Kazalar İş Güvenliği Kültüründeki Eksiklerden" - Son Dakika
Güncel

Kazalar İş Güvenliği Kültüründeki Eksiklerden"

Kazalar İş Güvenliği Kültüründeki Eksiklerden"

Şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin yarıştığı "Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" töreninde gündem, son dönemin öne çıkan sorunu "iş güvenliği" oldu.

17.09.2014 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin yarıştığı "Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" töreninde gündem, son dönemin öne çıkan sorunu "iş güvenliği" oldu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) Avrupa Birliği'nin desteği ile bu yıl ilk kez düzenlediği "TİSK Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" töreni yapıldı. Törene, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begeot ve ödül kazanan firmaların yöneticileri katıldı.

Törende bir konuşma yapan Eyüboğlu, özellikle son dönemde yaşanan iş kazalarının kabul edilemez olduğuna dikkat çekerek, çözüm için konunun bütün paydaşlarıyla çalıştıklarını ve hükümetle görüşmeye başladıklarını söyledi.

Sözlerini, "Yapılan düzenlemelerle, idari, hukuki yaptırımlar büyük oranda artırılmasına rağmen sorunlar ne yazık ki bitmemiştir" diye sürdüren Eyüboğlu, "Bunun temel sebebi de güvenlik kültürümüzdeki eksiklikledir" dedi ve ekledi:

"2012'de çıkarılan 6331 sayılı kanunu, iş sağlığı ve uzmanlığı konularını adeta tek noktada toplanması işletme uzmanlarının ve devletin deneyimli müfettişlerinin devre dışı kalması açısında yeniden ele almak gerekmektedir. İşletme uzmanlarının ve devletin deneyimli müfettişlerinin yeniden sürece dahil edilmesi önem taşımaktadır. AB ülkelerinde olduğu gibi sistem iş yerlerinin kendi uzmanları ve çalışanları üzerine bina edilmeli, kamu otoritesi tarafından da iyi bir şekilde denetlenmelidir. Aynı zamanda kanun koyucunun düzgün çalışan işletmeleri, düzgün çalışmayan işletmelerden ayırmasına da ihtiyaç vardır."

"İŞ GÜVENLİĞİNDE YOL GÖSTERİCİ OLURUZ"

Avrupa Birliği'nin iş güvenliği konusunda Türkiye'ye yol gösterici olacağını vurgulayan Begeot ise yaptığı konuşmada "Herkes İçin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi"nin Türkiye sınırlarını aşan, Balkan ülkelerindeki birçok işveren örgütünü içine alan çok önemli ve örnek bir proje olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Kurumsal Sosyal Sorumluluk olgusu ile artık işletmeler vatandaşlık bilinci ile hareket ediyor.Bu sebeple KSS AB'nin birçok politikasına entegre olmuş bir kavram halini aldı. Bugün burada ödül almış tüm işletmeleri kutluyorum. Onlar Kurumsal Sosyal Sorumluluk kavramının en başarılı örneklerini sergilemiş ve bu ödülleri almaya hak kazanmışlardır."

"BAŞARI İÇİN SAHİPLENMEK GEREKİR"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Etyemez'de konuşmasında iş sağlığı konusunda dikkat çekerek, çalışma barışının tesisi için de, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerektiği konusunda artık herkesin hemfikir olduğuna dikkat çekti ve ekledi:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak biz; ekonomik kalkınmamızın; çalışanlarımızın sağlığını koruyarak ve güvenliğini sağlayarak gerçekleşmesi için çaba sarf ediyoruz. Ancak, işverenlerimiz ve çalışanlarımız iş sağlığı ve güvenliği konusunu sahiplenmediği sürece bu konuda başarılı olmamız mümkün değildir."

ÖDÜLLER

"TİSK Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri" kapsamında büyük ödülü, Koç Holding'in "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" projesi ile KOBİ kategorisinden Çevreci Eczacılar Kooperatifi'nin (ÇEKOOP)  "Engelsiz İlaç" projeleri kazandı.

Kapsayıcılık ödülünü de Borusan Holding'in "Annemin İşi Benim Geleceğim" projesi alırken, Boyner Holding'in "Nar Taneleri" projesi de "İyi Uygulama Ödülü'nün sahibi oldu.

"Etkililik ödülü" Opet Petrolcülük'ün "Temiz Tuvalet Kampanyası" ve KOBİ kategorisinden Friterm'in "Bizim Sokağın Çocukları" projelerinin oldu.

"Sürdürülebilirlik ödülü" de, Anadolu Cam Sanayii'nin "Cam Yeniden Cam" projesine ve "Yenilikçilik Ödülü" de IBM Türk'ün "On Demand Community" projesine verildi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazalar İş Güvenliği Kültüründeki Eksiklerden' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement