Komşu'dan 5 Bin İthal Doktor Gelecek - Son Dakika
Ekonomi

Komşu'dan 5 Bin İthal Doktor Gelecek

Komşu\'dan 5 Bin İthal Doktor Gelecek

Türkiye'nin doktor açığına yönelik düşünülen "ithal doktor" projesi için ilk adım atıldı. Türkiye ekonomik sıkıntı yaşayan Yunanistan'daki işsiz doktorları ithal edecek.

29.07.2014 08:05  Güncelleme: 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin doktor açığına yönelik düşünülen "ithal doktor" projesinin kamudaki ilk adımı, ekonomik sıkıntı yaşayan komşu ülke Yunanistan ile atılıyor. Böylece özel hastanelerde çalışma izni verilen yabancı doktorlara yeni düzenlemeyle kamuda çalışmanın da yolu açılacak. 20 bin uzman doktor açığını ithal doktorla kapatmayı planlayan Türkiye ilk etapta Yunanistan'dan 5 bin doktor getirmeyi düşünüyor.

BAKAN: YÖK VE DIŞİŞLERİ'YLE GÖRÜŞECEĞİZ

Geçen hafta Yunanistan'a giden sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "YÖK ve Dışişleri ile görüşeceğiz. Yunanistan'da doktorlar uzmanlık eğitimi için uzun yıllar bekliyorlar. Biz bu doktorlara uzmanlık eğitimini Türkiye'deki üniversitelerde yaptırırsak hem asistan ihtiyacımızı karşılarız hem de gelecekte uzman doktor ihtiyacımıza çare olur. Bizim de 10 bin pratisyen hekim, 20 bin uzman hekime ihtiyacımız var" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun geçen hafta yaptığı Yunanistan gezisinde konu gündeme geldi. Türkiye'nin doktor açığının Yunanistan'dan ithal doktorla karşılanabileceğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, konuyu Dışişleri ve YÖK ile görüşeceklerini söyledi.

ALMANYA YERİNE TÜRKİYE!

Yunanistan'da ciddi düzeyde hekim fazlası olduğunu belirten Müezzinoğlu, " Almanya, yeni mezun olmuş 15 bin Yunanlı hekim ile 9 yıl çalışma şartıyla anlaşma yapmış. Yunanistan'ın tıp eğitim standardı yüksek. Yunanistan'ın Almanya yerine yüzünü Türkiye'ye çevirtmeliyiz. Gönül rahatlığı ile burada güçlü ihtisas yapabilecekleri alt yapı var. Bu çark dönerse hızla birbirini karşılar. Bizim üniversitelerimizde hocalar benden asistan istiyor. Her tarafta açığımız var. 10 ihtiyacı olana 3 veriyoruz. Özel sektöre büyüme diyoruz. Bir taraftan da Türkiye'yi bölgenin sağlık merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

"10 BİN DOKTOR GELSE FAZLALIK OLMAZ"

YÖK ile çalışma yaparak projeyi hayata geçireceklerini belirten Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Uzman olunca özelden gelecek iş imkanlarıyla en az yarısı Türkiye'de kalmak isteyecektir. YÖK belki ilk etapta bin, sonraki yıllarda 2 bin, 3 bin kişi alabilir. Ya da topluca 5 bin kişiye imkân sağlayabiliriz. bugün bize 10 bin doktor gelse rahatsız olmayız, fazlalık olmaz. Sadece öncelikle buna imkan verecek yasal düzenlemeleri önümüzdeki günlerde yapacağız. İmkan sağlanınca niye Almanya'ya gitsinler, bize gelirler" dedi.

İHTİYAÇ İÇİN...

Yunanistan'da doktorların uzmanlık eğitimi için uzun yıllar beklediklerini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Biz bu doktorlara uzmanlık eğitimini Türkiye'deki üniversitelerde yaptırırsak hem şimdi asistan ihtiyacımızı karşılarız hem de gelecekte uzman doktor ihtiyacımıza çare olur. Bizim de 10 bin pratisyen hekim, 20 bin uzman hekime ihtiyacımız var. Üniversitede hocalar asistan bulamıyor.
Özel sektöre doktor olmadığı için 'durun, büyümeyin' diyoruz. Türkçe'yi de asistanlık eğitimleri sırasında öğrenebilirler. Uzman olunca özelden gelecek iş imkanlarıyla en az yarısı Türkiye'de kalmak isteyecektir. Yunanistan'da zaten iş potansiyeli yok."

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Komşu'dan 5 Bin İthal Doktor Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (14)

  • mamet: doktor gelsin ananı tedavl etsinnnnnnnn . cokkk sacmaaaa bu nasıl devlettttttttt 15 0 Yanıtla
  • TURABİ: İRANDAN'DAN DA GETİRTEBİLMEK İÇİN ZEMİN ETÜT ÇALIŞMALARI BUNLAR. . HATIRLARSANIZ İRAN'DAN 5 BİN HEMŞİRE İÇİN ADIM ATMIŞLARDI, TEPKİLERDEN SONRA GERİ ADIM ATTILAR. . İRAN GETİRTMEYİ DÜŞÜNDÜKLERİ CASUS HEMŞİRELER BİTTİ ŞİMDİ YUNAN DOKTOR KOMEDİSİ BAŞLADI. ORTALIK YATIŞINCA DA İRAN'DAN HEMŞİRE BULGARDAN HASTABAKICI FİLAN. . ÜLKENDE BİNLERCE ATANMAYI BEKLEYEN HEMŞİRE DOKTOR HASTA BAKICI VAR, HEM İSTİHDAM OLSUN ÜLKEMİZE KATKISI OLSUN HEM KENDİ İNSANIMIZ OLSUN. . BÖYLE BİR UYGULAMA ÇOK YANLIŞ OLUR. . BER YAPTIM OLDU! POLİTİKASI İLE DEMOKATİK DEVLET YÖNETİMİ OLMAZ. . LÜTFEN BU YANLIŞTAN DÖNÜN. . . 10 3 Yanıtla
  • SeLim: Bu nasıl bi mantık nufüsumuz mu az neyin kafası bu, bide Yunanistan! Yaw git Ünilerdeki Tıp kontenjanını artır okullarını büyüt kendi öz ve işsiz evladını yetiştir doktor olsun ülke parası içerde kalsın. Bu kadar ahmak olmayın be. . . 9 1 Yanıtla
  • işçi: ıyı hos guzelde saglıgımızı canımızı nasıl emanet edebılecez yunanlara? bunun yerıne Türk gençlerini saglık egıtımıne teşvik edilse olmazmıydı son çaremi yani ithal etmek 9 1 Yanıtla
  • BTK: Hah işte bir ithal etmediğimiz doktorlar kalmıştı, onuda becerdiler helal olsun, 7 2 Yanıtla
  • TRAKYALI: Yahu sen ne güzel adammışsın. Bir geldin pir geldin (ben keşanlıyım ) bakıyorum bizim cumartesi pazarına gelen Yunan lardan daha çok sen buradasın. Geç bunları PARTİ'ye kazandıracağım trakya'yı diye değil doktor ithal etmek huriler getirtsen yemez trakya. Et tırnaktan nasıl ayrılmazsa biz de ATA'dan ayrılmayız. Güneydoğu değil burasa. Burası AVRUPA vazgeçin boş hayallerden. 6 2 Yanıtla
  • ADANALI: İlla getirecekseniz Bayan doktor getirin. 7 1 Yanıtla
  • barbaros: Bir arap, bir yunan, bir Afrikalı. . . . . . . acıya acıya bitiremediler . milli servetimizden Türkten başka herkes rahatça nasiplendi. . . . 6 1 Yanıtla
  • golyuzu: Hakiketen iyice cozuttunuz, olmaz böyle bişey. . . 6 1 Yanıtla
  • Omer: Bizim doktorlarımızda bir yükseklik kompleksi var sanırsınız zorla tedavi ediyorlar. . Odaya giriyoruz tedavi olmak için Doktor kafasını kaldırıp yüzümüze bakmıyor. . Belki böylesi daha hayırlı olur. . Esas Yunanlılara canımızı nasıl emanet etcez o ayrı konu. . 5 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement