Kayda Geçmeyen Ölüm Nedeni: Bonzai - Son Dakika
Güncel

Kayda Geçmeyen Ölüm Nedeni: Bonzai

Kayda Geçmeyen Ölüm Nedeni: Bonzai

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün uyuşturucu raporu sentetik uyuşturucu bonzainin ne kadar yaygınlaştığını ortaya koydu.

14.09.2014 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 16 Eylül 2013-23 Haziran 2014 tarihleri arasını kapsayan raporu son dönemin en yaygın uyuşturucu maddesinin bonzai olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul'da bir yıl içinde 41 planlı operasyon yapıldı. Liselerde esrar ve extacy kullanımı, yerini bonzaiye bıraktı. Bunun en önemli nedeni gençlerin bonzaiyi 'bağımlılık' olarak görmemeleri ve bonzaiye kolayca ulaşabilmeleri. Bonzainin kar marjının yüksekliği satıcıların da maddeye ilgisini arttırıyor: ÖZETLE

Emniyetin uyuşturucu raporu

Bonzai en fazla İstanbul'da

Bonzai tahlilde çıkmıyor

"Bonzai sokakta ulaşılması en kolay maddedir. Kar oranı çok yüksektir. Torbacılar 10 TL maliyetle 100 TL para kazanıyor. İstanbul uyuşturucu piyasasında en yaygın tüketilen madde esrar ve bonzai maddesidir. İstanbul uyuşturucu piyasasının yüzde 50'si bonzaiden, yüzde 30-40'ı esrardan, yüzde 10'luk kısmı ise eroinden oluşmaktadır. Liselerde daha önce esrar ve extacy kullanımında yaygınlık söz konusuyken şu anda bonzai kullanımı yaygın. Gençler bonzai'nin bağımlılık yapmadığını düşünüyorlar. Satıcıların son dönem gençlere esrar deyip bonzai verdiğini biliyoruz."

İstanbul'da bonzai Diyarbakır'da esrar

Türkiye genelinde en fazla bonzai ve bonzai şüphelisi İstanbul'da yakalandı. 2011'de 114 olan şüpheli sayısı 2012'de 176, 2013'te ise 243 oldu.

İstanbul'da 2013 yılında 256 kilo bonzai ele geçirildi. İstanbul'u Bursa (68 kg), Tekirdağ(20 kg), Kocaeli (20 kg), Edirne(12 kg) ve İzmir(7 kg) takip etti. Uyuşturucu madde trafiğinin en yoğun noktası olan Diyarbakır'da ise son üç yılda bonzaiyle ilgili tek bir şüpheli bile yakalanmadı. Gümrük kapılarında da 238 kilo bonzai ele geçirildi.

Bölgeye göre fiyat değişiyor

Türkiye geneli 2012 yılı verilerine göre bonzai maddesinin kilosu en düşük 10 bin TL iken en yüksek 85 bin TL'ye satılıyor. Gizli soruşturmacıların verdiği bilgiye göre ise 4 gramlık bonzai paketleri 100 -200 TL arasında alıcılara satılıyor. Fatih bölgesinde paketi 150-200 TL'ye satılan bonzai, Gaziosmanpaşa Sarıgöl'de 80 ile 100 TL arasında alıcı buluyor. Bağcılar'da ise satış fiyatı 50 ile 80 TL arasında değişiyor. İzmir'de ise paketler 20 gramlık paketler 100 liraya satılıyor.

Bonzai salgın gibi yayılıyor

Görüşüne başvurulan İstanbul Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan tedavi merkezlerinde bonzaiye yoğunlaştıklarını söyledi. Tarhan, "Bonzai kullanımında geometrik ve istikrarlı artış bulunmaktadır. Bonzai kullanımı alarm veriyor ve bir salgın gibi yayılıyor." dedi. Bonzai kullanımı kan tahliliyle tespit edilemiyor, bu nedenle ölüm raporlarında bonzai 'neden' olarak yer almıyor. Ancak bu bonzainin etkisinin 'yıkıcılığını' azaltmıyor:

"Sentetik Kannobinoidler esrara göre daha ağır bağımlılık yapıyor. Kullanıcıları tedaviye bir ila iki yıl sonra gelmeye başlıyor. Bu madde grubunun etkisi çok yıkıcı. Kullanıcılarında yüksek bir ölüm tablosu gözlemliyoruz ve biliyoruz. Ancak bunun laboratuvar ortamında tespitini yapamıyoruz. Tahlillerde çıkmaması nedeniyle çok fazla ölüm olayı olmasına rağmen gözükmüyor."

'Ölüyorum sandım'

Bonzainin esrardan daha etkili olduğunu ise 'Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği'nde görüşülen aktif bir bağımlı şöyle anlatıyor:

"Bonzai ile arkadaşlarım vasıtasıyla tanıştım. Bana esrar gibi 'al sende kullan' dediler. İlk kullandığımda ölüyorum zannettim. Kalbim yerinden fırlayacak gibi oldu. Kalp krizi geçirdiğimi zannettim. Zaten kullanıcılarına da kısa süreli kalp krizi geçirtiyor. Sıklıkla da öldürüyor. Eroin gibi bir şey. Öleceğim korkusunda bir daha ağzıma sürmedim."

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Kayda Geçmeyen Ölüm Nedeni: Bonzai - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement