Kılıçdaroğlu'ndan 'Oyumu CHP'ye Vereceğim' Diyen Şimşek'e Cevap - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu'ndan 'Oyumu CHP'ye Vereceğim' Diyen Şimşek'e Cevap

"Seçim vaatlerinin kaynağını ortaya koysunlar, oyumu CHP'ye vereceğim" diyen Şimşek'e Kılıçdaroğlu'ndan cevap geldi: Ben eski hesap uzmanıyım sayın Maliye Bakanı unutmasın.

20.04.2015 13:15  Güncelleme: 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün seçim bildirgesini açıkladı ve ''Yaşanacak bir Türkiye'' sloganıyla ekonomi ağırlıklı vaatlerini tek tek sıraladı.

Partisinin seçim bildirgesini açıkladıktan sonra ilk kez NTV'ye konuk olan Kılıçdaroğlu, Oğuz Haksever'in moderatörlüğünde Mustafa Karaalioğlu, Murat Yetkin ve Funda Görey'in sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin vaatlerini eleştiren ve "Vaatlerin kaynaklarını ortaya koysunlar ben de CHP'ye oy vereceğim" diyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de cevap verdi.

"MALİYE BAKANI UNUTMASIN, BEN ESKİ HESAP UZMANIYIM"

Gazetecilerin "Sosyo-ekonomik vaatleriniz çok konuşuluyor. Bu parayı nereden bulacaklar diye. Maliye Bakanı kaynağını açıklasınlar ikna olayım ben de oyumu CHP'ye veririm dedi. Ne diyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın bakanı bekliyoruz gelip üye olursa memnun oluruz. Ben eski bir hesap uzmanıyım sayın Maliye Bakanı unutmasın. Sayın bakanın hiç maliye deneyimi yok benim var ama CHP'ye üye olmak istiyorsa kısaca bizim eğitimimizden geçmesi lazım.12 yılda ne yaptılar? 12 yılda bir Keban mı, Atatürk barajı mı yapıldı? 79 yılda yapılan bütün tesisler satıldı. Kaynağı belirsiz 31 milyar dolar kullanıldı. Türkiye'de para var verimlilik anlayışıyla kullanılmıyor." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"YOKSULLUĞU İDARE ETMEYECEĞİZ, BİTİRECEĞİZ"

Funda Görey: Yoksulluğu tarihe gömeceğiz dediniz. Sizin bildirgenizde de yoksul kesime verilen vaatler üzerine kurulmuş bir bildirge görüyoruz. AK Parti'yi bu konuda eleştiriyordunuz bir tezat yok mu?

"Güzel bir soru. Bizim amacımız sosyal devleti güçlü kılmak. Yoksulluğu idare etmeyeceğiz, bitireceğiz. Aile sigortası bizde niye yok? Aile sigortasını getireceğiz. 2002'ye bakın 2015'e bakın yoksul sayısı arttı. Bizim iktidarımızda yoksulluk olmayacak. 60 yaşına gelen birisi işsiz kaldığında sosyal devlet ona aile sigortasından bakacak. Bu sigortadan ömür boyu yararlanacak diye bir kural da yok. Çocuk veya anne baba işe girince bu sigorta zaten devreden çıkıyor. Yani ömür boyu değil."

"VAATLERİN MALİYETLERİ HESAPLANDI, KAYNAĞIMIZ BÜTÇE"

Mustafa Karaalioğlu: Yıllık maliyeti hesapladınız mı? Kaynak ne?

"Kaynak bütçedir. Mesele bütçede hangi harcamaya öncelik vereceksiniz. 1 trilyon 869 milyar dolar bundan daha büyük kaynak mı olur? Türkiye'de gelir dağılımı bozukluğu var. Refahı tabana yayacağız. Kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına alacağız. Saygın bir iş adamı çip üretmek için 1 milyar dolar istedi, ben başbakan olsaydım verirdim. Türkiye müthiş bir sıçrama yapacaktı ama bunlar yapmadılar. Kaynak sorunumuz yok. Eğer bu konuda sayın Başbakan kuşkuya düşüyorsa, hayali vaatler diyorsa oturur beraber tartışırız. Maliyetin hesabı yapıldı. Her kuruşun hesabı yapıldı."

"KENDİ YAPTIKLARINDAN HABERİ OLMAYAN MALİYE BAKANI CHP'YE ÜYE OLACAKSA VAY HALİMİZE"

Murat Yetkin: 4 sene önceki seçimde 3. köprü, Kanal İstanbul'dan söz edildi sorgulamadık parası nereden diye... Bu tartışmaya ne sebep oluyor sizce.

"Borçları sileceğiz' dedik sayın Maliye Bakanı diyor ki; 'Bunu nasıl yapabilirler' diyor. İki kez yaptı bunu AKP hükümeti. Bu olursa muhalefet AYM'ye gidermiş. Biz gitmedik. Maliye Bakanı çıkardıkları kanundan habersiz. Kendi yaptıklarından haberi olmayan Maliye Bakanı CHP'ye üye olacaksa vay halimize. Uyguladıkları faiz yüzde 34, tefeci faizi. Kredi kartı borçlarına getireceğimiz faiz affının devlete maliyeti sıfır. Merkez Bankasını yüzde 7 faizine laf ediyorlar, ama bankaların uyguladığı yüzde 34 faize gelince susuyorlar. Bundan vatandaşı kurtaracağız. 800 bin vatandaş hapse girmekten kurtaracak. Biz ekonomik kriz var lafını hiç kullanmadık ama sayın cumhurbaşkanı kullandı. Vatandaş gerginlik istemiyor."

"CHP-MHP-HDP KOALİSYONU OLACAĞINA İNANMIYORUM"

Oğuz Haksever: Cumhurbaşkanı ''Koalisyon iflastır'' dedi. Ne dersiniz?

"Bizim hedefimiz tek başına iktidar olmak. Yeni düzgün adam gibi bir başlangıç yapalım. Benim siyasi geçmişim de bellidir. Siyaseti halka adanmışlık aracı olarak gördüm. Koalisyon olabilir mi? Olabilir. 12-13 yılın sonunda geldiğimiz nokta da iflastır. Tek başına iktidar vardı."

Funda Görey: Dediniz ki belirli ilkelerle uzlaştığımız partilerle koalisyon yapabilirsiniz. Sizle başladı bu tartışma aslında...

"Koalisyonun da kendi içinde koşulları olduğunu söyledim. Halkın iradesine saygılıyız."

Mustafa Karaalioğlu: CHP-MHP-HDP koalisyonu gerçekleşir mi?

"Bunun gerçekleşebileceğine inanmıyorum. Önce bir halka gidelim. Bugünden tartışma yapmanın anlamı yok."

Haksever: Bu seçimlerde HDP konusu son derece hassas bir konu.

"Bizim tabanımızda HDP'ye oy kayışının söz konusu olabileceğine inanmıyoruz. Tabanımız belli zaten. Yeni seçmen kitlesi kazanacağımıza da inanıyoruz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasi getireceğiz. AB yeni fasıl açtı mı, açmadı mı bunu düşünmeyeceğiz Avrupa'da hangi yasalar yürürlülükteyse aynısını Türkiye'ye getireceğiz. Partilere duvar örülmesini kabul etmiyoruz. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanının bile Meclis'e gelmesi lazım. HDP'nin parlamentoda olması doğrudur."

Mustafa Karaalioğlu: 6-7 Ekim olayları yaşandı. CHP olarak çok bu alana girmiyorsunuz. Rakibiniz değil mi HDP'de?

"Muhalefetteki hiçbir partiyle özel bir tartışma yaratmak istemiyoruz. Şiddet olaylarını terörü kesinlikle reddediyoruz. Eğer bir siyasal parti teröre destek veriyorsa ondan besleniyorsa onu doğru bulmayız."

"KÜRT SORUNUNU BİZ ÇÖZERİZ"

Funda Görey: Kürt sorununu TBMM çatısı altında şeffaf çözülmesi gerektiğini belirttiniz. Fakat çözüm sürecinin geldiği noktada somut olarak ne adım atılacak?

"Kürt sorunu en temel sorunlardan birisidir bu sorunu da biz çözeriz. Parlamentoda eşit sayıda uzlaşma komisyonu kurulması gerektiğini söyledik. Kürt sorununu AKP çözemez. 8 ayrı araştırma önergesi verdik faili meçhuller araştırılsın diye. Söylediğimiz her şeyi kanun teklifi olarak verdik."

Mustafa Karaalioğlu: Anayasanın 66. maddesi Herkes Türk'tür diyor bu madde değişmeli? 2011 seçimine giderken vatandaşlık tanımının değişebileceğini söylemiştiniz.

"Türk milleti kavramını savunuyoruz. Niye kaldırıyoruz? Hangi gerekçeyle kaldırıyoruz? Yurtdışına çıktığımızda ne diyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bugün bazı gazeteler CHP gelince imam hatip okullarını kapatacak diye nerede yazıyor bu? Etnik ve inanç siyaseti yapmıyoruz. Vatandaşlık tanımımızı iktidar da kabul etti."

Murat Yetkin: PKK ile diyalog 2012'de Kürt sorununa çözüm bulmak için önemli bir adım attı hükümet. Fakat sayın başbakanın açıkladığı AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer almadı unutuldu diye ifade edildi. Sizce iktidar partisi Kürt diyaloğunu seçimde öne çıkarmak istemiyor mu?

"Sayın başbakan baskıda bazı ifadelerin kaydığını düştüğünü ifade ediyor. Eğer düşmüşse bu temel sorun siz başbakanlık koltuğunda niye oturuyorsunuz ki. İnanın Aziz Nesin'in aklına bile gelmez böyle bir şey."

İMRALI SORUSU

Haksever: Sizin planlarınızda İmralı olacak mı?

"Hayır. Kapalı kapılar ardından görüşme yapmayacağız. Görüştünüz de ne oldu? Siz söylediniz ufak bir anlaşmazlık çıktı herhalde aralarında 6-7-8 Ekim olayları çıktı. Sorumlusu kim? Bu hükümet Türkiye'nin başına daha çok felaketler açacak."

Funda Görey: Kürtler için birinci sınıf demokrasiyi getirdiğiniz zaman terör örgütü kendiliğinden ortadan kalkacak diyorsunuz. Peki genel af taraftarı mısınız?

"Şu aşamada bir genel af düşüncesi son derece yanlıştır."

Oğuz Haksever: Ağrı Diyadin'de ne oldu?

"Sorun çıkmayabilirdi. Ama sorunun çıkması için hükümet tarafından her şey yapıldı. Bu doğru değildi. PKK'lılar köye indiyse git yakala. Askerler ölüme gönderildi. Şehre silahlı geldikleri ve halka HDP'ye oy verin şeklinde baskı yaptıkları şeklinde bir durum varsa müdahale edersiniz. Efkan Ala'nın o olayda ne işi var? İçişleri Bakanı değil."

Funda Görey: Başkanlık sistemi AK Parti'nin seçim beyannamesinde öne çıktı. Cumhurbaşkanının yetkilerini kısma vaatleriniz var.

"Bir üniversite kendi rektörünü seçemez mi? Üniversiteler rektörünü seçerler, kurallarını koyarız mesele biter. Kenan Evren'e göre hukuk sistemi oluşturulmuştur. Bu mantığın tamamen değişmesi lazım. Bu parlamentoya Gazi parlamento derken bu parlamentor beceriksizdir diyoruz tüm yetkileri bana verin diyoruz. Bu olamaz."

Mustafa Karaalioğlu: Cumhurbaşkanlığı yetkilerini azaltılması bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Mevcut cumhurbaşkanı ve bundan sonraki cumhurbaşkanları halk oyuyla seçildi ve seçilecekler. Halk oyuyla cumhurbaşkanı seçilme modeli kaldırılabilir mi?

"Kaldırılabilir. Parlamentodan uzlaşmayla bir cumhurbaşkanı seçilebilir. Ama halk da seçebilir. Halkın seçtiği cumhurbaşkanının yetkisinin az olması da problem olmaz. Vesayeti kaldıracağımıza ağırlaştırıyoruz. Parlamento şu anda liderin ağzına bakıyor. Değişimden yanayız demokrasiden yanayız."

"BEN DEVLETİN EN BÜYÜK HAZİNELERİNİ YÖNETTİM"

Funda Görey: Partinizin inandırıcılık sorunu var mı?

"Vaatlerim için 4 yıllık süre istiyorum. Biz Güney Kore'den önce otomobil üreten bir ülkeyiz. Bizim Güney Kore'den ne eksiğimiz var? Cevap kirli siyaset. Ben devletin en büyük hazinelerini yönettim niye amcam, yeğenim köşeyi dönmedi? Devlet kinle öfkeyle kibirle yönetilmez. Devleti yönetmek zor değildir, kurumlar saat gibi çalışıyorsa kolaydır."

Murat Yetkin: Bu seçimde ağırlığınız ekonomi. Türkiye'nin ticaret yolları kapanıyor. Güneyle olan ticaret yolları kapanıyor. Bunları nasıl aşacaksınız? Suriye iç savaş var diktatör orada. IŞİD belası var. Nasıl tekrar Türkiye etrafıyla ticaret yapabilir hale getireceksiniz?

"Milletvekili gönderdik Mısır ve Suriye halkıyla dost olduğumuzu söyledik. İktidarımızda hiçbir komşumuzla kavga etmeyeceğiz. Mezhep eksenli dış politikayı şiddetle reddediyoruz. Asıl tehlike 23 Nisan'da Mısır, Ro-Ro sözleşmesini yeniden imzalamazsa asıl sorun o zaman başlayacak. Mavi Marmara en büyük hatalardan birisiydi. Gazze'de Kızılay'ın çadırı var yardım yapacaksan gönder.

Esad'ın yaptıklarını savunmadık hiçbir zaman. Akan kanın sorumlusu siyasi iktidardır.TIR'larla oraya giden yardım malzemesi değildi yardım malzemesi gizlenir mi? Gizlenmez. İki aylık iki haftalık ömrü kaldı dediniz. Oraya müdahale etmemeliydik. Suriye'ye silah göndermek Türkiye'ye yakışmaz. Musul'da THY kadar öngürüsü olmadı bu hükümetin o seferi durdurdu biz IŞİD size bi şey yapmaz dedik konsolosumuzu esir aldılar.

Dış politikada Suriye dahil Ortadoğu dahil barışı getiririz. Ekmeleddin bey Ortadoğu'ya barışı getirecek önemli insanlardan biriydi."

Funda Görey: Ekmeleddin bey dediniz. Ama MHP'den aday oldu siz teklif ettiniz mi?

Parlamentoda olması önemli tabii. Adaylık teklifi düşünmedik.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili geçici aday listesinde İzmir 2. bölgeden CHP 6. sıra adayı olarak yer alan Atilla Sertel'in adaylığını, "Basın İlan Kurumu'ndaki görevinden süresi içinde istifa etmediği" gerekçesiyle yapılan itiraz sonucu düşürdü.

Şikayet edenleri araştırıyorum onlar bizim partiliyse kesinlikle bizim partide kalmayacaklar.

ZORUNLU DİN DERSİ

İmam hatip okullarını kuran zaten CHP niye kaldıralım.

Kılıçdaroğlu\'ndan \'Oyumu CHP\'ye Vereceğim\' Diyen Şimşek\'e Cevap
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu'ndan 'Oyumu CHP'ye Vereceğim' Diyen Şimşek'e Cevap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (135)

  • onur: hesap uzmanlığını gördük SSK yı kaç senede ne hale getirdi 12 31 Yanıtla
  • izmir: haha neymis hesap uzmanımıs alırsın kılıçdaroglu ama yandan :) 23 12 Yanıtla
  • YAW HEEE HEE: Nasil bi hesap uzmanlığı bu yaa ssk genel Müdürlüğünu nasil batirdigini unutmadik daha sayin hesap uzmani : cok komik yaaa 7 25 Yanıtla
  • ESKİ CHP Lİ: 25 dolarlık stenti 2500 dolara aldığına göre çok büyük bir hesap uzmanisin banada ogretirmisin çalıştığım şirketi batırmak istiyorum da 15 17 Yanıtla
  • hgfsdsa: eski uzmansın ama görev yaptığın tüm yerler batmış 11 18 Yanıtla
  • okan: kendileri emekliye zam yapacaz diyorlar ya, hani yoktu vermemişlerdi. israil yardımmı yaptı seçim üzreide emekli akıllarına geldi sonra çık chp ye nerden bulacan de. sarayı satar verir ne varki. 14 13 Yanıtla
  • özkök: evet kemal eski uzman. kuyruk yağını. çok sevr. isterseniz sorun bi kuyruktan kaç gıram yağ çıkar onu bile. bilir. uzmandır. yani. 8 18 Yanıtla
  • haydi bir daha: kusura bakma kemal benim oyum akp ye 9 17 Yanıtla
  • : Ulan hep yüklenmişsiniz ssk üzerinden adama. Koca ülkeyi batırdı akp siz halen fil tarihinden kalma ssk ile yüklenin bakalım. Yakın zamanda o donunuzuda alırlarsa şaşmayın akp hükümeti. Yol v.b gibi zıvartalarla inşaat dikmekle devletin bütün gelir kaynaklarını satarak ülke yönetilmez. Hele yabancı sıcak parayla hiç yönetilmez ve hele hele benim verdiğim vergi ile benzinden aldığın %65 vergi ile paşalar gibi yaşayarak, kendine saray yaptırarak çayın kilosuna 4.000 tl vererek ülke yönetilmez. Açın gözünüzü takım tutuyormuş gibi parti tutmayın. 17 8 Yanıtla
  • zqza: Onun icinmi ssk ne hale geldi senin zamaninda kemal 11 13 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement