Kıbrıs Müzakerelerinin Mülkiyet Konusu Rum Basınında - Son Dakika
Dünya

Kıbrıs Müzakerelerinin Mülkiyet Konusu Rum Basınında

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Kesimi Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinde mülkiyet başlığında şu ana kadar uzlaşılanların Rum iç cephesinde keskin ihtilaflara yol açtığı bildirildi.

04.08.2015 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Kesimi Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinde mülkiyet başlığında şu ana kadar uzlaşılanların Rum iç cephesinde keskin ihtilaflara yol açtığı bildirildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan gazetelerden Simerini, "Mülkiyet İçin Kıbrıs Rum Tarafında da 'İç Savaş'" başlığıyla aktardığı haberinde AKEL dışındaki muhalefet partilerinin, "mal sahibinin mülkiyet hakkı devredildiği ve Annan planına gerilendiği" gerekçesiyle Anastasiadis hükümetine ve DİSİ'ye ağır eleştirilerde bulunduğunu bildirdi. Habere göre yazılı açıklama yayımlayarak Anastasiadis hükümetine, DİSİ'ye ve AKEL'e "eşzamanlı saldıran" DİKO şu görüşü ortaya koydu: "Hükümetin, DİSİ ve AKEL'in Türk tarafı mülkiyet hakkını güya ilk kez tanıyor diye bayram yapması su katılmamış yanıltmadır. Gerek Annan planında gerek Talat-Hristofyas yakınlaşmalarında mülkiyet hakkı şifahen 'tanınıyor' ancak bu hak daha sonra AKEL ve DİSİ'nin de kabul ettiği muafiyetler ve kriterlerle ortadan kaldırılıyor. Onurlu ve hakla karşı samimi olmak istiyorlarsa müzakere edilmekte olanın, göçmenlerin geri dönmemesi olduğunu itiraf etsinler."

Gazete Rum Sözcü Nikos Hristodulidis'in DİKO'ya cevaben "Başkan'dan ve müzakere heyetinden daha fazlasını biliyorlarsa anlatsınlar" dediğine işaret etti. Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun mülkiyetle ilgili açıklamaları üzerine DİSİ ile EDEK arasında yoğun cepheleşme yaşandı. Çözüm perspektifi görenlerin de tehlike görenlerin de, anlaşma konusunda önyargılı olmaması gerektiğini söyleyen Neofitu'nun ihtilaf konusu sözleri şöyle: "Çünkü nihayetinde ülkenin geleceğine karar verecek olan egemen halktır. Var olmayan bir sonuçla ilgili ortaya konulan görüşlerin ölçüyü aştığı kanaatindeyim" sözü üzerine DİSİ ile EDEK arasında yoğun cepheleşme yaşandı. Mülkiyet hakkına mutlak saygı temel ilkesinde ortak karara varıldı. Bunun paralelinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tek kararı Titina Loizidu, Apostolidis veya Orams'larla ilgili değildir. Maalesef Dimopulos kararı da vardır. Türklere de söylediğimiz gibi, Avrupa'ya alakart (seçerek) bakamazlar, bizler de AİHM'e atıfta de alakart (seçerek) atıf yapamayız."

Dimpopulos dışında, "devredilemez mülkiyet hakkını ve ilk ve son söz sahibinin mal sahibi olduğunu tesis eden Orams kararı, Cenevre Sözleşmesi ve bir dizi uluslararası sözleşme da bulunduğunu" savunan EDEK, "dolayısıyla Sayın Neofitu ve Kıbrıs sorununda Anastasiadis'i destekleyenler neden sadece Dimopulos kararına atıf yapıyor?" diye sordu, şunları ekledi: "Mülkiyetteki Akıncı-Anastasiadis anlaşmasını destekleyenler aldatmaktan vazgeçsin ve aslında Kıbrıs Rum mülklerini istismar eden yerleşik-kullanıcıya verilen haklarla ilgili pozisyonlarının ne olduğunu açıkça söylesinler." Ekologlar ve Çevreciler Hareketi, "Kıbrıslı Rum siyasi partileri ve siyasetçiler, Dimopulos kararına atıfta bulunarak yasal mal sahipleri ve mirasçılarının haklarının altını oymaya ve bugünkü yasadışı kullanıcılara hak tanıyan Türk tezini benimsedi" görüşünü ortaya koydu.Vatandaşlar İttifakı ise Anastasiadis hükümetini, "çözülmesi gereken! 'anlaşmazlık' icat ederek yasal mal sahibini gaspçı ile eşitlemeyi başarmakla" suçladı.

Fileleftheros haberi "Mülkiyet Hakkı Konusunda Partiler Arası Sürtüşme... DİSİ Bardağın Dolu Kısmını Görüyor ve Ümitten Söz Ediyor... Muhalefet Göçmenlerin Geri Dönüş Hakkının da Harabeye Çevrilmiş Görüyor... Şimdiki ve Önceki Hükümetler ile DİSİ ve AKEL'e Yaylım Ateşi" başlık ve spotlarıyla aktardı. Aynı gazete "Türkiye İşine Geleni Seçip Uyguluyor" başlıklı haberinde DİSİ'li Avrupa Milletvekili Eleni Theoharus'un, Türkiye'nin, 2 Ağustos 1975 tarihli 3'üncü Viyana Konvansiyonu'nun sadece "işine gelen yerlerini uyguladığını" savunarak "Çoğunun, Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağı ve bu çözümün uygulanacağına dair ölçüsüz iyimserliğine katılmıyorum" dedi.

AKINCI'NIN AÇIKLAMALARI RUM BASININDA

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın mülkiyetle ilgili açıklamaları Rum basınında da yer buldu. Politis "Akıncı Sakinleştiriyor. Yanlış Bilgilendirmeden Söz Ediyor Tek Bir Köy İsmi Yok... Köyler ve Bölgelerle İlgili İfadeler Nedeniyle Kıbrıslı Türkler Arasında Kargaşa" başlığıyla aktardı. Fileleftheros Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın mülkiyetle ilgili açıklamalarını "Akıncı: Ne Harita Ne Köyler" başlığı altında özetlerken; "Akıncı Kıbrıs İçin Fırsat... Kıbrıslı Türk Lider Sonuç Elde Etmek İçin Çalışıyor" başlığı altında da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan makalenin satır başlarını aktardı Haravgi "Akıncı Mülkiyette Yolun Başındayız Diyor... Ne Harita, Ne Oranlar Ne de Tek Bir Köy İsmi Konuşuldu" ve Alithia "Mustafa Akıncı: Ne Harita Görüştük Ne Oran" başlığını attı. - LEFKOŞA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kıbrıs Müzakerelerinin Mülkiyet Konusu Rum Basınında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü
    07:48 Kolombiya ve Arjantin Dışişleri Bakanları Görüştü

    Kolombiya Dışişleri Bakanı Luis Gilberto Murillo, Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino ile başkent Bogota'da bir araya geldi. Görüşmede turizm, savunma, ticaret ve sürdürülebilir kalkınma konuları ele alındı. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve diplomatik gerginliklerin aşılması vurgulandı.

  • Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü
    00:41 Ekvador'da son 2 günde iki belediye başkanı silahlı saldırıda öldürüldü

    Ekvador Belediyeler Birliği, Portovelo kasabasının Belediye Başkanı Jorge Moldonado'nun silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 2 günde iki belediye başkanının öldürüldüğü belirtilirken, her iki belediye başkanının da yasa dışı madencilik faaliyetleriyle ilgilenen suç çetelerince öldürüldüğü ifade edildi. Bu olay, Ekvador'da son dönemde artan belediye başkanı suikastlarına bir yenisi olarak eklendi.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi ''sus payı'' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement