Kazı Başkanları Muğla'da Buluştu - Son Dakika
Güncel

Kazı Başkanları Muğla'da Buluştu

Muğla'daki 14 ören yeri ve bir sualtı batık kazısında çalışma yürüten kazı başkanları, Muğla Valisi Amir Çiçek ile buluştu.

27.01.2016 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'daki 14 ören yeri ve bir sualtı batık kazısında çalışma yürüten kazı başkanları, Muğla Valisi Amir Çiçek ile buluştu.

Muğla Valiliği 75. Yıl Salonu'ndaki toplantının açılışında konuşan Vali Çiçek, kazı başkanlarının yaptıkları çalışmaların hem bölge hem de ülkeye çok faydası olduğunu, çalışmalarla bölgenin tarihsel yönünün turizme kazandırıldığını söyledi.

Kazılardan çıkarılan eserlerin müzelerde sergilendiğini kaydeden Çiçek, kazılar sonucunda Türkiye'nin birçok medeniyete beşiklik yaptığının ortaya çıktığını ifade etti.

Amaçların bölgede alternatif turizme ivme kazandırmak olduğunu belirten Çiçek, "Kazılarda çıkarılan eserlerin yerinde restore edilerek korunması çok önemli. Tarihi eserleri koruyarak, gelecek nesillere aktarmak ve bugünkü gençlere tanıtmak önceliğimiz" dedi.

Muğla tarihinin kazı başkanları ve ekiplerinin yaptığı çalışmalarla ortaya çıktığını vurgulayan Vali Çiçek, şöyle konuştu: "Ortaya çıkan eserler bizi heyecanlandırıyor. Fakat çalıştığımız bölgedeki insanlara aidiyeti aşılama konusunda eksikliklerimiz var. Kazı alanlarının sahiplenilmesi ve bölge halkı tarafından korunması konusunda tam bir bilinç oluşturamamışız. Alanlar ziyarete açıldıktan sonra o bölgenin insanlarına ekonomik anlamda bir katkı sağlandığında, değerin daha iyi anlaşılacağına ve sahiplenileceğine inanıyorum. Yasak bölge algısını da yok etmemiz gerekiyor. Bu anlayışla çalışmalar yürütülürse aidiyet duygusu gelişir."Yapılan kazılardan daha iyi sonuç alınması, ören yerlerinin ziyarete açabilmesi ve kazılardan çıkan eserlerin müzelerde sergilemesi konusunda birlikte çalışma yapılması gerekliliğine dikkati çeken Çiçek, "Kazılarda çıkan eserleri kendi bölgemizdeki müzelerde, taşınamayacak eserleri de açık hava müzesinde sergileyebilmek bizim arzumuz. Kültürümüzü bulacağız, koruyacağız ve sergileyeceğiz" dedi. Ören yerleriyle ilgili yurtdışında tanıtım eksikliğini tespit ettiklerini anlatan Vali Çiçek, kentteki bütün ören yerlerini tanıtan, İngilizce ve Türkçe bir filmin çekileceğini belirterek, kazı başkanlarından konuyla ilgili çalışma yapmalarını istedi.

Müze ve ören yeri ziyaretinden 6 milyon 287 bin lira

Bölgede 14 yüzey, bir sualtı kazı alanı bulunduğunu kaydeden Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik ise 2015 yılında müzeleri ziyaret eden 320 bin 497 kişiden 3 milyon 683 bin 499 lira, ören yerlerini ziyaret eden 535 bin 675 kişiden 2 milyon 603 bin 851 lira gelir elde edildiğini, toplam ziyaretçi sayısının 856 bin 172 kişi, gelirin ise 6 milyon 287 bin 350 lira olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kazı Başkanları Muğla'da Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement