Körfez Köprüsünde Giriş Viyadükleri Tamamlandı - Son Dakika
Ekonomi

Körfez Köprüsünde Giriş Viyadükleri Tamamlandı

Körfez Köprüsünde Giriş Viyadükleri Tamamlandı

Orhangazi-izmir otoyol projesinin en önemli bölümü İzmir Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında köprü giriş viyadükleri tamamlandı.

28.05.2015 10:13  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orhangazi-izmir otoyol projesinin en önemli bölümü İzmir Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında köprü giriş viyadükleri tamamlandı. Geçtiğimiz Mart ayında kopan kedi yolunun tekrar yapılması için hazırlıklarda son aşamaya gelindi, 2015 yılı sonu olan köprü bitim tarihinde bir değişiklik olmadığı belirtildi.

YILDA 650 MİLYON DOLAR TASARRUF

Şu anda 5 bin 520 personelin aralıksız çalıştığı dev proje tamamlandığında İstanbul-İzmir arası 3,5 saatte inecek. Köprünün yılda 650 milyon dolarlık bir tasarruf sağlaması planlanıyor. Kedi yolunun tamamlanmasının ardından 330 bin metre ince kablodan oluşacak, ana kablonun yapımına başlanacak.

PROJENİN KAPSAMI

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde 12, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 olmak üzere toplam 14 betonarme viyadükte çalışmaların devam ettiği projede, Gebze-Bursa arasındaki 6 adet viyadük tamamlandı. Bu projenin en önemli ayaklarından biri olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatında çalışmalar aralıksız sürüyor. Karada imal edildikten sonra denize batırılan 38 bin 404 ton ağırlığındak keson temelleri üzerinde 2014 temmuz ayında inşa edilmeye başlanan köprü kulelerinin imalatı tamamlandı. Türkiye'de benzer köprülerden farklı olarak Gemlik'te imal edilerek inşaat sahasına getirilen yüksekliği 254 metreye ulaşan köprü kuleleri 88 çelik bloğun birbirine kaynaklanmasıyla yapıldı. Bu parçaların her birinin 350 tonla 170 ton arasında değişen ağırlıkta olduğu belirtildi.


KAZA AÇILIŞ TARİHİNİ ETKİLEMEYECEK

Köprü kulelerinin tamamlanmasının ardından iki yaka arasında ana kablo döşenmesi için çalışmalar geçtiğimiz şubat ayında başlamıştı. Kılavuz kablo çekilmesinin ardından ana kablo döşenmesi için kurulan kedi yolu adı verilen düzenek, Mart ayında meydana gelen kaza nedeniyle kopmuş ve İzmit Körfezi'nin bir süre gemi trafiğine kapatılmasına neden olmuştu. Japonya'dan gelen uzmanlar tarafından denize indirilen kedi yolunun tekrar yapılması için son aşamaya gelindiği öğrenildi. Kedi yolunun tekrar yapılmasının ardından ana kablonun döşenme işlemine başlanacağı öğrenildi. Kazanın köprünün açılış tarihini ertelemeyeceği 2015 yılı sonunda tamamlanacağı belirtildi.

YAKLAŞIM VİYADÜKLERİ TAMAMLANDI

Öte yandan Gebze tarafındaki 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü tamamlandı. Yalova tarafında bulunan 1380 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğünün ise 260 metrelik son parçası da yerine yerleştirilmek üzere. Bu yaklaşım viyadükleri köprü tabliyeleriyle birleşecek. Bu birleşmeyi sağlayacak çelik kirişlerin konma çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.


PROJEDE 3 BÜYÜK TÜNEL VAR

Proje kapsamında yer alan 3 büyük tünel inşaatında çalışmaların aralıksız sürdüğü öğrenildi. İki tüp geçitten oluşan her biri 3 bin 576 metre uzunluğundaki Samanlı tünelinde delme ve betonlama işlemleri tamamlandı. Tünelde elektrik, elektronik ve elektromekanik çalışmaların devam ettiği öğrenildi. 2 ayrı tüpten oluşan ve her biri 1250 metre olan Selçukgazi tünelinde ise delme çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Toplam uzunluğu 3 bin 210 metre olan Belkahve tünelinde ise yapılan kazı çalışmalarında 2 bin 604 metrenin geçildiği belirtildi.

433 KİLOMETRELİK PROJENİN YÜZDE 40'I TAMAM

Dev projeyle ilgili Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 78, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 68, Kemalpaşa-İzmir kesiminde yüzde 33 'nün tamamlandığı öğrenildi. Projenin toplam tamamlanma oranın ise yüzde 40'ı aştığı belirtildi.

DÜNYANIN 4.BÜYÜK KÖPRÜSÜ OLACAK

Toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1500 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile bir saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen İzmit Körfezi Geçiş Köprüsünden geçiş bedeli ise 35 dolar artı KDV olacak. Proje tamamlandığında şu an 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saatte ineceği ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.




Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Körfez Köprüsünde Giriş Viyadükleri Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • MİT...: Aslında yeni bir levha koyulacak bu köprüye chp mhp hdp ye yasaktır YÜZEREK GEÇİNİZ...... 32 10 Yanıtla
  • volkan: ondan sonra çıkıp diyorlar ki yol yaptık köprü yaptık bizden aldığı vergiyle yaptığı köprüden geçerken yine bizden 70 tl para istiyorlar vay anasını be 12 19 Yanıtla
  • abbas bey: PAŞLAMAYIN BU HABERLERİ KARDEŞİM.. MUHALEFETİN GÖZZÜNE BATIYOR DİREKLER.... :)) 16 10 Yanıtla
  • Kamyoncu burda: Yürü Türkiyem büyük lider Tayyip baba 6 2 Yanıtla
  • taner: Yazdıklarınızı hayret ile okuyorum. Birincisi 35$ artı kdv 78 tl eder. İkincisi bu ücret sadece köprü değil İzmire kadar olan otoban geçiş ücreti.Üçüncüsü bu köprü ve yol için devleti kasasından (senin verginden hoş ne veriyorsan) bir kuruş çıkmadı. Yap,işlet, devret modeli. Sallarken destekli sallayın.Bu hizmetlere alışık olmadığınız için garipsiyorsunuz. 2 0 Yanıtla
  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement