Komana Antik Kenti İçin Tanıtım Atağı - Son Dakika
Kültür Sanat

Komana Antik Kenti İçin Tanıtım Atağı

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nin tanıtımı amacıyla "Komana Kalkınma Derneği"nin kurulması için çalışma başlatıldı Vali Cevdet Can: "Amacımız, Komana'yı Türkiye ve dünyaya tanıtmak"

20.10.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'taki Komana Antik Kenti'nin tanıtımı amacıyla "Komana Kalkınma Derneği"nin kurulması için çalışma başlatıldı.

Dernek kurulum çalışmalarının kısa sürede tamamlanması planlanıyor. Tokat Valisi Cevdet Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Komana Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarını önemsediğini belirtti.

Ören yerinde yazın yaklaşık 2 ay kazı çalışmaları yapıldığını hatırlatan Can, "Kadınlarımız, kazılarda çıkan eserlerin figürlerinden yastık, çanta ve benzeri ürünler yapıyor. Valilik olarak kadınlarımıza gereken desteği vereceğiz. Valilik olarak kadınlarımızın ürettiği ürünleri satın alarak, bu ürünleri Tokat'ı ziyarete gelen misafirlerimize hediye edeceğiz. Kadınlarımız böylece emeğinin karşılığını alacak" diye konuştu.

Can, antik kentin olduğu bölgedeki köyde figürlerle süslü eserler ortaya koyan kadınlar için atölye kurmayı planladıklarını belirterek, "Burada bir dernek kurulacak. Komana Kalkınma Derneği kurulacak. Bu dernek, Komana Antik Kenti'nin tanıtımı için iyi olacak. Tokat Valiliği olarak desteğe her zaman hazırız. Amacımız, Komana'yı Türkiye ve dünyaya tanıtmak" dedi.

"Kadınları bu projenin bir parçası yapmak istedik"

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas ise Gümenek mevkisindeki antik kentin yakınında bulunan, merkeze bağlı Bula köyünde geçen sene "Geçmişine Sahip Çıkan Gelecek Kuşaklar Projesi"ni başlattıklarını hatırlattı.

Proje çerçevesinde, köydeki eski okulda kadınlara yönelik 2 yıldır kumaş baskı kursu verildiğini belirten Erciyas, kursta köylü kadınların, ören yerindeki kazılarda ortaya çıkarılan eserlerdeki figürlerden bazılarını kumaşa basarak çanta yaptığını ifade ederek, "Geçen sene başlattığımız bu projede antik kentin içinde bulunduğu köylerdeki kadınları bu projenin bir parçası yapmak istedik" dedi.

Kadınların çanta, yastık ve hediyelik eşya üretmesi için başlattıkları çalışmada başarılı olduklarını aktaran Erciyas, şunları kaydetti:

"Bu konuda biraz daha örgütlendik, Komana Kalkınma Derneğini kuruyoruz. Dernek, bu köyleri içine alacak şekilde olacak. Kadınlarımızla bu çalışmaları ilerleyen yıllarda geniş çapta üretime dönüştürmek istiyoruz. Çalışmalar, hem onlara gelir getirecek hem köylerinin kalkınmasına katkı sağlayacak hem Komana'nın tanınmasını sağlayacak hem de Tokat'a yeni motifler kazandırmış olacağız. Tokat Valiliğimizin bize ciddi desteği var. Sayın Valimiz, kadınların faaliyetlerini dikkatle inceledi, kendisi bu konuda destekçi olacağını söyledi. Bu projenin başarıyla sonuçlanacağına inancımız sonsuz. Valiliğimiz kadınların yaptığı ürünleri alırsa hem Komana'nın hem Tokat'ın tanınırlığı artmış olacak."

Komana Pontika Antik Kenti

Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Pontika'nın, tarihte Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda ticaret merkezi olduğu ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çektiği kaydediliyor.

ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi, Orta Karadeniz bölgesinin klasik çağ kenti Komana Pontika'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında uygulamaya konulmuştu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey araştırmalarının ardından antik kentin gün yüzüne çıkartılması için kazı çalışmaları başlatılmıştı. - Tokat

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Komana Antik Kenti İçin Tanıtım Atağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement