Kent Konseyi Burdur'da - Son Dakika
Yerel

Kent Konseyi Burdur'da

Kent Konseyi Burdur\'da

Antalya Kent Konseyi, kültür ve tarih gezilerinin sonuncusunu Burdur’daki Susuz Kervansaray ve Sagalassos antik kentine yaptı.

21.11.2015 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Kent Konseyi, kültür ve tarih gezilerinin sonuncusunu Burdur'daki Susuz Kervansaray ve Sagalassos antik kentine yaptı.

Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ve Yürütme Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen gezinin ilk durağı Bucak ilçesinin Susuz köyünde bulunan ve adını buradan alan Anadolu Selçuklu devri XIII. Yüzyıl kervansaraylarından Susuz Kervansaray oldu.

Daha sonra Ağlasun ilçesine geçen grup, burada ise antik Yunan'da Pisidya'nın başkenti olan Sagalassos'u gezdi. Gezinin rehberliğini ise aynı zamanda yürütme kurulu üyesi olan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Neyişçi yaptı. Türkiye'de tarihi ören yerlerine olan ilgisizliğe dikkat çeken Prof. Dr. Neyişçi, bu sorunun çözümüne de eğitim sisteminden başlanılması gerektiği söyledi.

Eğitim sisteminin özgüven vermesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, "Bu özgüven iyi yönlerimizi bildiğimiz kadar, kötü yönlerimizi de bilmemizi gerektirir. Ne kötü yönlerimizden fazlasıyla üzüntü duyacağız, ne de iyi yönlerimizi abartacağız. Onun için de böyle bir eğitim sisteminin mutlaka aktarılmış olması lazım. Bu sonunda şunu getirecek; Bir zamanlar biliyorsunuz İzmir'in adını bile değiştiriyorduk, bu gavur adı diye. Burada ören yerlerine bu kadar ilgisiz kalmamız, Sagalassos'u çoğu kimsenin bilmiyor olmasının arkasındaki neden de bunun bir gavur işi olarak görülmesindendir" ifadesini kullandı.

HEPSİNİN SAHİBİ BİZİZ

Tüm bu değerlerin Anadolu'ya ait olduğunu ve konuya bu gözle bakılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Neyişçi, "Hayır efendim bu Anadolu işidir, ben burada bin seneden beri yaşıyorum, burada ne var ne yoksa tarihten bağımsız olarak hepsinin sahibi benim. Bu Toros dağları nasıl benim kişiliğimi, davranışımı, kültürümü etkilemişse, Perge kenti de etkilemiştir, kervansarayı da etkilemiştir, yivli minaresi de etkilemiştir. Onun için bu evrenin kiracısı, yarın çekip gidecek birisi değilim, ev sahibi benim, mülk sahibi benim diye böyle bir anlayışın oturması lazım. Efendim bu Yunanlıdır, bu Romalıdır, bu Selçukludur, bu Osmanlıdır diye dışlayarak baktığınız zaman oturacak yer, ayağınızı basacak yer bulamazsınız, İşte bu Almaca, bu Rusça, bu Yunanca dediğiniz zaman da konuşacak dil kelime bulamazsınız. Burada yaşıyorsanız bütün bu çeşitli etkileşimlerin bileşkesinde yaratılmış olduğunuzu, onlarla harmanlaşmış olduğunuzun çok iyi anlaşılmış olması lazım."

BAKIŞ AÇISI

Böylesine bir anlayışın ülkeye bakış açısının da farklı olacağına işaret eden Prof. Dr. Neyişçi, "O zaman da işte bu ülkeye bakmak çok farklı oluyor. Örneğin Karain Mağarası 500 bin yıllık bir yaşam geçmişi olmasına rağmen yıllık ziyaretçi sayısı 13 bini geçmiyor. Çatalhöyük dünyanın en eski yerleşim yeri olmasına rağmen yıllık ziyaretçi sayısı 20 bini bulmuyor. Yaklaşık 9 bin 500 yıllık geçmişi olan, dünya kültürüne inanılmaz katkıları olmuş bir yeri yılda ancak 20 bin kişi geziyor. İngiltere'de bundan 4 bin yıl daha genç olan ve Stonehenge dedikleri bir yerin yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyonun üzerinde. İşte bunları yabancı olarak görürseniz o zaman bir caminin de, kervansarayın da, Sagalassos'un da kıymetini bilmezsiniz" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kent Konseyi Burdur'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement