Kdz. Ereğli'deki Son Süpürgeci Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika
Yaşam

Kdz. Ereğli'deki Son Süpürgeci Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Kdz. Ereğli\'deki Son Süpürgeci Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde süpürge imalatı yapan Necati Çınar, ilçede mesleği kendisinden başka yapan olmadığını ve kendisinden sonra da para kazanmadığı için kimsenin mesleği öğrenmek istemediğini söyledi.

20.04.2014 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde süpürge imalatı yapan Necati Çınar, ilçede mesleği kendisinden başka yapan olmadığını ve kendisinden sonra da para kazanmadığı için kimsenin mesleği öğrenmek istemediğini söyledi.

Teknolojinin ilerlemesi ile unutulmaya yüz tutan süpürgelerin üretimi Kdz. Ereğli ilçesinde imal ediliyor. Süpürgeleri elleriyle üretmeye devam eden 58 yaşındaki Necati Çelik, kendisinden sonra bu mesleği yürütecek kimsenin olmadığını dile getirdi. İlçeye bağlı Kepez Mahallesi'ndeki kiralık bir dükkanda toptancılar için el süpürgesi yapan Çelik, mesleği babasından öğrendiğini anlattı.

Yeni neslin günlük yevmiyesini beğenmediği için bu mesleği öğrenmek istemediğini ifade eden Çelik, kendisinin ise 30 yıldır süpürge diktiğini belirtti.

Günde yaklaşık 10 süpürge ürettiğini ve bir süpürgeyi yaklaşık 1 saatte hazır hale getirdiğini dile getiren Necati Çelik, ürettiği süpürgeleri ise toptancılara boyuna göre 3 ile 5 TL arasında fiyatlarda sattığını söyledi.

Süpürgeciliği babasından öğrendiğini anlatan Çelik, "Babamdan devir aldık. Doğduğumdan bu yana bu meslekteyiz. Babamdan sonra bu mesleği devam ettirdik. Süpürgenin yapımı bir saat sürer. Bunun hammaddesi Adapazarı, Edirne'den alıyoruz. O Hammaddeyi ıslayıp kükürtlüyoruz. Islıyoruz. Ondan sonra süpürge tezgahına alıyoruz. İşleme sokuyoruz. Ereğli' de bu işi yapan pek kalmadı. Ereğli' de yeni yetişen nesil yok. Adapazarı, Edirne, Balıkesir, Çarşamba bu yörelerde var. 'Bundan para kazanamıyoruz, yevmiyeyi çıkaramıyoruz' diyerek yapmak istemiyorlar. Süpürgeyi biz yaptığımız için perakende değil toptan veriyoruz. Tanesi 3 lira, 3,5 lira, 4 lira, 5 liraya kadar boy boy satıyoruz. Ben bu mesleği öbür tarafa gidinceye kadar yapacağım. Benim bundan sonra yapabilecek bir işim olmaz. 60 yaşına yaklaşmışım. 58 olmuşum" dedi.

Bağkur emeklisi olduğunu, aldığı 850 TL maaşın 150 TL'sinin vergi dairesi tarafından kesildiğini ve maaşının yetmemesi nedeniyle bu işi yapmaya devam ettiğini söyleyen Çelik, ellerindeki bantları ise yara olmaması için yaptığını ifade etti. Çelik, "Parmakları bantlamazsanız ip keser. Bugün çalışırsınız. Ancak yarın çalışmak istediğinizde parmaklarınızın yara olmasından dolayı çalışamazsınız" diye konuştu. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Kdz. Ereğli'deki Son Süpürgeci Mesleğini Yaşatmaya Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement