Kerkük'te Ikby Bayrağı İçin Tek Taraflı Onaya Tepkiler - Son Dakika
Güncel

Kerkük'te Ikby Bayrağı İçin Tek Taraflı Onaya Tepkiler

Kerkük\'te Ikby Bayrağı İçin Tek Taraflı Onaya Tepkiler

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının hükümet binalarına asılmasının il meclisi tarafından onaylanmasının yasal olmadığını bildirdi.

28.03.2017 19:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkan Yardımcısı Hasan Turan, Kerkük'te Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının hükümet binalarına asılmasının il meclisi tarafından onaylanmasının yasal olmadığını bildirdi.

Turan, Kerkük'te düzenlediği basın toplantısında, "Kerkük il meclisindeki Türkmen ve Arap gruplarının oturumu boykot etmesine rağmen kararın tek taraflı onaylanması, Kerkük'ün gelecekteki sosyal yapısına büyük zarar verip, etnik bölünmeler ve sosyal sorunların meydana gelmesine yol açacak." ifadesini kullandı.

Bayrağın Kerkük'te dalgalandırılmasının il meclisinin yetkisi dışında olduğunu belirten Turan, "Irak merkezi hükümetinin vermesi gereken bu tür siyasi ve egemenlik kararlarını il meclisinin alması büyük bir hatadır. Kerkük'te etnik ve siyasi taraflar arasındaki barışın her şeyden daha önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Tek bir tarafın iradesinin kentteki diğer etnik ve dini unsurlara dayatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Turan, "Tarih boyunca bu hassas kentteki toplumlar arasında devam eden iyi ilişkilerin bozulmasına neden olan bu karar, tek bir tarafın kentin yönetimine hakim olması anlamına gelmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Alınan karar çok acele şekilde verilmiş siyasi bir karardır"

IKBY Parlamentosunda ITC Erbil Milletvekili Aydın Maruf ise IKBY bayrağının Türkmen ve Arapların da rızası alınarak oylamaya sunulmasının daha doğru olacağını anlattı.

Karar alınmadan önce il meclisindeki tüm gruplar arasında önceden bir ittifakın yapılması gerektiğine işaret eden Maruf, "Ancak Kürt siyasi partiler, Türkmen ve Arapları görmezden gelip tek başlarına hareket ettiler. (Bayrak kararı) Kentte etnik ve dini unsurlar arasındaki birlikte yaşamı kötü etkileyecektir. Alınan karar çok acele bir şekilde verilmiş siyasi bir karardır. Siyasi bir partinin müzayedesidir." şeklindeki tepkisini dile getirdi.

Kerkük il meclisindeki Türkmen siyasi partilerin oylamanın ertelenmesini talep ettiklerini anımsatan Maruf, "Kerkük, Türkmenler ve diğer etnik gruplar için de önemlidir. Irak anayasasına göre, Kerkük halen Bağdat'taki merkezi hükümete bağlıdır. Farklı gruplara ait bayrağın kentte dalgalandırılmasını öneren herhangi bir yasa mevcut değildir. Bayrak hamlesi ve onaylanması Kerkük'ü olumsuz yönde etkileyecektir. Aynı zamanda Kürtler ve Türkmenler arasındaki ilişkileri de etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

"Kimsenin bayrağına karşı değiliz"

Türkmenlerin, başta Kerkük olmak üzere Irak genelinde kimseye karşı olmadığına dikkati çeken Maruf, "Ne Irak bayrağına ne de Kürdistan bayrağına karşıyız. Irak'ta 3'üncü ana unsur olmamıza rağmen bize sürekli bir şekilde haksızlık yapılıyor. Bugün Kerkük'te Türkmenlere karşı bu haksızlık tekrar yapıldı. Irak Kürdistan bayrağının yanında Türkmen bayrağının da olması şarttır. Türkmen-Kürt kardeşliği her şeyin üstündedir." şeklinde konuştu.

Türkmen ve Arap üyelerin boykot ettiği, 26 Kürt üyenin katılımıyla toplanan Kerkük İl Meclisinde yapılan oylamada Kerkük'teki kamu binalarına IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.

Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005'te yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli neden ve anlaşmazlıklar nedeniyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kerkük'te Ikby Bayrağı İçin Tek Taraflı Onaya Tepkiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement