Konya Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz - Son Dakika
Güncel

Konya Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Konya Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz

Ermenek maden faciasına ait bilirkişi raporuna itiraz KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde 28 Ekim günü eski ocakta biriken suyun basması sonucu mahsur kalan 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz edildi.

29.03.2015 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ermenek maden faciasına ait bilirkişi raporuna itiraz

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde 28 Ekim günü eski ocakta biriken suyun basması sonucu mahsur kalan 18 madencinin öldüğü faciayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz edildi. 6 kişiden oluşan bilirkişi heyeti hakkında 'görevi kötüye kullanma ve adil yargılanmayı engelleme' gerekçesiyle haklarında savcılığa başvuru yapılırken, toplam 100 bin lira da tazminat davası açıldı. Ermenek'teki mahkemenin davayı sağlıklı ve adil yürütemeyeceği düşüncesiyle de HSYK ve Adalet Bakanlığı'na davanın başka bir adliyeye alınması için başvuruda bulunuldu.

Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cansız bedenleri farklı zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı.

Facianın ardından tutuklanan ve bilirkişi raporunda asli kusurlu olarak belirtilen ruhsat sahibi Ermenek Cenne Madencilik Şirketi Müdürü Abdullah Özbey'in avukatı Metin Tevfik Buğdaycı, 6 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin, Abdullah Özbey hakkında, maden kanununda ruhsat sahibinin sorumluluğu olmamasına rağmen asli kusurlu olarak gösterildiğini öne sürdü. Rapora itiraz edip, ek rapor alınmasına talep ettiklerini ifade Buğdaycı, şunları söyledi:

"Bilirkişi raporlarına itiraz ettik. Bilirkişiler, tamamen mühendisleri korumaya yönelik bir rapor hazırlamış. Gerçeğe aykırı, suç unsuru taşıyan bir rapor. Bilirkişilere, Konya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde toplam 100 bin liralık tazminat davası açtık. Ayrıca rapor İstanbul'da hazırlandığı için İstanbul Cumhuriyet Başsavclığı'na 'görevi kötüye kullanmak ve adil yargılanmaya engellemek" suçundan, suç duyurusunda bulunduk. Bilirkişiler tamamen adil yargılamayı etkileyen kasıtlı bir rapor veriyorlar. Bilirkişi raporunda Abdullah Özbey için diyor ki, 'Eski su baskını olan üretim haritasını neden Has Şekerler Madencilik firmasına vermedin?' 1990 yıllarında Abdullah Özbey, 30 yaşındaydı ve şirketle alakası yoktu ve müdürde değildi. Sondaj makinasını neden almadın diyor. Biz, rödovans şirketiyle sözleşme yaparken boş bir arazinin koordinatlarını veriyoruz. Ekipmanları da rödovans şirketı alıyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), sondaj makinasına eksiğine rağmen asli kusurludur diyor. Peki MİGEM kusurluysa, bu 'illiyet bağını kesmez mi?' Eylemle, sonuç arasındaki bağlı kesmez mi? Rödovanscı şirketlerin teknik nezaretçi defteri var ve günlük üretimi deftere işlerler. Bilirkişi, Has Şekerler şirketinin 2014 üretim haritası dışına çıkıldığını belirtiyor. O zaman sözleşme dışına çıkmış nezaretçi defterinde 5 aydır tek çizik yok. Bilirkişi diyor ki 'daha önce buraya su basmış.' Oda deftere kayıt edilmiş. Ama teknik nezaretçi Yavuz Özsoy, tali kusurlu."

5 AY GEÇTİ DAVA AÇILMADI

Olayın ardından 5 ay geçtiğini ve hala davanın açılmadığını belirten Buğdaycı, "İddianame henüz hazır değil. Dava ne zaman açılacak. Ayrıca biz Ermenek adliyesinin, bu davayı adil ve sağlıklı yürütemediği ve yürütemeyeceği gerekçesiyle davanın Ermenek'ten alınması için HSYK ve adalet bakanlığına başvuruda bulunduk."dedi.

MADENCİLER İŞSİZ KALABİLİR

Buğdaycı, ölen 18 madencinin ailelerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Has Şekerler ile Ermenek Cenne Madencilik şirketi adına açtıkları tazminat davalarının sürdüğünü kaydetti. Buğdaycı, yaklaşık 1 ay önce çıkan yeni maden kanununa göre özel işletmelerde rödovans şirketini ortadan kalktığını ve ruhsat sahibinin ocaktaki üretimi kendisinin yapma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Buğdaycı, "Ermenek Cenne Madencilik şirketinin Cenne kömür havzasında ruhsat sahibi olduğu 4 ocak var. Bu şartlarda ya üretimi kendisi yapmaya devam edecek ya da kapatacak. Üretimi kendisi yapsa dahi şu an rödovanscı şirkette çalışan işçilerin geçmişe ilişkin iş hukuku sorunlarından dolayı yeni şirket sorumlu olmaz. Bu da şu demektir, rödovansı şirket sözleşme fesih edildikten sonra işçilerin tazminatlarını ödeyemez ise işçiler mağdur olacak."diye konuştu.

2'si maden mühendisi, 1'i iş güvenlik uzmanı, 1'er makina, harita ve elektrik mühendisinden oluşan 6 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturduğu raporda, ruhsat sahibi şirketin müdürü Abdullah Özbey ile birlikte, Has Şekerler Madencilik sahibi tutuklu Saffet Uyur ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) asli kusurlu bulunmuştu.

Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ermenek Cenne Madencilik şirketi teknik nezaretçi Ali Uyar, 'Taksirle Ölüme sebebiyet vermek' suçundan tutuklu, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ile Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü ve teknik nezaretçi Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti, tutuksuz olarak yargılanma sürecini bekliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Ermenek Maden Faciasına Ait Bilirkişi Raporuna İtiraz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement