Başkan Kocamaz Muhtarların Sorunlarını Dinledi - Son Dakika
Yerel

Başkan Kocamaz Muhtarların Sorunlarını Dinledi

Başkan Kocamaz Muhtarların Sorunlarını Dinledi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Erdemlili muhtarlarla görüşerek onların sorunlarını dinledi.

18.07.2014 14:01  Güncelleme: 14:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz Erdemlili muhtarlarla görüşerek onların sorunlarını dinledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin çok geri kalmış bir belediye olduğunu belirten Kocamaz, "Vatandaşımızın desteği ile buralara gelmişsek bizim bu işi başarmaktan başka çaremiz yok. Başarmaya mecbur değil, kendimizi mahkum olarak görüyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesinin görevi devraldıktan sonra yıllardır kurumsallaşamadığını gördüklerini söyleyen Kocamaz, "Devralacağımız belediyenin ne kadar sıkıntılı bir belediye olduğunu biliyorduk. Ancak içerisine girdiğimizde gördük ki Mersin Büyükşehir Belediyesi tabeladan ibaret. Yani kurumsallaşmayı bir türlü sağlayamamış, çağın gereklerini yerine getirememiş, teknolojiden faydalanma yoluna gidememiş ve maalesef bilgili birikimli yetenekli elemanları da bünyesinde toplayamamış çok sıkıntılı bir belediyeyi devraldık. Düşünebiliyor musunuz. 1992'den bu yana Büyükşehir. Ama ondan önce de bir il belediyesi olarak Mersin Büyükşehir Belediyesinin kendine ait bir belediyesi binası bile yok. Yani on beş yıl dile kolay on beş yıl içerisinde bir belediye binası yapıp bütün birimleri toplayamamış ve teknolojiden faydalanmayan bir yerel yönetim. Türkiye'nin en geri kalmış büyükşehri maalesef Mersin Büyükşehir. Bunları bir şikayet olarak söylemiyorum. Ama devraldığımız belediyenin fotoğrafını çekip halkın önüne koymakta bizim görevimiz. Ama bunların hiç biri bize bir bahane olarak kullanılacak bir durum değil. Belediye her ne kadar çukurda da olsa henüz üç aylık dönem içerisinde zamanımız belediyeyi aramakla da geçmiş olsa hiçbir mazeret bizim vatandaşa verdiğimiz sözlerin yerine getirilmesinin önüne geçemez. Eğer bu halk her şeye rağmen bir genel iktidar, bir yerel iktidar ve biz muhalefet belediyesi olarak hem yerel hem de genel iktidarla mücadele ederek vatandaşımızın desteği ile buraya gelmişsek bizim burada bu işi başarmaktan başka çaremiz yok. Başarmaya mecbur değil, kendimizi mahkum olarak görüyoruz" dedi.

Mersin'in en büyük sorununun altyapı olduğunu da söyleyen Kocamaz, "Altyapı eksikliği Mersin'de en önemli sorun haline geldi. Çünkü köyler ve beldelerde bu işe girdiği andan itibaren henüz ilçelerin tamamında alt yapı olmadığı bir dönemde arıtma tesislerinin olmadığı bir dönemde 509 köyün problemlerini bir anda çözmek söz konusu değil. İlçe merkezlerimizden başlayarak belde ve beldelerden köylere doğru; nüfus yoğunluğundan az nüfus yaşayan yerlere doğru bu çözümü götüreceğiz. Bu arada da sizlerin günlük sıkıntılarını gidermek konusunda da bir büyükşehir belediyesi be ilçe belediyeleri olarak üzerimize düşeni yapacağız. Biz problemlerin çözümünde burası büyükşehrin hizmet alanı yada burası ilçe belediyesinin hizmet alanı diye ayrım yapmıyoruz. Çünkü bir sıkıntı varsa, o sıkıntı giderilememişse bunun sorumlusu ne kadar Erdemli Belediyesi ise o kadar da Büyükşehir Belediyesidir. Dolayısıyla sıkıntıyı çeken bizim vatandaşımız. Ancak biraz zamana ihtiyacımız olabilir. Eninde sonunda bize güvenen insanlarımızın güvenin boşa çıkarmadan, onlara da mahcup olmadan Allah'ın izni ile bu beş yılı geçireceğiz" şeklinde konuştu.

Toplantıda başkan Kocamaz'ın konuşmasının ardından muhtarlara söz verildi. Bir muhtarın 2014 yılından bu yana tamamlanamayan Hal Kompleksi inşaatının hurdalık olarak kullanıldığını dile getirmesi üzerine açıklama yapan Erdemli Belediye Başkan Mükerrem Tollu ise, kompleksin kamulaştırma sorunundan devam ettirilemediğini söyledi. yargı sürecinin devam ettiğini anlatan Tollu, "2007 yılında ihalesi yapılmış. KDV dahil 15 buçuk milyon liraya ihalesi yapılan, fakat ihalesi yapıldıktan sonra müteahhide tek kuruş para ödenmeyen, en büyük problemi de kamulaştırılması tamamlanmadan ihalesi yapılan bir hal tesisi ile karşı karşıyayız. Kamu ihale kanunun amir hükmüdür. Bir yerde çevresel değerlendirme raporu almadan kamulaştırılması yapılmadan bir yere bir imalat yapmanız asla ve kata mümkün değildir. Yani mutlaka mülkiyet problemini çözmeniz lazım. Fakat 2007 yılının konektöründe; seçim kaygısıyla, 'Dostlar alışverişte görsün' mantığı ile temel atma söz konusudur. Komisyoncu arkadaşlarımızdan 1 milyon 5 yüz 50 liralık bir paranın belediye uhdesinde alınması söz konusu. Bu paranın tahsisli olarak alınmasına rağmen bu imalata harcanmaması ile karşı karşıyayız. Biz göreve geldikten sonra ilk etapta kamulaştırma konusunu çözelim istedik. 60 bin metrekarelik bir alanın kamulaştırmasını yaptık ve parasını ödedik. İller Bankası'ndan kredi aldık. Fakat bir varis orada küçük bir alana itiraz etti. 50 bin lira istediler. Bu 50 bin TL'yi hukuken ödememiz mümkün olmadığı için vatandaş yargıya gitti. Yargı da nihayete ermedi. Yargı süresi sonuçlanmadığı için maalesef hal tesisi alanı 7 yıldır bitirilemedi. Normalde 6 ayda tamamlanması gereken bir tesis maalesef yanlış bir uygulama yüzünden yedi yılda bitirilemedi" diye konuştu.

Çöp konteyner sorununu da gündeme getiren Başkan Tollu, Büyükşehir yasasıyla birlikte beldeler ve köyler ilçe belediyesine bağlandı. Erdemli konumu itibariyle 49 köy ve 10 beldeyle büyük bir ilçe. Hizmet alanının genişlemesi ile birlikte bütçe ve ekipmanında bir değişiklik olmadı. Çok ciddi manada konteyner eksiğimiz var. Tedarikçi firmamızın elinde bulunan konteynerler yetersiz kaldı. Büyükşehir'den talep ettik. Onlarda destek çıktılar. Fakat binlerce konteyner ihtiyacımız maalesef var. Bunun çözüme kavuşması için ise vatandaşlarımızdan biraz sabır diliyoruz" şeklinde konuştu.

Hal konusunun Büyükşehir Belediyesi tarafından takip edileceğini duyuran Başkan Kocamaz ise devam eden hukuk sürecinin belediye avukatları tarafından yakından inceleneceğini söyledi. bütün ilçelerde hal kompleksi ve mezbaha sorunlarının bulunduğunu belirten Kocamaz bütün ilçelerdeki hal ve mezbaha sorunlarının anında çözüm bulamayacağını da sözlerine ekledi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Kocamaz Muhtarların Sorunlarını Dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement