Konak: "Yalancı Bahar Arıları Yaşlandırıyor" - Son Dakika
Yerel

Konak: "Yalancı Bahar Arıları Yaşlandırıyor"

Konak: "Yalancı Bahar Arıları Yaşlandırıyor"

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, kış mevsiminde yaşanan yalancı baharın arıların hareketliliğini arttırarak yaşlanmasına yol açtığını daha sonraki süreçte de arı ölümleriyle sonuçlanabileceğini söyledi.

27.02.2015 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, kış mevsiminde yaşanan yalancı baharın arıların hareketliliğini arttırarak yaşlanmasına yol açtığını daha sonraki süreçte de arı ölümleriyle sonuçlanabileceğini söyledi.

Türkiye'de arıcılık sektörünün öncü illerinden olan Ordu'da arıcılar yalancı bahardan endişeli. Ordu genelinde Şubat ayı içerisinde olunmasına rağmen hava sıcaklıkları mevsim normallerinin çok üstünde seyrediyor. 'Yalancı bahar' diye nitelendirilen bu durum ise arıların ölmesine yol açarken arıcıları da düşündürüyor. Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, kış aylarında yaşanan yalancı baharların arıları hareketlendirdiği ve bunun sonucunda arıların yaşlanarak fizyolojik ömrünün tamamlanmasına yol açtığını söyledi. Arıcılık için kış mevsimlerinin soğuk ve karlı geçmesinin daha verimli olacağını aktaran Konak, ölen arıların bu süreçte yerlerine en az iki arı yetiştirmesi gerektiğini belirtti.

"ÖLEN ARI EN AZ 2 ARI YETİŞTİRMELİ"

Arıların hızlı üreyen ve üretim gerçekleştiren hayvanlardan olduğunu ifade eden Feyzullah Konak, "Kış mevsiminde arı hareketliği yaz aylarına göre farklılık arz eder. Özellikle arıların biyoloik yaşamına baktığımızda hızlı üreyen ve bu üremeyle birlikte de üretimi gerçekleştirilen bir koloni karşımaza çıkar. Kış dönemi içerisine girdiğimizde koloniler üremeyi en az düzeye indirmektedir. Karadeniz bölgesine baktığımızda kış yaşayacak arılar Eylül, Ekim gibi petek gözlerinden çıkan yavru arılar oluyor. Bu arılar kış arısı oldukları için, kış ayı içerisinde gerçekleşen yalancı baharla hareketlilikleri daha fazla artıp ölmelerine yol açıyor. Bu ölen arılar bahar döneminde mutlak suretle kendi yerlerine en az 2 tane işçi arı yetiştirmeleri gerekir yoksa koloninin devamlılığı sağlanamayabilir" dedi.

"KAR OLURSA ARI HAREKETLİLİĞİ AZALIR"

Kış aylarının arıcılık faaliyetleri açısından soğuk ve karlı geçmesi gerektiğini vurgulayan Konak, Kış içerisinde yalancı bahar dediğimiz dönemler arıların fizyolojik olarak aktif hale gelmesine yol açar. Bu dönem içerisinde arıların kuluçka faliyeti olmadığı içinde yeniden doğmayarak fazla hareketlilik sonucu fizyolojik olarak yaşlanmasına ve ölmesine sebep olur. Arıların ölmesi de koloninin ölmesine sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla her mevsimin arıcılık için kendi iklim şartlarına uygun yaşanması gerekir. Arıcılık için kışların soğuk olması gerekir. Soğuk olsun ki arılar çok fazla hareket ederek fizyolojik ömrünü tamamlamasın" diye konuştu.

"KIŞIN OLUŞAN 'KIŞ SALKIMI' ARIYI KORUR"

Arıların kış aylarının başlaması ile birlikte kovan içerisinde salkımlar oluşturduğuna dikkat çeken Feyzullah Konak, "Kış dönemi içerisinde arılar kış salkımı dediğimiz biyolojik bir tepki meydana getirir. Meydana gelen kış salkımı sayesinde de arılar an az fizyolojik hareketlilik gerçekleştirmekte ve en az besin tüketmekte, bunun sonunda da en uzun yaşamını gerçekleştirmektedir. Bu salkımın çözülüp erimesi sonucunda ise koloninin ölmesi gerçekleşebilir. Örneğin buzdolabından çıkardığımız bir ürünün buzunun çözülmesinden sonra tekrar dondurulması durumu gibi. Bu yüzden kış aylarının soğuk geçmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak: 'Yalancı Bahar Arıları Yaşlandırıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement