Kılıçdaroğlu, Anayasa Komisyonuna İsim Önerip Destek İçin Şartlarını Sıraladı - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, Anayasa Komisyonuna İsim Önerip Destek İçin Şartlarını Sıraladı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, parti grubunda "Sayın Davutoğlu'na çağrı yapıyorum" diyerek yeni anayasaya destek şartlarını sıralayıp "Varsanız hep beraber çalışalım" dedi.

09.02.2016 13:56  Güncelleme: 14:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Parti grubunda konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni anayasa için toplanacak komisyona uzlaşma komisyonu denilmesini kabul etmediğini belirten CHP Lideri, " Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olması gerektiğini söylüyorum" dedi.

Yeni anayasa için destek şartlarını da sıralayan Kılıçdaroğlu, "Sayın Davutoğlu'na açık ve net çağrı yapıyorum. Varsanız hep beraber çalışalım" şeklinde konuştu.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Gelin hep beraber sigarayı bırakalım. Diyeceksiniz ki, ülkemizde temiz hava mı kaldı? Güzel bir atmosfer mi var, elbirliği ile yapacağız. Sağlık nedeniyle bir süre dinlenen Sayın Bahçeli de bugün grup konuşmasını yaptı. Ona da geçmiş olsun diyorum.

"SORUN SADECE ANAYASA SORUNU DEĞİL"

Diyorlar ki anayasa değişsin. Türkiye yeni bir anayasa arayışına girdi. 34 yıl geçti aradan, 84 maddesi değişti. Kimisini gönülü olarak, kimisini AB'ye giriyoruz, birinci sınıf demokrasiye ihtiyacımız var gerekçesiyle değiştirdik. Ama yürürülükte olan anayasa darbe anayasası değil. Temel maddeleri büyük ölçüde değişti. Anayasa maddeleri değişti de Türkiye'ye özgürlükçü demokrasi mi geldi. İngiltere'yi ele alalım, yazılı anayasa yok. Kimse 'Sizde anayasa yok' demiyorlar. 'Siz demokrasinin beşiğisiniz' diyorlar. Demek ki sorun sadece ve sadece anayasa sorunu değil.

"TEŞHİSİ DOĞRU KOYMADIK"

Biz anayasa konusunda, demokrasi konusunda teşhisi doğru koymadık. Sandık ki anayasa değişince her şey değişecek. Olay sadece anayasa sorunu değil, darbe hukuku sorunudur. Darbeciler darbe yaptıktan sonra kendilerine özgü hukuk geliştirdiler.

UZLAŞMA KOMİSYONUNA İSİM ÖNERDİ

Toplanacak komisyona uzlaşma komisyonu denilmesini kabul etmiyorum. Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olması gerektiğini söylüyorum. Bu komisyon bir olayı da test edecek. Düne kadar 'CHP darbecidir' diyorlardı. Şimdi sadece ve sadece biz darbeye karşı en büyük bedeller ödemiş, genel başkanları hapse atılmış partinin genel başkanı olarak söylüyorum. Samimi olarak darbeye karşıysanız bizim söylediklerimizi yaparsınız. Darbe hukukundan Türkiye'yi arındıralım. Varsanız hep beraber çalışalım.

"SAYIN DAVUTOĞLU'NA ÇAĞRI YAPIYORUM"

Sayın Davutoğlu'na açık ve net çağrı yapıyorum. Bir... Elinde sopa olan devlet istemiyoruz. Böyle bir devlet darbe dönemlerinin yarattığı bir devlettir. Gel diyorum, komisyon kuruldu, Türkiye'yi darbe hukukundan arındıracağız.

"SAYDAM BİR DEVLET İSTİYORSAN GÖNLÜMÜZ AÇIK"

Halkı düşünen devlet aynı zamanda saydam devlet demektir. Bir devlet vatandaşına hesap veriyorsa o devlette demokrasi var demektir. Eğer vergi veriyorsak vatandaşın çıkarlarını devlet korumalıdır. Elinde sopa olan değil, vatandaşına hizmet eden, hizmet ederken de hesap veren bir devlet olmalıdır. Sayın Davutoğlu'na çağrım, saydam bir devlet istiyorsan bizim gönlümüz açık.

"ÖN SEÇİMİ ZORUNLU KILALIM"

İkinci çağrım, siyasi partiler yasası... Yüzde 10 barajı başka hangi ülkede var? Siyasi partiler yasasını değiştirelim. Ön seçimi zorunlu kılalım. Bütün partiler yapsın bunu. Milli irade diyoruz. Vatandaş gönlünden geçen vekili mi seçiyor? Vatandaşın önüne konulan adaylara oy veriliyor. Biz bunun için darbe hukuku diyoruz. Biz milletin vekilini lider değil, millet seçmeli diyoruz.

"DÖRT YILLIK HUKUK FAKÜLTESİ OLMAZ"

Üçüncü kuralımız... Yargının bağımsızlığı kuralı... Sayın Davutoğlu'na sordum, 'sizin görev yapmanızı engelleyen bir hüküm var mı' diye, 'Yok' dedi. Yargının bağımsızlığı konusunda açık çek veriyoruz. İsterse hukuk fakültelerinden başlayabiliriz. Dört yıllık hukuk fakültesi olmaz. Hakim olmak, avukat olmak o kadar kolay mı?

Dört.. Düşünce özgürlüğü. Bu yasalar değişmediği sürece anayasada bir engel yok. Düşünceyi açıklama özgürlüğü evrensel bir kuraldır. Düşüncelerimizi özgürce tartışamayacaksak nasıl bir araya geleceğiz.

MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ

Beş, medya özgürlüğü. Darbe anayasasının 28. maddesi, 'Basın hürdür, sansür edilemez' diyor. Yeni anayasada yasaklanacak mı? Hayır, aynısı yazılacak. Darbeyi güçlendiren yasalar nedeniyle basın bugün hür değil. Biz özgürlükçü demokrasiyi savunuyoruz. Darbe yasalarından yana tavır alanlar asıl darbecilerdir. Kaldı ki, daha garip bir şey var. Doğru haber yaptı diye gazeteciler içeri atılıyor.

SOSYAL DEVLET

Altıncı konu, sosyal devlet. Vatandaşlar vahşi kapitalizme emanet edilemez. Türkiye Cumhuriyeti'nde kimse kendisini sahipsiz hissetmesin. Örgütlü toplumdur sosyal devlet. Toplumun zayıf kesimlerine devlet destek olmalı. Aile sigortasını getirelim. Sosyal devlet vatandaşını koruyacak.

"YÖK VAR, KALDIRALIM"

Yedi... Bir ülkeyi dünyada saygın kılan unsurlardan biri o ülkenin üniversiteleridir. O ülkenin üniversiteleri bilgi üretiyorsa kimse korkmasın. Bilgi mi üretiyor bizim üniversiteler? ne engel buna? YÖK var, kaldıralım. Üniversitelerin üzerindeki baskıyı kaldıralım. Gel, mali özerklik verelim. Kendi çocuklarımıza neden güvenmiyoruz. Buna engel olan darbeci zihniyeti savunan siyasi iradedir.

"NASIL GÜVENECEĞİM"

Sekiz... Yasama, yürütmenin arka bahçesi şu anda. Bu tabloyu sağlayan da 12 Eylül. Parlamentoyu güçlü hale getirmeliyiz. Parlamento yürütme organının telkiniyle yolsuzluk dosyalarını kapatıyor. Nasıl güveneceğim? Bu yasama organının itibar kaybıdır. Açık ve net çağrıda bulunuyorum, bu tabloyu yaratan darbe hukukunu ortadan kaldıralım.

DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ

Dokuz... Din ve vicdan özgürlüğü. Ortadoğu'daki kavgaların temel nedeni, inancın, kimliğin ve yaşam tarzının siyasi aktörler tarafından acımasızca kullanılmasıdır. Bu kurala da inanıyorlarsa yasalarda düzenlemeleri getirelim.

İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Onuncu kuralımız... İçtüzük değişikliği. İktidar partisinin gücünü kırmak için değişikliği yapalım. Araştırma komisyonu için meclisin dörtte birinin oyu yeterli olsun. Parlamenter sistemimiz daha güçlü olacak.

"O ŞEHİTLERİN KANLARI..."

Her gün şehitlerimiz geliyor. AKP iktidar olduğunda Türkiye'de terör sorunu var mıydı? Hangi iktidarlar döneminde terör örgütü palazlandı? Son 14 yılda... Terör örgütü ile masaya oturan iktidar kimdi? Siz kalkıyorsunuz, koskoca Türkiye Cumhuriyeti'ni gayri meşru bir örgütle muhatap ediyorsunuz. Terör örgütü şehirlerde silahları depolarkan onlara dokunulmaması için talimat veren kimdi? 'PKK bizi kandırdı' diyen kimdi? Sen çocuk musun, devleti yönetiyorsun. PKK seni kandırıyorsa sen zaten bu ülkeyi yönetemezsin ki! Terör örgütü vergi daireleri kurdu, mahkemeler kurdu, asker alma daireleri kurdu bunlarda tık yok. Şimdi bedelini bu ülkenin garip şehitleri ödüyor. O şehitlerin kanları bunların yakalarındadır."

Kılıçdaroğlu, Anayasa Komisyonuna İsim Önerip Destek İçin Şartlarını Sıraladı

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, Anayasa Komisyonuna İsim Önerip Destek İçin Şartlarını Sıraladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • Musso: Yaw hehe İşe yaramazlar :(((( 28 26 Yanıtla
  • Hiram : lan uzlaştiniz 60 madeni geçirtmedin ne konuşuyor daha zurna 22 10 Yanıtla
  • AYKIRI: şu adamı sallayaın ciddiye bile almayın allah aşkına 21 9 Yanıtla
  • FANTOM: hadi ordan pkk kaşarlanmışlar topluluğu sizler pkk dan daha tehlikeli bir topluluksunuz chp demek içteki şeytan vatan haini demektir nokta 20 4 Yanıtla
  • Özçekim: PKK İLE BİR OLUP ONLARA KARDEŞİM DİYEN DEVLET TERÖRLE MÜCADELE EDERKEN DEVLET KATLİAM YAPIYOR DİYEN ANAYASA YAPMAYA KALKARSA NE YAPAR SENCE 18 4 Yanıtla
  • Musso: Kılıçdar ve devbahçeli Siz vata hainisiniz Memleketi sata asıl sizsiniz 19 2 Yanıtla
  • vatsansever: bu ulkede cok geri zekalilar var sanki. kiliclaroglu bu ulkeyi satmadi hisizlik yapmadi birsey konustugu zaman hen saldiriya geciyorlar ak koyunlar birazda kendinizi elestirin 6 9 Yanıtla
  • chp dinle : CHP anca konusmayi bilirsin yaptigin bir faliyeti soyle bize . Ataturk posterini indirildigini goren kadini partinden attin niye cunku ataturkcu deyil alevicisin . Ataturk hayatta olsa CHP ye oy vermezdi bunu bil. 7 5 Yanıtla
  • Cem sag : Akp turkiyi sudi arabisâtan Gibi régime erdoganda Kiral olacak 2 9 Yanıtla
  • xxx: İşin başında mızıkçılığa başladı yine bununla anayasa falan yapılmaz. 7 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu
    10:03 Edirne Valisi Millet Bahçesi'nde incelemede bulundu

    Edirne Valisi Yunus Sezer, Meriç Nehri kenarı ile İzzet Arseven Kent Ormanı'nda yapılan Millet Bahçesi'ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Sezer, piknik alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve gezi yolu, kütüphane ve vatandaşların kullanacağı iskele gibi sosyal donatıların bulunduğu alanda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti. Sezer, Millet Bahçesi'nin vatandaşlara huzurlu bir ortamda daha kaliteli hizmet sunacağını ifade ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ'ye teşekkür etti.

  • Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı
    10:02 Nilüfer Belediyespor Kulübü Kosova'da Karate Şampiyonasında Başarılı

    Nilüfer Belediyespor Kulübü sporcuları, Kosova'da düzenlenen karate müsabakalarında elde ettiği başarılı mücadelelerin ardından 2 altın, 1 bronz madalya kazandı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı, Çalınan Altınlar Ele Geçirildi
    09:59 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı, Çalınan Altınlar Ele Geçirildi

    Giresun'un Bulancak ilçesinde dün öğle saatlerinde meydana gelen silahlı kuyumcu soygunuyla ilgili 3 şüpheli gözaltına alınırken, çalınan altınlar da ele geçirildi. Giresun Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri kısa sürede yaptıkları çalışmayla 3 şüpheliyi yakalayarak, olayda kullanılan tüfekle çalınan 4.5 kilogram altını ele geçirdi. Giresun İl Emniyet Müdürlüğü açıklamasında, olayın adliye, emniyet ve jandarma teşkilatlarının kararlı ve titiz saha çalışmaları sonucunda kısa sürede çözüme kavuşturulduğu belirtildi. Giresun'un huzuru için güçlü bir şekilde çalışmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı
    09:59 İran: İsrail'in saldırısı hiçbir hasara yol açmadı

    İran'ın İsfahan eyaletinde meydana gelen patlama sesi, hava savunma sisteminin tanımlanamayan bir cisme ateş açması sonucu gerçekleşti. İran ordusu komutanlarından Siyaveş Mihendust, saldırının hiçbir hasara yol açmadığını belirtti. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian ise saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu ve İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı.

  • Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde define avcısı yakalandı
    09:55 Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde define avcısı yakalandı

    Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde yapılan ortak çalışmalar sonucunda define avcısı F.A. yakalandı. Şahsın araç ve ikametinde yapılan aramada birçok define arama detektörü, av tüfeği ve tarihi eser niteliğinde metal objeler ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Adıyaman Belediye Başkanı, konteyner kentteki su sorununu çözmek için vatandaşlarla birlikte bekledi
    09:54 Adıyaman Belediye Başkanı, konteyner kentteki su sorununu çözmek için vatandaşlarla birlikte bekledi

    Adıyaman'da yaşanan su kesintileri nedeniyle eylem yapan vatandaşlara destek vermek amacıyla Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, konteyner kentte sular gelene kadar muslukların başında bekledi.


Advertisement