Kılıçdaroğlu, Hak-İş ile Mazlumder'i Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu, Hak-İş ile Mazlumder'i Ziyaret Etti

Kılıçdaroğlu, "Biz bir cepheleşme anlayışı içinde değiliz. Büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak istiyoruz" dedi.

04.06.2014 12:37  Güncelleme: 15:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz bir cepheleşme anlayışı içinde değiliz. Büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak istiyoruz. Cepheleşme anlayışı içinde cumhurbaşkanlarının belirlenmesi doğru bir tavır değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Yakup Akkaya ve Genel Sekreter Gürsel Tekin ile Hak-İş'i ziyaret ederek, Genel Başkan Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu üyeleriyle görüştü.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, genel başkan olduktan sonra ilk kez geldiği Hak-İş'te bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

İlk kez cumhurbaşkanını halkın seçeceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bu nedenle bu seçim çok önemli. Biz bir cepheleşme anlayışı içinde değiliz. Büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak istiyoruz. Cepheleşme anlayışı içinde cumhurbaşkanlarının belirlenmesi doğru bir tavır değil. Eğer bir toplumsal uzlaşma sağlayacaksak toplumun herkesiminin düşüncelerini almak zorundayız. Hak-İş'e ve diğer sendikalara gidişimizin temel nedeni budur, büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak. Halkın önüne çıkardığımız cumhurbaşkanı adayının seçildikten sonra herkesin, 'evet bu benim cumhurbaşkanım olabilir' diyebileceği bir aday çıkarmak istiyoruz. Toplumsal uzlaşmadan aradığımız budur. Bir cepheleşme anlayışı doğru değildir. Halkın sağduyusuna güveniyoruz, halkın tercihlerine inanıyoruz, bu çerçevede, büyük bir olgunluk içerisinde seçimlerin gerçekleşmesini bekliyoruz. İlk deneyim olacak, birlikte göreceğiz."

Çocukları terör örgütünce kaçırılan ailelerin eylemlerinin ve Selahattin Demirtaş'ın bu çerçevede yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Çocukların kaçırılmasını savunmak mümkün değildir. Kaçırılan çocuklara gerekçe üretmek de doğru değil. Annelerin duyarlılığını bilmemiz gerekiyor. Bir anne için çocuk her şeyden önemlidir. O nedenle o annelerin duyarlılığına hepimizin saygı göstermesi gerekir. Arkasındaki iddiaların ne olduğunu bilmiyoruz, elimizde herhangi bir veri yok. Sadece bunlar birer iddia, varsa verileri kamuoyuna açıklarlarsa biz de o zaman düşüncelerimizi daha farklı çerçevede ifade etmiş oluruz" dedi.

Kılıçdaroğlu, Hak-İş'in sendikacılık anlayışını beğenmediği yönünde bazı açıklamalarının olduğunun hatırlatılması üzerine, "Zaman zaman Hak-İş'i de Türk-İş'i de eleştirdiğim olmuştur" yanıtını verdi.

Türk-İş'in genel kuruluna katıldığını ve bir konuşma yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Türk-İş'e yönelik yaptığım eleştirileri orada da yaptım. Ama şunu söyledim; 'Ben sizdenim sizin ailenizin bir parçasıyım, ben işçinin haklarını savunuyorum, dolayısıyla benim eleştirilerimi aileden yapılmamış bir eleştiri olarak kabul edin' dedim. Sayın Başkan'a da aynı samimiyetle düşüncelerimi aktardım. Siz, asgari ücret tespit komisyonuna katılır, bürokratın 'bu ücret azdır' dediği halde, işçi temsilcisi olarak onun altına imza atarsanız, ben bunu eleştiririm ve Türk-İş'i bu nedenle eleştirdim. Eleştirmeye de devam ederim ama sendikacılık hareketinin güçlenmesini savunan tek partiyiz. Cumhurbaşkanı adayının taşeron uygulamasına karşı çıkması lazım, örgütlü topluma sahip çıkması lazım. O nedenle biz zaman zaman Hak-İş'i de Türk-İş'i de DİSK'i de eleştiririz, ama o eleştiriler Sayın Başkanlar tarafından da çok iyi biliniyor ki biz samimiyiz, onlar da zaman zaman bizi eleştirirler Bu eleştirilere karşılıklı saygı göstermek zorundayız. Hak-İş'i eleştirdik, buraya gitmeyeceğiz diye bir şey yok. Sayın Başkan benim eleştirilerim üzerine diğer sivil toplum örgütleriyle beraber genel merkeze geldiklerinde düşüncelerini bana aktardılar, aynı şekilde burada da yine düşüncelerimizi karşılıklı birbirimize aktardık."

Rahşan Ecevit'in aday gösterilmesi yönünde bazı partililerin sosyal medya üzerinden paylaşımlarda bulunduğunu ve bu yönde bir tasarrufları olup olmayacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "İlk kez sizden duyuyorum" yanıtını verdi.

-Çözüm süreci

"Çözüm süreciyle ilgili toplantılar yapılıyor, Başbakan Erdoğan, nihai hedefin eve dönüş olduğunu söyledi. Sizin düşünceleriniz nedir" sorusunu Kılıçdaroğlu, şöyle yanıtladı:

"Acaba çözüm süreci mi çözümsüzlük mü, doğrusunu isterseniz anlamakta zorluk çekiyorum. Bütün yolların kapalı olduğu, sabah yolların açıldığı, akşam yolların kazılarak kapatıldığı bir sistem içinde yaşıyoruz. Bir ülkenin başbakanını düşünün, kaçırılan çocuklar var, hükümeti ağlama duvarı haline getirmiş, sanki kendisi başbakan değil de başka birisi başbakan. Çözüm için başka yerleri arıyor. 'Ne olur bunları çözün' diye. Ben bu iradeyle Türkiye'nin en köklü ve kronik sorununun bu hükümet tarafından çözüleceğine inanmıyorum. Çözüm süreciyle ilgili neyi düşünüyorlarsa çıksınlar milletin önüne açıklasınlar, sadece bir ismi var, ne olduğunu kimse bilmiyor, karşılıklı güvensizlik üzerine inşa edilen bir süreç başarıya ulaşamaz."

Başbakan Erdoğan'ın, Gezi Parkı odaklı olayların 1. yılı dolayısıyla düzenlenen eylemde, CNN muhabirine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Gerçekten büyük bir hayretle değerlendiriyorum, ajan suçlaması yaptı. Elinde belge var mıdır, yok mudur bilmiyorum ama Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın uluslararası medya da alay konusu yapılması beni rahatsız ediyor" diye konuştu.

-"Seçilme şartlarına haiz herkes, aday olma hakkına sahip"

Arslan da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Kendilerinin göreve geldiğinden bu yana Hak-İş'i ziyareti olmamıştı, bu nedenle Hak-İş'te görmekten mutluluk duyuyorum" dedi.

Hak-İş olarak cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini desteklediklerini hatırlatan ve halkın seçeceği cumhurbaşkanınnı anlamlı bulduklarını vurgulayan Arslan, "Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili konfederasyonumuz, cumhurbaşkanı seçilme şartlarına haiz herkesin, Sayın Başkan da dahil, aday olmasına gerçekten hakkı olduğunu, bunu kamuoyunun da anlayışla karşılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı için adayların çıkmasından sonra değerlendirmelerini yapacaklarını belirten Arslan, şunları söyledi:

"Şu ana kadar adaylar henüz belli değil. O nedenle biz adaylar belirlenmeden 'nasıl bir cumhurbaşkanlığı' konusundaki değerlendirmelerimizi sadece genel değerlendirme olarak yapıyoruz. Adaylar ortaya çıktıktan sonra değerlendirmemizi daha ayrıntılı yapacağız. Demokrasimizin pek çok eksikleri olmasına rağmen demokrasilerin en temel göstergesi olan seçimler konusunu başarıyla gerçekleştiren bir Türkiye var. Bu demokrasi için çok önemli. Umarım cumhurbaşkanlığı seçimlerini de aynı olgunluk içerisinde gerçekleştirir. Toplumun sağduyusuna güveniyoruz, zaman zaman seçim sonuçları hoşumuza gitmese de istediğimiz olmasa da Türkiye toplumunun bu konuda ne kadar sağduyulu olduğunu biliyoruz."

Yalova seçimlerinden dolayı Kılıçdaroğlu'nu kutlayan Arslan, "Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de bu olgunluk içerisinde Türkiye toplumunun gerçekten başarılı bir şekilde sandığa getirerek, kendi arzu ettiği cumhurbaşkanını seçeceğinden hiç kuşkum yok. Cumhurbaşkanı en az yüzde 51'le seçilecek. Bunun da birçok tartışmayı ortadan kaldıracağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

Arslan, Kılıçdaroğlu'na taşeronlaşma ilgili hazırladıkları raporu verdi. Kılıçdaroğlu raporu inceleme fırsatı bulduğunu ve bu çalışmasından dolayı Hak-İş'i kutladığını belirtti. Arslan ayrıca ziyaretten dolayı Kılıçdaroğlu'na bir de işlemeli vazo hediye etti.

-Mazlumder ziyareti

Kılıçdaroğlu, Hak-İş'in ardından Mazlum-Der'i ziyaret etti.

CHP heyetini Mazlumder'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili görüşlerini aktardı.

Seçilecek cumhurbaşkanının kuvvetler ayrılığı ilkesini gözetmesini, demokratik hak ve özgürlüklerin artırılması noktasında adımlar atmasını beklediklerine işaret eden Ünsal, çözüm sürecinin de devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Ünsal, yeni cumhurbaşkanının, bölgesel sıkıntıların giderilmesi konusunda bir profil taşıması, yeni anayasa yapımını gündemde tutması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu da gerçekten son derece verimli bir toplantı geçirdiklerini belirterek, insan hakları konusunda Mazlumder'in son derece duyarlı olduğunu bildiklerini ifade etti. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki önerilerine saygı duyduklarını, aday belirlerken bunların tamamını dikkate alacaklarını kaydetti.

"Adayın toplumda yeni çatışma kültürü oluşturmaması gerekiyor" diyen Kılıçdaroğlu, yeni cumhurbaşkanının güçler ayrılığı ilkesine sadık olmasını, devletin bütün kurumlarının uyum içinde çalışmasına özen göstermesini önemsediklerini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, "Seçilecek cumhurbaşkanının, yeni sorunlar yaratan değil varolan sorunları çözmeye kendini adamış biri olması gerekiyor. Bir cepheleşmeden yana değiliz. Büyük bir toplumsal uzlaşma ile adayımızı belirleyebiliriz, en büyük arzumuz bu. Mazlumder'in düşünsel olarak bize yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu, Hak-İş ile Mazlumder'i Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı
    14:18 Siirt'te Turizm Haftası'nda yamaç paraşütü heyecanı yaşandı

    Siirt'te Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Botan Vadisi Milli Parkı'nda yamaç paraşütü etkinliği düzenlendi. Siirt Gençlik ve Spor Kulübü pilotları ve Erasmus Değişim Programı kapsamında gelen gençlerin katıldığı etkinlikte, pilotlar yamaçtan havalanarak hedefe inmeye çalıştı. Siirt'in doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, pilotlar ve doğaseverler bir araya geldi.

  • İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi
    14:17 İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi

    İranlı siyasetçiler ve bölgeye iş yapmaya giden iş insanları, İsrail-İran krizini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İran İş Bakanlığı çalışanı Şerif Nekizade, İran'ın ambargoya tahammül ettiğini ve İsrail'e karşı güçlü olduklarını belirtti. İran'da yaşayan iş insanları da İsrail ile mücadelede birlikte hareket edeceklerini ve hiçbir korkularının olmadığını ifade etti.

  • MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı
    14:15 MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. Ayak Yarışları Başladı

    Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen MOTUL 2024 Türkiye Karting Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, Kocaeli'nin Körfez ilçesinde start aldı. Batı Kurumsal Karting Yarışı adıyla düzenlenen organizasyonda, 6-9 yaş micro, 7-12 yaş mini, 12-15 yaş arası junior, 14 yaş üzeri senior ve 30 yaş üzeri master kategorilerindeki ilk yarışlar gerçekleştiriliyor. Yarışlar yarın da devam edecek ve etkinlik ödül töreniyle sona erecek.

  • Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu
    14:14 Balıkesir'de akarsuya düşen kişinin cesedi bulundu

    Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Yenice Mahallesi'nde yaşayan N.G., Simav Çayı'nda ayağının kayması sonucu suya düştü. Olayın ardından başlatılan arama çalışmaları sonucunda N.G'nin cesedi, yaklaşık 1 kilometre ileride suyun içinde bulundu ve Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

  • Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı
    14:14 Bakan Özhaseki, Belediye Başkanlarına Kentsel Dönüşüm Çağrısı Yaptı

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, belediye başkanlarına kentsel dönüşüm yapmaları çağrısında bulundu. Özhaseki, depreme dayanıksız bölgelerde hazırlıklar yapmaları için belediye başkanlarını desteklemeye hazır olduklarını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Özhaseki, deprem gerçeğiyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti
    14:13 Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti

    Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Engelsiz Spor Kulübü sporcularını ziyaret etti. Demirbaş, kulüp antrenörleri ve sporcuları kabul ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Demirbaş, sporculara her zaman destek olacaklarını belirtti ve yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Ahmet Koçyiğit ise, Demirbaş'a verdiği destek için teşekkür etti.


Advertisement