Kırşehir'de Bu Yıl 65 Bin Ton Şeker Üretilecek - Son Dakika
Güncel

Kırşehir'de Bu Yıl 65 Bin Ton Şeker Üretilecek

Kırşehir\'de Bu Yıl 65 Bin Ton Şeker Üretilecek

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye bağlı Kırşehir Şeker Fabrikasında bu sezon 465 bin ton pancar işlenerek, 65 bin ton şeker elde edilmesi planlanıyor.

03.12.2014 12:42  Güncelleme: 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TUĞBA YARDIMCI - Yılda yaklaşık 2,5 milyon ton şeker ihtiyacı olan Türkiye'de, sektöründe en büyük şirket durumunda olan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye bağlı Kırşehir Şeker Fabrikası'nda bu üretim sezonunda 65 bin ton şeker üretilmesi hedefleniyor.

Kırşehir Şeker Fabrikası Müdürü Ziyram Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 yıldır kentte faaliyet gösteren, bin 16 dekar üzerine kurulu fabrikada 714 kişinin çalıştığını söyledi.

Eser, 2014 yılı için 3 bin 580 çiftçiyle 97 bin 860 dekarda pancar ekimi yapılması noktasında anlaşmaya vardıklarını anımsatarak, "Çiftçi ile 610 bin ton pancar taahhüdü yaptık. 25 Eylül'de alımına başladığımız pancarın yaklaşık 150 bin tonunu Çorum'a gönderdik, geri kalan 470 bin tonunu da fabrikamızda işleyeceğiz" dedi.

Pancar işleme kampanyasının yaklaşık 110 gün süreceğini ifade eden Eser, alımları ocak ayının ikinci haftasına kadar tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

Eser, alımı yapılan 470 bin ton pancarın, belirli işlemlerden geçtikten sonra 465 bin tona düşeceğini belirterek, "465 bin ton pancarı da işleyerek 65 bin ton şeker elde edeceğiz. Ayrıca yan ürün olarak 17 bin ton melas, 135 bin ton da yaş pancar posası elde edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'nin yıllık şeker ihtiyacının yaklaşık 2,5 milyon ton olduğunu ve üretilen şekerin hemen hemen tamamının tüketildiğini dile getiren Eser, şöyle devam eti:

"Kırşehir Şeker Fabrikası olarak, ülkemizde tüketilen şekerin yaklaşık yüzde 3'ünü üretiyoruz. Kampanyamızın 67. günündeyiz ve günde ortalama 4 bin 330 ton pancar işliyoruz. Ürettiğimiz şekerin tamamı yıl içinde satıldığı için ambarlarımız her yıl boşalıyor. Talep etiğimiz pancar, Kırşehir merkez ve Mucur ilçesi, Nevşehir'in Kozaklı ve Gülşehir ilçesi ile Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçelerinde 118 köyde ekiliyor. Çiftçinin üretim için talebi fazla. Biz ne kadar kota versek çiftçi eker. Kırşehir, ülke genelinde çiftçinin pancardan dekar başına elde ettiği gelir bakımından en yüksek il. Dolayısıyla çiftçinin pancardan vazgeçeceğini düşünmüyorum. 600 bin ton civarı pancar ekimi her sene devam eder ve bu konuda bir sıkıntı olmaz."

Ziyram Eser, pancarın en ufak kırıntısının dahi heba edilmediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Pancarın yan ürün olarak çıkan posası, küspesi gibi her şey tamamen kullanılıyor. Bazı fabrikalarda satılmadan kalabiliyor ama Kırşehir'de o yönden de talep fazla, hem küspesi hem yaş melası tamamen satılıyor. Kuyruk dediğimiz bölümleri dahi besicilerimiz tarafından değerlendiriliyor. Çiftçinin teslim ettiği pancarın yüzde 20'si kadar küspeyi, anlaşmamız gereği o çiftçiye bedelsiz veriyoruz. Geri kalan bölümünü de bedel karşılığında besicilere satıyoruz."

Çiftçiyle yapılan anlaşma doğrultusunda A kotası pancarın tonunu 157,5 liradan, C kotası pancarın tonunu ise 90 liradan satın aldıklarını dile getiren Eser, çiftçinin ektiği pancarın tamamının bir şekilde üretime kazandırıldığını sözlerine ekledi. - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırşehir'de Bu Yıl 65 Bin Ton Şeker Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı
    21:53 Dinar'da otomobil şarampole devrildi: 1 ölü, 2 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, E.D. yönetimindeki otomobil refüje çarparak şarampole devrildi. Kazada, otomobilde bulunan R.Ö.D. hayatını kaybederken, sürücü ve İ.G. ise yaralandı. Yaralılar, ambulansla Dinar Devlet Hastanesine kaldırıldı ve hayati tehlikelerinin olduğu belirtildi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

  • Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı
    21:45 Depreme Dirençli Yerleşim Alanları Oluşturulmalı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement