Koca Mahalle İçin Bakanlar Kurulu'nun Aldığı Kararı Danıştay İptal Etti - Son Dakika
Ekonomi

Koca Mahalle İçin Bakanlar Kurulu'nun Aldığı Kararı Danıştay İptal Etti

İstanbul Sultangazi'de 6 bin kişinin yaşadığı bir site için Bakanlar Kurulu'nun verdiği 'riskli alan' kararı Danıştay'dan döndü. Danıştay, "mülkiyet hakkı" vurgusu yaptı."

25.11.2015 12:20  Güncelleme: 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sultangazi ilçesinde, en çok yeşil alanın bulunduğu ve çevre düzenlemesi ile görece daha iyi bir durumda olan Cumhuriyet Mahallesi'nde 2 yıldır diken üstünde yaşayan aileleri rahatlatan bir karar çıktı. Semt sakinleri, Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan olarak ilan edilen evleri için uzun direndi. Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazetede yayınlanması üzerinde, kararın iptali için dava açıldı.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Dosyaya, Danıştay 14. Daire baktı. Danıştay'ın 21 Ekim'de oy birliği ile aldığı karar, taraflara önceki gün ulaştı. Danıştay, Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Davanın tarafı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz hakkı bulunuyor.

RİSKLİ AMA NEYE GÖRE?

Danıştay kararında, gayrimenkul değeri artan bölge için alınan 'riskli alan' kararının soyut dayanaklarının olduğuna işaret edildi. Kararda, söz konusu bölgedeki evlerin risk taşıdığına dair bilimsel bir raporun ortaya konulamadığına vurgu yapıldı. Sultangazi Belediyesi'nin talebinin hazırladığı 'riskli alan dosyası'na eleştiri getirilen kararda, "…Alanın riskli alan ilan edilebilmesi için, kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır." denildi.


'MÜLKİYET HAKKI' VURGUSU

Kararda, mülkiyet hakkının önemine de sıklıkla atıfta bulunularak hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle bu hakkın koruma altına alındığına işaret edildi.

HER BİNANIN 800 METREKARE BAHÇESİ VAR

Riskli alan ilan edilen bölgede 116 bloktan oluşan bin 168 dairenin bulunuyor. Binalar 27 yıllık. Mahallede 5 bine yakın da semt sakinlerinin diktiği ağaç bulunuyor. Binaların oturum alanı 30 bin metre kare... Bahçe, yol, park ve sosyal donatı alanları ise 155 bin metre kare. Binalardan 5 kat daha fazla toplanma alanımız mevcut. Her binanın, yolları hariç yaklaşık 700-800 metrekare bahçesi bulunuyor.

İMAR PLANINA DA İPTAL

Danıştay'ın kararı ile birlikte bölge için hazırlanan imar planı da iptal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü'nün bölge için 24 Nisan 2014 tarihinde askıya çıkardığı imar planının iptali için semt sakinlerinin kurduğu dernek aracılığı ile dava açıldı. İstanbul 8. İdare Mahkemesi, imar planlarını iptal etti. Kararda, imar planı hazırlanırken, semt sakinlerinin fikrinin alınmadığına dikkat çekildi.

Koca Mahalle İçin Bakanlar Kurulu\'nun Aldığı Kararı Danıştay İptal Etti

Son Dakika Ekonomi Koca Mahalle İçin Bakanlar Kurulu'nun Aldığı Kararı Danıştay İptal Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • cüneyt: Depremde yıkılırsa en çok onlar bağırır devlet niye tedbir almadı diye 1 8 Yanıtla rantt: ben oraya yakın yaşıyorum sadece rant çünkü karşısına via venezza dikildi yanından e5 geciyo haliyle değeride yükseldi ee daha ne olsun 3 1
  • hasn: debremde yikilirsa o zamanda belediyeyi devleti suçlarsiniz 2 5 Yanıtla
  • kate: demek orada rant var vatandaş haklı dağılın leş kargaları 4 1 Yanıtla
  • Kerem: bizim ilcenin en guzel mahallesi evler cok pahali 4 1 Yanıtla
  • botan : yiyemediler siteyi 3 1 Yanıtla
  • ANTİ AKP: SAĞ KANATTA RANTİYECİ SİYONİST İLLUMİNATİ AMERİKA VE İSRAİL İN ORTADOĞU VE BÜYÜK İSRAİL PROJESİ SOL KANATTA RUSYA DAHA ÖNCEKİ YAZILARIMDA ZİKRETTİĞİM GİBİ RANTİYECİLERİN ASIL AMACI KİŞİLER İNSANLAR VE TOPLULUKLAR DEĞİLDİR ASIL OLAN GAYE VE AMAÇLARI TÜRKİYE VE ORTADOĞUNUN YERALTI VE YERÜSTÜ KAYNAKLARINI ELLERİNE GEÇİRİP DÜNYAYA HÜKMETMEK OLACAKTIR... İLLUMİNATİ... 1 1 Yanıtla
  • GÖKHAN: ARKADSLAR BENİM 274METRE KARE ARSAMI SULTANGAZİ BELEDİYESİ 150METRE KAREYE DUSURDU VE DUSEN 150METRE KAREYİDE 8 PARCAYA BÖLDÜ ÖYLEKİ TAPU PARCALARINDAN BİRİ 19CM TAKABUL EDİYOR VE HERBİRİ FARKLI YERLERDE NE YAPMAM GEREKİYOR BELEDİYE 5000TL VERİYO ODEDİĞİM VERFGİLER BİLE 20000TLYİ GEÇMİŞ DURUMDA. YARDIM LÜTFEN 0 0 Yanıtla
  • Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak
    15:41 Çay Üreticileri Budama Yapmazsa ÇAYKUR'a Çay Satamayacak

    Çay Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Mavi, bu yıl budama yapmayarak çayını ÇAYKUR'a değil de özel sektöre satmayı düşünen üreticileri uyararak 'Ayağımızı denk alalım. Üreticiler budamalarını yapsınlar' dedi. Havaların ısınması ile çay üreticileri gübreleme ve budama işlemleri için çay bahçelerine girmeye başladı. ÇAYKUR'a çay satmak için üreticilerin çay tarım arazilerinin 10'da 1'ini budamak zorunda olduğunu hatırlatan Mavi, bu işlemi gerçekleştirmeyen üreticilerin ise her yıl olduğu gibi bu yıl da ÇAYKUR'a çay satamayacağını uyarısında bulundu.

  • Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı
    15:35 Muş Sultan Alparslan Havalimanı Mart Ayında Rekor Kırdı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Muş Sultan Alparslan Havalimanı'nın mart ayında 35 bin 961 yolcuya hizmet vererek yeni bir rekora imza attığı belirtildi. İç hatlarda 234 uçak iniş-kalkış yaparken, kargo, posta ve bagaj trafiği ise 276 ton olarak gerçekleşti. Yılın ilk üç aylık döneminde ise havalimanında 114 bin 403 yolcu, 698 uçak ve 955 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Muş'ta Besiciler, 40 Bin Lira Maaş Vermelerine Rağmen Çoban Bulamıyor
    15:34 Muş'ta Besiciler, 40 Bin Lira Maaş Vermelerine Rağmen Çoban Bulamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Besiciler, çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyor.

  • DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak
    15:29 DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje başvuruları artık ELİS ile çevrimiçi yapılacak

    DAP Bölge Kalkınma İdaresi hinterlandında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının resmi yazı ile gönderilen proje teklif başvuruları artık ELİS sistemi ile çevrimiçi yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından oluşturulan ELİS adlı proje kabulü ve izlenmesine ilişkin sistemle, Bölge Kalkınma İdarelerine yapılan elektronik müracaatlar ilgili BKİ Başkanlıklarına iletilmiş olacak. Sistem üzerinden gönderilmeyen projeler değerlendirmeye alınmayacak. DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nden yapılan açıklamada, proje çağrı süreçleri https://www.dap.gov.tr/ adresi ve idarenin sosyal medya hesaplarından ilan edileceği belirtildi.

  • DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı
    15:26 DAP İdaresi, Tarım Meslek Liselerinin İdarecileriyle Toplantı Yaptı

    DAP İdaresi, tarım meslek liselerinde okuyan öğrencilerin bilinçli üretim yapmalarını sağlamak amacıyla idarecilerle bir toplantı düzenledi. Toplantıda, liselerin altyapısının iyileştirilmesi için çalışmaların başlatıldığı ve eksikliklerin giderilmesi için destek sağlanacağı belirtildi.

  • Sanayilerde yazlık lastik mesaisi
    15:20 Sanayilerde yazlık lastik mesaisi

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. 1 Nisan tarihi itibariyle sona eren kış lastiği uygulaması nedeniyle Bolu'da vatandaşlar araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerinin yolunu tuttu. Sanayi esnafı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte yoğun bir mesai harcayarak vatandaşların yaz lastiklerini taktırmalarına yardımcı oluyor.

  • Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu
    15:17 Eskişehir'de Sahte ve Kaçak Deterjan Operasyonu

    Eskişehir'de jandarma ekiplerinin çalışmaları sonucunda, Mahmudiye İlçesi'nde piyasaya sürmeye hazırlandığı sahte ve kaçak deterjanlarla birlikte yakalanan şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı. Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) ekipleri, ucuz deterjanları sahte markalar kullanarak piyasaya süreceği bilgisine ulaşması üzerine operasyon düzenledi. Yapılan yol kontrolünde şüpheli şahsın aracında 40 paket özel markanın adıyla ambalajlanmış deterjan ve 58 paket başka bir özel markanın adıyla ambalajlanmış sahte ve kaçak deterjan ele geçirildi. Şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor
    15:15 Bursa'da Alt Yapı Çalışmaları Hız Kesmeden Devam Ediyor

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, alt yapı çalışmalarının tamamlanmasıyla memnuniyetin artacağını ve maliyetlerin düşeceğini belirtti.

  • Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı
    15:10 Türkiye Girişim Ekosistemi 2024'te Büyük İvme Kazandı

    Türkiye'nin girişim ekosistemi 2024'ün ilk çeyreğinde büyük bir ivme kazandı ve tarihi bir dönem oldu. Özellikle yatırım alanında görülen rekor seviyedeki artış dikkat çekti. Bu dönemde tohum, erken ve geç aşamalı yatırımlar dahil olmak üzere 161 yatırım turunda toplam 111 milyon dolarlık yatırım yapıldı ve bu rakam Türkiye'nin tüm zamanların en fazla yatırım alınan çeyreği olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin tohum aşaması yatırım sayısını Avrupa'da ikinci, MENA bölgesinde ise ilk sıraya taşıyan TÜBİTAK BiGG Fonu'nun etkileyici bir şekilde tohum öncesi yatırımlar için sağladığı destek, büyümenin ana itici güçlerinden biri oldu. Türkiye artık tohum öncesi yatırımlar açısından hem Avrupa'da hem de MENA bölgesinde lider konumda. Oyun girişimleri de dikkat çekici bir büyüme sergiledi ve Türkiye bu alanda Avrupa'da yatırım büyüklüğü açısından 7. sıra, yatırım sayısı açısından ise 2. sıraya yerleşti. MENA bölgesinde ise oyun yatırımları büyüklüğü açısından 2., sayı açısından 1. sırada bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki bazı büyük stratejik satın almalar da dikkat çekti ve ülke yatırımcılar ve girişimciler için çekici bir merkez haline geldi.

  • Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor
    14:59 Bolu'da Kış Lastiği Uygulamasının Sona Ermesiyle Oto Lastikçilerde Yoğunluk Yaşanıyor

    Bolu'da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Vatandaşlar yaz lastiği taktırmak için oto lastik tamircilerine akın ediyor. İşletme sahipleri yoğunluğun artmasıyla birlikte memnuniyetlerini dile getiriyor.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı
    14:57 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Erdoğan ile yaşanan kriz iddialarını yalanladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aralarında kriz yaşandığı iddialarına ilişkin açıklama yaparak, yalan haberlerle kasıtlı bir şekilde gündem oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Şimşek, vatandaşlardan üretilen dedikodulara itibar etmemelerini ve politikaları ile ilgili duymadıkları hiçbir haber veya söylentiye inanmamalarını istedi.


Advertisement