"KKTC'ye Su Temin Projesi" Yarın Ankara'da Masaya Yatırılacak - Son Dakika
Ekonomi

"KKTC'ye Su Temin Projesi" Yarın Ankara'da Masaya Yatırılacak

"Asrın projesi" olarak nitelendirilen "KKTC'ye Su Temin Projesi" yarın Ankara'da masaya yatırılacak.

07.02.2016 18:27  Güncelleme: 18:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından borularla getirilen "asrın projesi" olarak nitelendirilen "KKTC'ye Su Temin Projesi" yarın Ankara'da masaya yatırılacak. Suyun yönetimi konusunda KKTC tarafından hazırlanan ileri istişare önerileri, Ankara'da yapılacak görüşmelerin ardından netleşecek.

"MEKTUBU BÜYÜKELÇİLİĞE İLETTİK"

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu geçtiğimiz hafta KKTC Hükümeti'nin su konusundaki görüş ve önerilerini içeren bir mektubu Türkiye'deki yetkililere ulaştırmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği'ne ilettiklerini kaydetmişti. KKTC Hükümeti temsilen, Maliye Bakanı Birikim Özgür, KKTC Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, KKTC Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile KKTC Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren bu çerçevede temaslarda bulunacak. Tarafların uzlaşması halinde ortaya çıkacak olan hükümetler arası anlaşma, imza aşamasına gelecek.

"MODELE SON ŞEKLİNİ VERECEĞİZ"

Ankara ziyareti öncesi Ercan Havalimanı'nda açıklama yapan KKTC Maliye Bakanı Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği yasalarla uyumlu" olarak nitelendirdiği modele son şeklini vereceklerini söyledi. Su konusunda bugüne kadar yaşanan sürece ilişki bilgi veren Maliye Bakanı Birikim Özgür, projenin artık son aşamaya geldiğini vurguladı.

24-25 ARALIK'TA ANLAŞMANIN AYRINTILARI KONUŞULDU

Suyun dağıtımı konusunda kamu-özel ortaklığı şeklinde geliştirilen modelin detaylarına ilişkin iki ülke arasındaki istişarenin sürdüğünü kaydeden Birikim Özgür, CTP-UBP hükümetinin 7 Nisan 2015'te Türkiye'nin KKTC'ye sunduğu hükümetler arası anlaşma taslağı üzerindeki çalışmayı tamamlamasının ardından, iki ülke teknik heyetlerinin 24-25 Aralık'ta anlaşmanın detaylarını konuştuğunu hatırlattı.

Maliye Bakanı, ortaya çıkan metni imzalayacak olan KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun Türkiye'ye ileri istişare maksatlı öneriler sunma ihtiyacı hissettiğini anımsatarak, hazırlanan önerilerin geçen hafta Türkiye'ye sunulduğunu, yarın ve Salı günü yapılacak teknik heyet toplantılarında Türkiye'nin önerilere vereceği cevabı ele alacaklarını söyledi.

"BÖYLECE ANLAŞMANIN SON SAFHASINA GELECEĞİZ"

Özgür, şöyle konuştu: "Böylece anlaşmanın son safhasına gelmiş olacağız. Bizim bu süreçte KKTC tarafı olarak hiç kuşkusuz ülkemizde çok uzun yıllar boyunca halkımızın her bir Kıbrıs Türkü'nün yaşamını doğrudan etkileyecek bir hususta tüm detayları incelikle ele alma ve hiçbir hataya da imkan tanımayacak şekilde en düzgün modeli ortaya çıkarma gibi bir hassasiyetimiz vardır ve bu noktada da çok yoğun tartışmalar ülkemizde zaten uzunca bir süredir yaşanmaktadır.

Bu dinamizmin Kıbrıs Türk halkını var ettiğini ve kendi beyni gücümüzle kendi ülkemizde finansman yönü de dâhil olmak üzere en uygun modellerin uygulanabilmesi adına biz üzerimize düşeni yapmış bulunuyoruz" Bakan Özgür, bu noktada belediyelerin önemine dikkat çekti.

Özgür, "Yeni modelde belediyelerimizin hem suyun yönetiminde hem yürütülecek olan teknik şartname hazırlığı ve ihale süreçlerinde, hem de ihalenin ardından belirli bir süre bir işletmeci tarafından yürütülecek olan dağıtım faaliyetleri esnasında bu dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi ile ilgili karar mekanizması içerisinde yer alabilmesi adına ve bilhassa finansman mali giderler yönünden belediyelerimizin karşı karşıya kalabileceği bir takım risklerin bertaraf edilebilmesi adına biz yoğun bir çalışma yürüttük.

Son önerilerimiz de bu minvalde bir içeriğe sahiptir" dedi. Türkiye ve KKTC'nin bu modelin iyi bir şekilde işlemesini istediğini kaydeden Maliye Bakanı, "İşletmecinin siyaset tarafından engellenmeyeceği, verimli çalışabileceği koşulların oluşturulmasını aynı zamanda da kamunun gücünü en etkin şekilde hissettirebileceği bir yapının ortaya çıkabilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Birikim Özgür, "Özel işletmenin verimliliği ile kamunun gücünün birlikte değerlendirilebileceği, yasalarımızla uyumlu bir model ortaya çıksın diye biz üzerimize düşeni yaptık ve gelinen aşamada artık 8-9 Şubat görüşmeleri ile birlikte hükümetler arası anlaşma son şeklini almış olacak ve önümüzdeki günlerde iki ülke tarafından çok büyük ihtimalle imzalanmış olacak" dedi.

"SU BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE ÇEŞMELERDEN AKMAYA BAŞLAYACAK"

Maliye Bakanı, Kıbrıs Türk tarihinin en büyük projesi olarak nitelendirdiği projenin artık son aşamaya geldiğini, birkaç hafta içinde suyun çeşmelerden akmaya başlayacağını söyledi. Özgür, Bizi çok ciddi bir iş yükü bekliyor. Bunun bilincindeyiz. Teknik şartname hazırlanacak. Belediyelerle birlikte nerelerde ne gibi alt yapı yatırımlarının hayata geçirilmesi konusu kararlaştırılacak. Bir ihale süreci hayata geçirilecek. Bütün bunlar bizim hükümetimizin tarafından yürütülebilecek esaslı işlerdir diye bakıyoruz" diye konuştu.


"KKTC\'ye Su Temin Projesi" Yarın Ankara\'da Masaya Yatırılacak

Son Dakika Ekonomi 'KKTC'ye Su Temin Projesi' Yarın Ankara'da Masaya Yatırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (23)

  • qibris: Istemiyoruz sizi de suyunuzuda defolun topraklarimizdan 6 41 Yanıtla
  • qibris: Isremiyoruz tc yi defolun topraklarimizdan 4 18 Yanıtla mesut ateş: pkklı olduğun hiç belli olmuyor tc diyen bir tek siz pkklısınız 15 0
  • HARPUTLU: 2002 den beri defalarca bu yonetimi basimiza musallat eden balik hafizalilar bu su kibrisa verilme ayagiyla yillardir kuraklikla bogusan israile gidecek ve hemen pesinden manavgat ve anamur sularida hazir, ne kadar olsa recep tayyip bey bop un es baskani......o kadar olsun...misil misil uyumaya devam sizleri rahatsiz etmeyim, gunun birinde filistin oldugumuzda uyanirsiniz ama hersey bitmis olur..... 4 8 Yanıtla
  • Utanin: Helal olsun bu turkiyeye devletine 1000 yillik birlikte yasadigi kurtlerle turkleri birbirine dusurdu simdide kendi kardesleriyle kavgaya sokuyor 3 8 Yanıtla
  • Türküm, Kıbrıs'ı ve Kıbrıslıya saygım sonsuz .: Saygım sonsuz çünkü insancıllar . Ancak anlamadigim tek şey Türkiye Cumhuriyeti size ne yaptı . Bugün örnek aldığınız ingiltere'nin tarihte ayıbı çoktur . Yarın bir gün bir sıkıntı yasarsaniz tekmeyi vuracak yine onlardir . El uzatacak ise yine Türkiye Cumhuriyeti dir . Sizden teşekkür bekleyen bir Türk halkı yok . Sadece bu dusunceleriniz ben ve ben gibileri sadece güldüruyor . Çünkü sizin için kötü bir niyet beslemiyoruz biz . Kıbrıs konusu geçtiğinde her zaman savunuyoruz . Ne kadar siz bizi sevmesenizde . Çünkü büyük devletlerin vatandaşları büyük dusunmelidir . Herkes kendine yakışanı yapıyor nasıl olsa . Teşekkürler sizlere çok teşekkürler .. 9 1 Yanıtla
  • sadullah: Hazırcı kıbrıslılar kadar,Türkiye düşmanı yoktur,askeri-öğrenciyi sevmezler kokuşmuş kıbrıslılar,bunlar yüzünden binlerce şehit verdik milyarlarca lira harcadık halada harcıyoruz yazık bunlar hak etmiyor 7 0 Yanıtla
  • ender: kıbrıslılar Türkleri değil ingilizleri severler....ya suyumuzu almasınlar yada bedelini fazlasıyla ödesinler 5 2 Yanıtla
  • ısmail: israile su projesi desenize 1 6 Yanıtla
  • misafir hbn: Kıbrısa getirilen suyu Kıbrıs içini sanıyorsunuz? Bu su İSRAİL için getirildi. İsrail bedavaya Manavgat suyunu götürecek. göreceksiniz 5 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü
    17:17 Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Fuarında Yoğun İlgi Gördü

    Aydın'da düzenlenen Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı stant, drone ile gübre uygulama, hayvancılık ve arıcılık alanındaki destekleri ve Halk Ege Et'in çalışmalarıyla büyük beğeni topladı.

  • Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz
    17:00 Ticaret Bakan Yardımcısı: KKTC ile ticaret hacmini artırmak ve paylarını genişletmek istiyoruz

    Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirdik.


Advertisement