Kobani'deki Harabe Okulu Fransa'ya Taşıdı - Son Dakika
Güncel

Kobani'deki Harabe Okulu Fransa'ya Taşıdı

Kobani\'deki Harabe Okulu Fransa\'ya Taşıdı

Urfalı belgesel fotoğrafçı Paşa İmrek'in 'Kobani'deki Harabe Okul' çalışması, Fransa'da sergilendi.

30.09.2015 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Urfalı belgesel fotoğrafçı Paşa İmrek'in 'Kobani'deki harabe okul' çalışması, Festival Barrobjektif kapsamında 19-27 Eylül 2015 tarihleri arasında Fransa'da sergilendi. Yurtdışındaki üçüncü kişisel sergisi açan İmrek aynı zamanda yurtiçinde de birçok karma sergiye katılmıştı.

IŞİD'in Eylül 2014 tarihinde Kobani'ye saldırması üzerine kentte bulunan 15 okuldan 12'si yaşanan 5 aylık savaş sürecinde saldırılar nedeniyle tamamen tahrip oldu, Bölgede şimdilik üç okulda eğitim verilmeye başlandı. Sığındıkları Türkiye'den Kobani'ye dönmeye başlayan Kürt aileler ve öğretmenler, çocukları için hasar gören okulları mümkün olduğu kadar onardı. Çocuklar da okulun temizlenmesine yardım etti. Yaşananların henüz tam farkında olmayan çocuklar, mermi izlerinin bulunduğu sınıflarda eğitime başladı. Duvarlarının bazı bölümlerinde ağır silahlarla açılan oyukların yer aldığı, kapı ve pencereleri olmayan okullarda, yaklaşık 2 bin öğrenci eğitim görüyor.

HARABE ŞEHİRDE EĞİTİM

Yıkıntı şehir Kobani'de şiddetli çatışmaların yaşandığı ve ayakta kalan okulun duvarlarında sınıflarda savaşın korkunç yüzüyle karşılaşmak hala mümkün. Sınıflara isabet eden top mermilerinin açtığı delikler, duvarlardaki kurşun izleri, yazı tahtasındaki şarapnel izleri, parçalanmış ve kırılmış sıralar masalar gibi hiçbir sınıfın ve okulun tek kapısı sağlam değil. Türkiye'nin de sınır kapısını kapattığında dolayı yardım malzemeleri ya da okulun ihtiyaçları da bir süreliğine karşılanamıyordu.
Uluslararası kuruluşların da bu konuda çok yetersiz olduğunu düşünen İmrek, kadrajından gördüklerini sergiyle buluşturdu.

İMREK'İN KOBANİ İZLENİMLERİ

Bölgedeki izlenimleri sırasında öğrencilerin ciddi anlamda kırtasiye malzemesine ihtiyaç duyduğunu, öğrenci ailelerinin büyük çoğunluğunun maddi sıkıntı yaşadığını aktaran Urfalı İmrek, şu gözlemlerini paylaştı: "Öğrencilerin özellikle kalem, defter, kitap, çanta gibi ihtiyaçları vardı. Çoğu sırada tek defteri 4 öğrenci kullanıyor. Her sınıfta mevcudun çok üstünde 60-70 kişilik sınıflarda eğitim verilmeye çalışılıyordu. Böyle bir ortamda çocuklar eğitimlerine devam ediyorlardı. Öğretmenler gönüllülük çerçevesinde eğitim veriyordu. On yıllardır Suriye rejimi tarafından özgürlüklerden yoksun bir şekilde, okullarda asimilasyon politikaları gerçekleştirilmişti. Araplaştırma ve kendi benliklerini yitirme ve Kürtlüklerini unutturma politikaları bölgede hep izlenmiş. Kobani özgürleştirildikten sonra birçok kurum gibi okullarda da Kürtçeye geçildi. Kürt çocukları ilk defa kendi dillerinde eğitim alıyorlardı. İnanılmaz kıt imkanlara rağmen, kırtasiye malzemelerinden yoksun, yırtık defterler ve kırık kurşun kalemlerle eğitimlerine devam etmek için büyük bir özveri içindeydiler. Öğretmenlerde öğrencilere Kürtçe'yi öğretmek ve geliştirmek için gönüllülük çerçevesinde ellerinde geleni yapıyorlardı. Sabahtan akşama kadar okuldaydılar, savaşın o korkunç yüzünü ellerinde geldiğince silmeye çalışıyorlardı. Öğrencilere sadece ders ve eğitim değil aynı zamanda psikolojik destekte sağlıyorlardı."

SERGİSİNDE KOBANİ'Yİ ANLATTI

Belgesel Fotoğrafçısı İmrek, işte bu gözlemlerini kareleyerek sergileme imkanı buldu. Fransa'da düzenlenen sergide fotoğraflarını sunan İmrek'in çalışması yoğun ilgi gördü. Sergiyi gezenlere bölge hakkında bilgiler de veren İmrek'in önümüzdeki günlerde farklı ülkelerde sergilerini sürdüreceği belirtildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kobani'deki Harabe Okulu Fransa'ya Taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement