Konuralp Gazi Dualarla Anıldı - Son Dakika
Yerel

Konuralp Gazi Dualarla Anıldı

Konuralp Gazi Dualarla Anıldı

Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Düzce Konuralp Gazi Anma Günü’nde Konuralp Gazi dualarla anıldı.

13.10.2014 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Düzce Konuralp Gazi Anma Günü'nde Konuralp Gazi dualarla anıldı. Konuralp Gazi'nin anısına 40 kazan Konuralp Pilavı ve aşure ikram edildi.

Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Osmanlı Beyliği'nin en cengaver komutanlarından Konuralp Gazi için anma töreni düzenlendi.

Geleneksel hale getirilmesi hedeflenen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in ev sahipliğindeki Konuralp Gazi Anma Günü'ne Vali Ali İhsan Su, Milletvekili İbrahim Korkmaz, Garnizon Komutanı Ramazan Akça, Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu, İl Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Akyüz, İl Müftüsü Selami Emen, Belediye Meclis üyeleri, Birim Müdürleri, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuralp Gazi Anma Günü'nde açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Keleş, kısa bir süre içerisinde Konuralp'in tarih kokan havasına uygun bir hal alacağını söyledi ve 6 aylık süreçte Konuralp'te gerçekleştirdikleri hizmetleri vatandaşlarla paylaştı.

Başkan Keleş, "Konuralp Mahallesi'nde yer alan Düzce Üniversitesi yolunu asfaltladık. Bir önceki dönemde başlayan kanalizasyon inşaatına hız kazandırdık. Düzce Üniversitesi, Üniversite Hastanesi ve Konuralp'in tamamını kapsayan kanalizasyon çalışmalarının yüzde 50'lik bir kısmını geride bıraktık. Kanalizasyon problemi gibi Konuralp'in içme suyu sorunu da 2015 yılının sonunda tarihe karışacak. Başlattığımız çalışmalarla 1 adet 500'lük, 2 adet 200'lük su deposunu Konuralp'e kazandıracağız. 1 Adet kaptaj ve 2 adet terfi merkezini de projemiz kapsamında gerçekleştireceğiz. Konuralp'in önemli geçiş güzergahlarından Tabakhane Köprüsü'nde de çeşitli çalışmalara imza attık. Sel sonucu sık sık tahrip olan köprüyü sele ve çeşitli etkenlere karşı dayanıklı hale getirdik. Yol ve drenaj çalışmalarının yanı sıra dere ıslahını gerçekleştirdik. Köprü korkuluklarını boyadık. Kaldırım, yol ve çevre düzenlemesi çalışmalarımız hala devam ediyor. Önümüzdeki yaza kadar gerçekleştireceğimiz çalışmalar kapsamında ana caddeler Arnavut kaldırım olarak Konuralp'in tarih kokan havasına yakışır bir hal alacak. Caddeler genişleyecek, aydınlatma çalışmalarıyla Konuralp bambaşka bir görünüme kavuşacak. Düzce Üniversitesi ile iş birliği içerisinde yürüttüğümüz Antik Tiyatro Kazı Çalışmalarında da önemli aşamalar kaydederek devam ediyoruz. Üstelik Konuralp tarihini öne çıkartmak için Konuralp Tarih Koridoru Projemiz kapsamında farklı çalışmalara da hazırlanıyoruz. Konuralp'in meydanındaki türbeyi ve çeşitli noktalarında yer alan eski evleri Konuralp Mimarisine uygun şekilde restore ederek Konuralp'in tarihiyle anıldığı gibi mimarisiyle de söz edilir bir yer haline gelmesi için kolları sıvadık" diye konuştu.

KONURALP YİĞİT BİR KOMUTANDI

Vali Ali İhsan Su Konurap Bey'in savaş taktiklerini iyi bilen bir komutan olduğunu işaret ederek "Konuralp Anadolu Selçuklu Devletinin uç beyliği olan Osmanlı Beyliğinin sınır komşusu olan Bizanslılarla yapılan Savaşlarda büyük başarılara imza atarak Osmanlı Devletine giden yolda büyük pay sahibi olmuş yiğit bir komutandı. Konuralp Osman Bey ve onun ölümünden sonra tahta geçen 2. Osmanlı padişahı Orhan Bey'den aldığı talimatlarla Pamukova, Geyve, Mudurnu, Adapazarı ve sonraları kendi adı ile anılacak olan Düzce yakınlarındaki Konrapa'yı Osmanlı topraklarına kattı. Gazi Abdurrahman ile birlikte Aydosu fethetti. Savaş taktiklerini çok iyi bilen ve uygulayan Konuralp Geyve, Alp Suyu, Karacebüş hisarlarını fethettikten sonra, Akçakoca ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Bizans devrinde Regio Tarsia adı verilen Akova'ya akınlara başladı" dedi.

"DEĞERLİ BİR KOMUTANDI"

Milletvekili İbrahim Korkmaz, ilk kez yapılan etkinliklerin çok önemli olduğunu belirterek "Konuralp Gazi, Osman Gazi'nin değerli komutanlarından biri. Bu komutanlar sayesinde üzerinde devlet olarak devam ettiğimiz topraklarda büyük emekleri var. Konuralp gazi stratejik bir yere gelmiş. Burası Bizans'ın geniş yollarından biri. Bu insanlar kendilerine hedef belirlemiş, bu ideal noktasında anadan, yardan, evlattan, maldan, mülkten vazgeçmiş ve kendini feda etmiş insanlar. Bugün burada onlardan biri için başlatılan toplantıyı yerine getiriyor. Bunu gerçekleştiren Belediye başkanımızı tebrik ediyorum" dedi.

MEHTER EKİBİ TARİHE GÖTÜRDÜ

Protokol konuşmalarının ardından Düzce'nin değerli hocaları tarafından Mevlid - i Şerif okundu, ilahiler söylendi. Son bölümde ise Düzce İl Müftüsü Selami Emen, Konuralp Gazi için dua etti.

Mevlid - i Şerif okunmasının ardından Konuralp Meydanı'nda Düzce Belediyesi Mehterhan Ekibi sahne aldı ve vatandaşlara Meşhur Konuralp Pilavı ile birlikte aşure ve üzüm hoşafı ikram edildi.

TARİH BOYUNCA KONURALP

Programın son kısmında ise Uludağ Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Yrd. Doç Dr. Nurperi Ayengin ve Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ertuğrul'un konuşmacısı olduğu "Tarih Boyunca Konuralp" isimli panel düzenlendi.

Panelde Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu Konur Alp Gazi'nin Tarihi Şahsiyeti hakkında bilgi verdi ve Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'e tarihe verdiği önemden ötürü teşekkür etti.

Yrd. Doç Dr. Nurperi Ayengin de Antik Dönemde Konuralp'i ele aldı ve slaytlar eşliğinde Konuralp Kazı Çalışmalarında kaydettikleri yolu vatandaşlarla paylaştı.

Yrd. Doç. Dr. Ali Ertuğrul ise Osmanlı Beyliği'nin kurumsallaşması sürecindeki Orhan Gazi (Cuma) Camileri hakkında bilgi verdi. Panelin sonunda ise Vali Ali İhsan Su, Garnizon Komutanı Ramazan Akça ve Belediye Başkanı Mehmet Keleş tarafından öğretim üyelerine plaketleri takdim edildi.

KONURALP PİRİNCİ SATIN ALDILAR

Etkinliğin sonunda ise Başkan Keleş ve Düzce protokolü MARKA, Düzce Üniversitesi, Düzce İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Konuralp Müzesi Düzce Tanıtma Derneği ve Hakikat Yayınevi tarafından açılan stantları gezdi. Patchwork standındaki el emeği göz nuru ürünleri yakından inceledi. Düzce protokolü, kurulan Konuralp standından ise Osmanlı Sofralarının baş tacı olan Meşhur Konuralp Pirincinden satın aldı. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konuralp Gazi Dualarla Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement