Konya'da Rekolte Artacak - Son Dakika
Yerel

Konya'da Rekolte Artacak

Konya\'da Rekolte Artacak

Konya’nın 2014-15 ekim döneminde uzun yıllar ortalamasından yüzde 38 fazla yağış aldığını açıklayan Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yağışların düşme periyodunun da çok iyi gerçekleştiğini, olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmaması halinde, üretimin artacağını söyledi.

12.04.2015 14:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın 2014-15 ekim döneminde uzun yıllar ortalamasından yüzde 38 fazla yağış aldığını açıklayan Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yağışların düşme periyodunun da çok iyi gerçekleştiğini, olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmaması halinde, üretimin artacağını söyledi.

Konya genelinde yüksek bir yağış sezonu yaşandığını ifade eden Sade, yağış miktarındaki artışların lokasyonlara göre değişen oranlarda gerçekleştiğini, Konya Merkez, Ereğli, Cihanbeyli, Çumra, Ilgın ve Seydişehir lokasyonlarının ve civarında uzun yıllara göre artış oranlarının diğer lokayonlara göre daha yüksek olduğunu belirtti. Konya'nın 2014-15 üretim yılında Eylül- 31 Mart tarihleri arasında 407 mm yağış aldığını ve bunun 295 mm olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 38 üzerinde bir yağış olduğunu açıklayan Sade, "Bu dönemde sadece Hadim lokasyonu uzun yıllar ortalamasının altında (yüzde 12) yağış almış, ölçüm yapılan diğer tüm istasyonlarda yağış uzun yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Bu veriler il genelinde bir yüksek yağış sezonu geçtiğini göstermektedir. İlde en dramatik yağış artışı Eylül ayında belirlenmiş olup, uzun yıllar ortalaması olarak 12,8 mm olan yağış, 74,1 mm olmuştur. Bu ayda ölçülen tüm istasyonlarda yağış artışı gerçekleşmiştir. Benzer durum Ekim ayında da gerçekleşmiş ve yüzde 48 yağış artışı hesaplanmıştır. Bu aylardaki yağışlar çimlenme ve çıkış ve iyi bir ilk gelişim açısından uygun olmuş, bitkilerin rozet formunda güçlü olarak kışa girmelerini sağlamıştır. Kasım ayı yağışları uzun yıllar ortalaması civarında, Aralık ayı ise uzun yıllar ortalamasının yüzde 20 altında yağış alarak, bu sezonda uzun yıllar ortalamasının altında yağış alan tek ay olmuştur. Bu aylarda düşen yağışlar düşük sıcaklıklar sebebiyle gelişimin yavaş olmasına bağlı tüketimin düşük olması nedeniyle, verimlilikten ziyade su rezervleri üzerine etkili olmaktadır. İlde Ocak ayı yağışları uzun yıllar ortalaması civarında, Şubat ayı yağışları ise uzun yıllar ortalamasının yüzde 39 üzerinde gerçekleşmiştir. Mart ayı yağışlarında da yüksek yağış trendinin devam ettiği ve uzun yıllar ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir" dedi.

REKOLTE YÜZDE 25 ARTACAK

Yapılan araştırmaların Konya'da buğday verimi üzerinde Nisan ve Mayıs yağışlarının kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Sade, bu sebeple bu aylarda da yağışlarda beklenmeyen dramatik düşüşlerin görülmemesi halinde, ilde üretimin rekor düzeyde gerçekleşmesinin tahmin edildiğini belirtti. Konya'da son yıllarda buğday ekim alanının 720 bin hektarın üzerinde olduğu gerçeği göz önüne alınarak, ilde 2014-15 sezonunda 760 bin hektar civarında buğday ekimin gerçekleştirildiğinin varsayıldığını dile getiren Sade, "Uzun yıllar ortalamasının 2 milyon ton olduğu Konya'da verimin ise 335 kg/da olduğu hesap edilmektedir. Bu verilere göre 2014-2015 sezonunda olumlu iklim koşullarının devamı veya çok olumsuz koşulların yaşanmaması halinde, üretimin uzun yıllara göre yüzde 25-30 oranında artacağı, buna göre ilde buğday üretiminin 2,6-2,8 milyon ton arasında gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu.

Olumlu iklim koşullarında daha fazla verim ve kalite artışı ve katma değer üretmede kritik elementin azot olduğuna dikkat çeken Sade, "Üreticinin gözü havada olmalı, yağışa bağlı olarak Nisan ve Mayıs aylarında uygun ise azotlu gübre uygulamaya kuru tarımda da devam etmelidir. Bu uygulama verim yanında, protein oranı üzerinden kalitede de belirgin artışlara ve pazar değerinin yükselmesine neden olacaktır. Bu amaca dönük olarak izli tarım önemsenmeli, bu sistem mevcut değil ise arazinin çiğnenmesinden çekinilmemelidir. Çiğneme ile oluşan zararın, verim ve kalite artışı dolayısı ile oluşacak katma değer ile fazlası ile telafi edileceği dikkate alınmalıdır. Bu üretim yılında şu anda buğday tarlaları hastalık için iklimin uygun ortam oluşturduğu gerçeği göz önünde bulundurularak dikkatle izlenmeli, hastalık etmenleri görüldüğünde mücadelesi konusunda tavsiye almak üzere tarım danışmanlarına ve teknik teşkilata başvurulmalıdır" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya'da Rekolte Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement