Koç: Öz Eleştiri de Eleştiri Kadar Kıymetli Bir Müessesedir - Son Dakika
Güncel

Koç: Öz Eleştiri de Eleştiri Kadar Kıymetli Bir Müessesedir

Koç: Öz Eleştiri de Eleştiri Kadar Kıymetli Bir Müessesedir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yerel seçimlerle ilgili parti içinden gelen eleştirilere, "Eleştiri çok özel bir müessesedir ama öz eleştiri de eleştiri kadar kıymetli bir müessesedir" değerlendirmesini yaptı.

17.04.2014 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yerel seçimlerle ilgili parti içinden gelen eleştirilere, "Eleştiri çok özel bir müessesedir ama öz eleştiri de eleştiri kadar kıymetli bir müessesedir" değerlendirmesini yaptı.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. MYK sürerken gündeme ilişkin basın toplantısı düzenleyen Koç, hükümetin son dönemdeki yasal düzenlemelerini eleştirdi. Koç, "Hükümetin Adalet Bakanı aracılığıyla HSYK'ya hükumet etme gayreti yani yargıya ayar verme girişimi, sosyal medya üzerindeki kısıtlamalar, şu anda görüşülmekte olan, bir istihbarat devleti oluşturacak MİT yasasıyla, ülkenin çıkarlarından çok iktidarın çarpık ilişkilerinin gizlenmesi ve ülke bütünlüğüyle ilgili gizli pazarlıkların yürütücülüğünün sorgulanmaması, bütün bu gayretlerin önde gelenleri" diye konuştu.

CHP olarak bu aşamadan sonra yapılacak tek şeyin Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak, bu düzenlemelerin yürütmesinin durdurulmasını ve ya iptallerini istemek olduğunu söyleyen Koç, MİT ile ilgili düzenleme çıktıktan sonra da başvurunun yapılacağını söyledi.

-"ŞİMDİ SÖZLÜ VE GÖRÜNTÜLÜ BİR SAVAŞ DA BAŞLADI"-

Anayasa Mahkemesi iptal kararları verdikçe, tek taraflı bir tenkidin, şiddetli bir saldırının da başladığını ileri süren Koç, adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçtiği için Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'la ilgili bazı fotoğrafların servis edildiğini belirtti. Koç, "Şimdi sözlü ve görüntülü bir savaş da başladı. Bu şunu gösteriyor, şantaj, zorda bırakma veya etik dışı siyaset uygulamasının bu ülkedeki yegane mimarı bizzat Recep Tayyip Erdoğan isimli kişidir. Türkiye'de bu kirli siyaset döneminin tek sorumlusu, tetikçisi, aynı zamanda da kurbanlarından biri Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu kişinin Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına bu denli saldırmasının nedeni nedir? Bu kişi artık hukukun üstünlüğü kavramıyla yüzleşmek zorundadır" dedi.

-CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI: KEKLİK BENZETMESİ-

Koç, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de, CHP'nin değerlendirmelerinin devam ettiğini, toplumun tüm kesimlerine hitap edebilecek, kimliği ve kişiliği tartışılmayacak bir aday ortaya koyacağını söyledi. Bu konuda iktidar kanadının daha hızlı davrandığını da ifade eden Koç, "Birisi bu süreci çantada keklik olarak görüyor, Cumhurbaşkanı da "kimsenin cebinde değil' açıklaması yapıyor. Keklik demişken, biliyorsunuz keklik enteresan bir hayvandır, hemcinslerini avlatmak için kullanılır. Keklik avında bir rehber keklik vardır öter, diğerlerini ortaya çıkartır ve avlanmalarına sebep olur. Hangisi rehber, hangisi avlanacak kekliktir bunu da olaylar ve zaman gösterecek" dedi.

Bütün bu tartışmaların peşinden ise AK Parti'de ister istemez bir fetret döneminin yaşanacağı ileri süren Koç, "Alışık oldukları şantaj ve karalama siyasetini birbirlerine karşı devreye sokacaklar mı, pek yakında siyaset sahnesinde bekleyelim görelim" diye konuştu.

-1 MAYIS KUTLAMALARI: "VALİ TALİMATI İL BAŞKANINDAN ALIYOR"-

Koç, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasıyla ilgili ise, "Aynı Gezi'deki gibi İstanbul Valisi'ne kanunsuz emir veriliyor. İşin ilginç yanı Validen önce AKP'nin İstanbul İl Başkanı "1 Mayıs kutlamaları Taksim'de yapılmayacak' kararını açıklıyor. İstanbul Valisi belki talimatı doğrudan iktidar partisinin il başkanından alıyor, acı bir durum" değerlendirmesinde bulundu. Koç, gösteri yapma hakkı kullanan kişinin, yerini de belirleme hakkına sahip olduğunu belirterek, "Bu AİHM tarafından karar bağlanmış bir konudur. Onun için 1 Mayıs kutlamaları İstanbul Taksim'de yapılmalıdır ve yapılacaktır" dedi.

-BAYKAL'IN AÇIKLAMALARI-

Koç, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın yerel seçimlere ilişkin partisiyle ilgili "çılgınca hatalar yapıldı" sözleri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun açıklamalarının hatırlatılması üzerine Koç, "Bu eleştiriler parti içindeki kurullarımızda görüşülür. TBMM Grubumuz da Cumartesi günü toplanacak. Bu eleştirileri, tespitleri yapan kişiler daha önceki statüleri ne olursa olsun, gelip bu eleştirilerini yapma hakkına sahipler. Ben herkes için şunu söyleyeyim, eleştiri çok özel bir müessesedir ama öz eleştiri de eleştiri kadar kıymetli bir müessesedir" yanıtını verdi.

-DAR BÖLGE TARTIŞMALARI: "TÜRKİYE İÇİN SAKINCALARI VAR"-

Koç, "dar bölge seçim sistemi" tartışmalarıyla ilgili ise şunları söyledi:

"Fransa gibi gelişmiş bir demokratik alt yapıya sahip olsak, uygun olabilecek sistemlerden bir tanesi ama Türkiye için getireceği çeşitli sakıncalar var. Seçim bölgeleri daraldıkça siyasi bilinç azalır, bu sefer hemşericilik, mezhepçilik, Türkiye'ye musallat olan çeşitli dayanışma gruplarının egemen olduğu, aday belirlediği bir yöntem ortaya çıkar.

Bütünşehir Yasasında olduğu gibi, oy dengelerinden dolayı Mersin, Antalya, Ordu'yu ve daha başka büyükşehirlerimizi elimizden aldıkları gibi Eski yasa olsa Ankara, Antalya, Mersin ve Ordu CHP'nindi. Yani nalıncı keserini hep kendisine yontan tarzda hesaplar yaparak seçim sistemi getirmek, her dönem için kendi avantajı neredeyse ona uygun yasa taslağı sunmak bunların alışkanlığı oldu."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Koç: Öz Eleştiri de Eleştiri Kadar Kıymetli Bir Müessesedir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement