Keşif Yapılacak Urla Villalarına Jandarma Ablukası - Son Dakika
Güncel

Keşif Yapılacak Urla Villalarına Jandarma Ablukası

Keşif Yapılacak Urla Villalarına Jandarma Ablukası

İzmir'in Urla İlçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu'nda, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu evlerin, SİT durumunu inşaata olanak verecek şekilde düzenleyen 1 No'lu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu kararının iptali için açılan davada, bilirkişi heyetiyle keşif yapıldı.

19.03.2015 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Urla İlçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu'nda, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu evlerin, SİT durumunu inşaata olanak verecek şekilde düzenleyen 1 No'lu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu kararının iptali için açılan davada, bilirkişi heyetiyle keşif yapıldı.

Villaların bulunduğu koyun yaklaşık 3 kilometre öncesinde yolu kapatan jandarmanın, İzmir Valiliği'nin talebi, mahkemenin kararından dolayı, davanın taraflarından başka kişilerin girişlerini engellemek için avukatlara kimlik kontrolü yapmak istemesi, gerginliğe neden oldu. Gerginlik, avukatların telefonla ulaştıkları hakimin, kimlik kontrolüne gerek olmadığını söylemesiyle sona erdi.

Urla Zeytineli Köyü Hacılar Koyu'nda, işadamı Latif Tobbaş'ın sonradan yaptığı villalardan ikisinin, 25 Aralık soruşturma dosyası tapelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğunun ileri sürülmesi tartışmaları beraberinde getirmişti. Günlerce süren tartışmalar sonrasında villaların bulunduğu alan, birinci derece doğal SİT alanı kapsamından, inşaata izin veren 3'üncü derece SİT alanına dönüştürüldü. Böylelikle koydaki toplam 18 villanın yasallaştırılmasının önü açıldı. Yapılan bu değişiklikler de, çeşitli kurumlarca yargıya taşındı.

Konuyla ilgili davaların İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde halen devam ettiği belirtildi. Bu davalar devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, villaların yer aldığı tarım ve doğal SİT alanı olan Zeytineli Köyü Hacılar Koyu için plan yaptı. Bakanlığın kararıyla 1/5000'lik ve 1/1000'lik planlar askıya çıktı. Askıdaki planlara göre, Urla Zeytineli Mahallesi Sarpdere Mevkii'ndeki 122 bin 470 metrekare alana sahip toplam 10 parsele ilişkin hazırlanan imar planı, bakanlıkça 22 Ocak'ta onaylandı. Buna göre planda, toplam 122 bin 470 metrekarelik alanın, sadece 37 bin 720 metrekarelik bölümü tarım alanı olarak öngörüldü. 6 bin 220 metrekarelik alanın park olarak ayrıldığı planda, 39 bin 355 metrekarelik alan konut alanı yapıldı. Buna göre de, tartışılan villaların da bulunduğu evlerin, üzerindeki yasal tartışmaların sona ereceği öne sürüldü.

VİLLALARA BİLİRKİŞİ HEYETİ

Villaların da bulunduğu evlerin, SİT durumunu inşaat olanak verecek şekilde düzenleyen 1 No'lu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu'nun aldığı kararın iptali için, meslek odaları ve çevreci avukatların başvurularıyla açılan davada, İzmir 2'nci İdare Mahkemesi, bilirkişi heyetinin inceleme yapmasına karar verdi. Bunun için Uludağ Ünivesitesi'nden belirlenen üç kişilik bilirkişi heyetiyle birlikte, mahkeme hakimi, villaların bulunduğu Hacılar Koyu'na gitti. Ancak keşif öncesinde, İzmir Valiliği'nin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü aracılığıyla, davanın görüldüğü mahkemeye, villaların bulunduğu alana dava taraflardan başka kişilerini girişinin engellemesini istemesi gerginliğe neden oldu. Zeytineli Köyü'nden Hacılar Koyu'na giden yol yaklaşık 3 kilometre kala, jandarma ekipleri tarafından kapatıldı. 'Robocop' olarak adlandırılan özel jandarma timinin kapattığı noktadan önce mahkeme kararını bu bölgeye giden araçlardaki basın mensuplarına ve diğer STK temsilcilerine aktaran jandarma yetkilileri, geçişlere izin vermedi.

Bir süre sonra hakim ve bilirkişi heyetini taşıyan minibüs geçtikten sonra arkasından gelen ikinci minibüste bulunan davanın tarafları ile onların temsilcileri olan avukatların kimliklerini kontrol edilmeye çalışılması gerginliğe neden oldu. Avukatlar, kendilerinin isimlerini beyanda bulunduklarını ama hukuk adamı oldukları için kendilerine böyle bir uygulamanın yapılmasını kabullenemeyeceklerini söyleyip kimliklerini göstermedi. Bunun üzerine geçişlerine izin vermeyen jandarma ile gerginlik yaşandı. Avukatların, keşif araçlarına binmeden önce görüştüklerini söyledikleri 2'nci İdare Mahkemesi Hakimi, telefonla kendisine ulaşılması üzerine, avukatların geçişine izin verdi. Gerginlikle böylelikle sona erdi. Bu sırada hem yaşananlar tepki gösteren, hem de İzmir Valiliğinin mahkemeye müracaat ettiği belgeyi gösteren avukatlardan Şehrazat Mercan, "Burada yapılan uygulama, bizlerini hukukçu kimliğine hakarettir. Biz mahkeme salonuna girdiğimiz anda bile kimliklerimiz kontrol edilmiyor. Burada bunu yapmaya çalışıyorlar. Ayrıca İzmir valiliğinin engelleme çabaları da tüm bilinen hukuk kurallarına aykırıdır. Çünkü, burada gizlenmeye çalışılan şeyler var" dedi.

TMMOB AÇIKLAMA YAPTI

Heyetle birlikte içeriye girmelerine izin verilmeyen TMMOB Genel sekreteri Melih Yalçın, açıklama yaptı. Bakanlığın kaçak villaları, hukuka aykırı olarak yasal hale getirmeye çalıştığını söyleyen Yalçın, "Bugün yürüttüğümüz hukuk mücadelesinin keşfi yapılacaktır. Devam eden süreçte sürekli vurguladığımız gibi, sit derecesi düşürülmüş alanda, hazırlanan ve yalnızca isminde koruma yazan imar planı ile kaçak yapıların hukuksuz bir şekilde meşrulaştırılması çabası sürdürülmeye çalışılmıştır. Bugün keşfi yapılacak yargı sürecinde de, farklı sorunlar yaşanmaktadır. Mevcut bilirkişinin yanı sıra, uzmanlık grubundan ilave bilirkişilerin, heyete ilave edilmesi, tarafımızca talep edilmesine rağmen mahkeme reddetmiştir. Burada uzmanlık alanında eksiklik olmasına neden olmuştur. Bunun için hukuka, kamu yararına ve bilimsel referanslara aykırı olduğunu gördüğümüz alanlarda itirazlarımızı sunmaya devam edeceğiz" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Keşif Yapılacak Urla Villalarına Jandarma Ablukası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Üyelerini Kabul Etti
    19:25 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Üyelerini Kabul Etti

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, Kıdemli Üyesi Adam Smith ve beraberindeki üyeleri Ankara'da kabul etti. Bakanlığın X sosyal medya hesabından Bakan Fidan'ın kabulüne ilişkin paylaşım yapıldı. Paylaşımda, Bakan Fidan'ın ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Rogers, Kıdemli Üyesi Smith ve beraberindeki üyelerle Ankara'da görüştüğü bildirildi.

  • Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi
    19:24 Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin- Türkiye ilişkilerini değerlendirdi

    Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin'in Haynan Adası'nda düzenlenen Boao Asya Forumu'nda Türkiye-Çin ilişkileri, Yeniden Asya Girişimi ve Asya'daki bağlantılık projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor
    19:23 Kahramanmaraş'taki depremde yıkılan Ebrar Sitesi davası devam ediyor

    6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Ebrar Sitesi B Blok'ta 109 kişinin ölümü, 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 6 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuklu sanıklar SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme, tutuksuz sanık Mehmet Akif Özgüler'in adli kontrol kararını kaldırdı. Sanıklar, binanın yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Duruşma 13 Haziran'a ertelendi.

  • Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı
    19:19 Edirne'de terörle mücadele kapsamında 13 şüpheli yakalandı

    Edirne'de jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen terörle mücadele çalışmaları kapsamında 8 FETÖ ve 5 PKK-KCK üyesi olmak üzere toplam 13 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında yasal işlemler başlatıldı.

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.


Advertisement