Kızılırmak Deltası'nda Yangın - Son Dakika
Güncel

Kızılırmak Deltası'nda Yangın

Kızılırmak Deltası\'nda Yangın

Kızılırmak Deltası'nda bulunan sazlık alanda dün çıkan yangın söndü.

22.01.2014 12:50  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bafra ilçesinin Sarıköy sınırlarında yer alan Gıcı Gölü çevresindeki bir kilometrelik sazlık alanda, dün, henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın söndü. Yörenin bataklık ve sazlık alanlardan oluşması nedeniyle itfaiye ekipleri yangına müdahale edemedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Arzu Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Samsun'un Bafra ve 19 Mayıs ilçeleri sınırları içinde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde zaman zaman çıkan sazlık yangınlarının çok sayıda su kuşunun doğal ortamına zarar verdiğini söyledi.

Deltadaki balık gölleri içinde yer alan ve nasıl çıktığı belli olmayan saz yangınlarında son dönemlerde artış gözlemlendiğini kaydeden Gürsoy, "Saz yangınları genellikle Cernek Gölü ile Doğanca arasında kalan bölgede çıkıyor. Bu bölge sulak alan olduğu için kötü hava şartlarında su kuşları için uygun barınma alanları. Bazı su kuşları da burada yuva yapıyor. Sazlık alanda çıkan yangınlar kuş varlığına zarar veriyor. Sazların yanması hem kuşların yuvalarına ve barınma alanlarına zarar veriyor hem de deltanın ekosistemini bozuyor" dedi.

Kızılırmak Deltası'nın çok büyük bir alan olduğunu, ancak çıkan saz yangınlarına karşı insanların daha bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, şunları kaydetti:

"Saz yangınları aynı anda birkaç farklı noktada çıkıyor. Alan sulak ve bataklık olduğu için yangına müdahale edilemiyor. Bazen sazların gençleştirilmesi için yakıldığını düşünüyoruz, ancak yakılmasının yerine kesilerek gençleştirme işleminin yapılması daha sağlıklı ve sazların gelişmesi için daha uygun. İnsanların kuşların doğal barınma alanlarına karşı daha bilinçli olmasını istiyoruz." - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kızılırmak Deltası'nda Yangın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement