkin olduğunu ifade etti. Osmanlı'nın bu coğrafyadan ayrılmasının ardından birçok eserin yok olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler, ayakta kalanları da TİKA aracılığıyla restore edip gelecek nesillere bırakmak için çaba gösterdiklerini kaydetti. TİKA'nın sadece Osmanlı eserlerinin tadilatı ile ilgilenmediğine de işaret eden Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ayrıca tarımdan sağlığa ve eğitime birçok projenin hayata geçirildiğini ve bu nedenle TİKA'ya ilginin her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

TİKA'nın Türkiye'nin yüz akı kurumlarından birisi olduğunu vurgulayan İşler, "TİKA aracılığıyla yapılan kalkınma yardımları herhangi bir emperyalist düşünceyle yapılmıyor. Biz nerede bir mazlum varsa, nerede bir gariban varsa ona yardım elini uzatma gayreti içindeyiz" dedi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Kosova'daki temasları kapsamında daha önce TİKA'nın restorasyonlarını yaptığı bazı camilerin, çevre düzenlemelerinin açılışlarını da bu ziyaret kapsamında yapacaklarını bildirdi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler'e, daha sonra TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi'nin çalışmaları hakkında brifing verildi.

TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi ziyaretinin ardından İşler, Kosova'daki temasları kapsamında, Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ile bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, daha sonra, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar ve KDTP milletvekilleri ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, bu görüşmenin ardından hükümet binasına geçerek Başbakan Haşim Taçi ile bir araya geldi. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Enver Hocay, Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Hayredin Kuçi ve Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da katıldı.

Kosova'daki temaslarına devam eden Başbakan Yardımcısı İşler, Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını kazandığı günden beri güçlü bir şekilde bu ülkeyi desteklediğini ifade eden İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: "O günden bugüne, Kosova'nın uluslararası arenada tanınması konusunda Türkiye olarak çok büyük gayret gösterdik. Bugün çok şükür Kosova'yı tanıyan ülke sayısı 106'ya çıktı. Bundan sonra da yeni tanımalar olması konusunda Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz."

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da bu ortak günde Kosovalı Türklerle birlikte oldukları için Başbakan Yadımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler'e teşekkür ederek, hem Kosova'ya hem de Kosova'daki Türk toplumuna destekleri nedeniyle Türkiye hükümetine minnettar olduklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler, görüşmenin ardından Kosova'daki Türk asıllı ilköğretim öğrencileriyle bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türk asıllı öğrencilerle birlikte 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla pasta kesti.

Çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili şarkı ve şiirler okudu. Çocuklar daha sonra, Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'a çeşitli sorular yöneltti. Armağan isimli bir çocuk, okul ile ev arasındaki mesafenin çok uzak olduğunu ve kendilerine bir okul servisi tahsis edilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, TİKA aracılığıyla kendilerine bir okul servisi hediye edeceklerini kaydetti. Görüşmelerin ardından Başbakan Yardımcısı İşler ve beraberindeki heyet, tarihi Fatih Camisi'nin TİKA tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesinin açılış törenine katıldı. Priştine'de, 1460-1461 yıllarında inşa edilen ve daha önce TİKA tarafından restore edilen Fatih Camisi'nin bahçe düzenlemesi ve şadırvanının hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törene Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Naim Terneva ve Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da katıldı.

Başbakan Yardımcısı İşler, törende yaptığı konuşmada, restore edilen caminin 2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlatarak, "Restorasyonu yapılan caminin çevre düzenlemesi yapılmamıştı. Şimdi şadırvanı ve çevre düzenlemesiyle bu proje tamamlanmış oldu" dedi. Caminin, inşa edildiği günden itibaren dostluk ve kardeşliğin sembolü olarak bugüne geldiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, "TİKA'nın başarılı çalışması ve kıymet bilen Kosova halkının hassasiyeti sayesinde, bu cami nice asırlar Kosova halkına hizmet edecektir" diye konuştu. "Tarihten gelen kardeşliğimiz, dostluğumuz var" diyen Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler, Türkiye olarak, acı gününde de tatlı gününde de Kosova halkının yanında olacaklarını ifade etti.

Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva da komünist yönetim döneminde Kosova'daki birçok ibadethanenin yıkıldığını hatırlatarak, asırlık Fatih Camisi'ni restore ederek Kosova halkına kazandıran Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti. Kosova'nın artık bağımsız bir devlet olduğunu kaydeden Terneva, "Bugün dostlarımız bizimle bize yardım için burada" dedi.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. İşler, daha sonra TİKA tarafından restorasyonu yapılacak tarihi Yaşar Paşa Camisi'ni gezdi, TİKA yetkililerinden restorasyon projesi hakkında bilgi aldı. Sultan Murad Camisi'ne geçen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, burada da incelemelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı İşler, son olarak, restorasyonu TİKA tarafından yapılan tarihi Lokaç Çeşmesi'ndeki çalışmaları inceledi. TRT sanatçıları tarafından verilen Türk Sanat Müziği konserine katılan Başbakan Yardımcısı İşler, Kosova'daki temaslarının ilk gününü tamamladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kosova'da Fatih Camisi Çevre Düzenlemesinin Açılışı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü
    16:35 Dağ keçileri Palu Kalesi'nde görüldü

    Elazığ'ın nesli tükenme tehlikesi altında olan dağ keçileri, Palu ilçesinde bulunan tarihi Palu Kalesi'nde görüntülendi. Kayalık alanı tırmanan keçiler, vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi
    16:35 Tavşanlı'da Araba Yangınında Vatandaş Kalp Krizi Geçirdi

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir vatandaş yanan arabasına müdahale ederken kalp krizi geçirdi. İlçeye bağlı Tunçbilek Beldesi Gürağaç Mahallesinde Osman Çubuk idaresindeki otomobil rampaya doğru seyir halinde iken motor kısmından alev aldı. Çubuk (76) ve eşi yanan otomobilden son anda kendilerini dışarı attı. Osman Çubuk arabasının motor kısmında çıkan yangına kendi çabaları ile müdahale etmeye çalıştığı esnada fenalaşarak kalp krizi geçirdi. Yanan otomobil ihbar üzerine belirtilen yere gelen Tunçbilek Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürüldü. Fenalaşarak yere yığılan Osman Çubuk için çağrılan 112 acil servis ekipleri, Çubuk'un kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini tespit etti. Çubuk'un cenazesi kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

  • EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
    16:34 EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

    Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Bengisu Erçetin ve lisansüstü öğrencisi Nazlıcan İnci, Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Badminton Şampiyonası'nda çift kadınlarda bronz madalya kazanarak ilgili branşta tarihteki ilk madalyayı elde ettiler. Rektör Levent, öğrencilerin bu büyük başarısını kutlayarak, ülkemiz ve EBYÜ adına gurur verici bir başarı olduğunu belirtti ve başarıların devamını diledi.

  • Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı
    16:34 Amasya'da seyir halindeki tırda yangın çıktı

    Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde seyir halindeyken yangın çıkan tırda hasar oluştu. Tevfik Acar'ın (47) kullandığı I 21 ES yabancı plakalı hurda yüklü tırın motor kısmından Ulubel mevkisinde duman çıkmaya başladı. Aracı güvenlik şeridine çeken sürücü, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Gümüşhacıköy Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangın sonucunda tırda hasar meydana geldi.

  • Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti
    16:34 Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri köyleri ziyaret etti

    Hakkari Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Kırıkdağ ve Aşağı Derecik köylerini ziyaret ederek, vatandaşların sorun ve sıkıntılarını yerinde dinledi. Karadağ, vatandaşların taleplerinin karşılanması için ilgili şube müdürlerine talimat verdi.

  • Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi
    16:33 Niğde'nin Yeşilburç Köyünde Helva Kavurma Festivali Düzenlendi

    Niğde'nin Yeşilburç köyünde geleneksel Helva Kavurma Festivali düzenlendi. Festivalde Kur'an-ı Kerim okundu, dua edildi ve kavrulan helvalar katılımcılara dağıtıldı. Vali Cahit Çelik, festivalde yaptığı konuşmada köyün turizm potansiyelini geliştirmek için adımlar atacaklarını belirtti. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise köyün Niğde için büyük bir değer olduğunu vurgulayarak, bu değerleri yaşatmanın önemine dikkat çekti.


Advertisement