Kornea Nakli Hastalara 'Işık' Oldu - Son Dakika
Güncel

Kornea Nakli Hastalara 'Işık' Oldu

Kornea Nakli Hastalara \'Işık\' Oldu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadullah Keleş iki yılda yaptığı 130'a yakın kornea nakli ile hastalara 'ışık' oldu.

20.11.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Göz Bankası Tıbbi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadullah Keleş iki yılda yaptığı 130'a yakın kornea nakli ile hastalara 'ışık' oldu.

Organ naklinde Türkiye'nin en başarılı merkezleri arasına giren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Yakutiye Araştırma Hastanesinde iki yıl önce kurulan Göz Bankası, yeniden görmenin hayalini kuranlara umut verdi. Gözün ön bölümünde bulunan saydam kısmın bozulduğu, şeffaflığını kaybettiği durumlarda kornea nakli yapıldığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Sadullah Keleş, 2 yılda 130'a yakın başarılı sayılan kornea nakli yaptıklarını bildirdi. Nakil sonrası hastaların görme oranının önceye göre daha iyi bir düzeye ulaştığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Keleş, bu durumun hastadan hastaya farklılık gösterdiğini, genel anlamda hastaların kornea naklinden oldukça memnun kaldıklarını belirtti. Yapılan naklin ardından hastaların sıkı bir şekilde takip edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Keleş, kornea bağışı için özel bir kanun olduğunu söyledi. Nakil olacak hastaları telefonla arayarak haber verdiklerini hatırlatan Keleş, şunları anlattı:

"Kornea nakli yapılan hastaların sıkı takip edilmesi gerekiyor. Bölgede böyle bir nakil işlemi yapılmasının avantajları da var elbette. Daha öncede bu bölgede bu hastalar batıya gitmek zorunda kalıyorlardı. Nakil sırasına giriyorlardı. Bazen yıllar geçmesine rağmen bu hastalara sıra gelmiyordu. Biz bu bölgede nakli yaparak nakil bekleyen hastalara umut olduk. Ayrıca hastaların kontrolleri bakımında da büyük kolaylık oldu. Yani Erzurum ya da çevresinde yaşayan bir hastanın İstanbul'da nakil olması zor, kontrole gitmesi daha zor. Biz bu hastalara burada nakil yaparak hastanın memnuniyet seviyesini artırmış olduk. Kornea nakli mevcut kanun çerçevesinde yapılmaktadır. Bu özel kanun sayesinde kadavralardan korneayı alabiliyoruz. Ameliyatların bir kısmı genel, bir kısmını da lokal anestezi ile yapıyoruz. 45 dakikalık bir ameliyatla nakli gerçekleştiriyoruz. Şu anda nakil bekleyen 50 kadar hastamız var."

85 YAŞINDAKİ GÜLFİRAZ ANNE, 50 YIL SONRA IŞIĞA KAVUŞTU

Erzurum'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Penek Köyü'nde yaşayan beş çocuk annesi 85 yaşında Gülfiraz Akyel de kornea nakliyle yeniden görmeye başladığını belirtti. 50 yıldır görme problemi yaşadığını ifade eden Akyel, "35 yaşında önce gözlerimde bir kaşıntı oldu. Sonradan gittikçe arttı. 10 yıldır neredeyse hiç göremiyordum. Çocuklarım ve torunlarımın yardımıyla ihtiyaçlarımı karışılabiliyordum. Erzurum'a geldim muayene oldum. Nakil olmam gerektiğini söylediler. Sıraya girdik, ameliyat oldum. Yıllar sonra ilk kez tek başıma önümü görerek yürür duruma geldim. Doktorlara çok teşekkür ediyorum. İyileşmek için İstanbul'a, Ankaya'yı dolaştım ama Atatürk Üniversitesi'nde şifa buldum. Şimdi sol gözümden oldum, daha sonra sağ gözümden de ameliyat olacağım" diye konuştu. - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kornea Nakli Hastalara 'Işık' Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement