Kars'ta 10 Kurt ve 16 Boz Ayıya Verici Takıldı - Son Dakika
Güncel

Kars'ta 10 Kurt ve 16 Boz Ayıya Verici Takıldı

Kars\'ta 10 Kurt ve 16 Boz Ayıya Verici Takıldı

2014 Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde, Kuzey Doğa Derneği'nin 16. ayısını yakalayarak uydu vericisi taktığını söyleyen Doç. Dr. Şekercioğlu, '2011 yılından bu yana devam eden kurt ve boz ayı araştırma projemizi 2014 sezonunda 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde başladık ve 16. boz ayı yakalanarak verici takıldı.

26.05.2014 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde, Kuzey Doğa Derneği'nin 16. ayısını yakalayarak uydu vericisi taktığını söyleyen Doç. Dr. Şekercioğlu, '2011 yılından bu yana devam eden kurt ve boz ayı araştırma projemizi 2014 sezonunda 22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik Günü'nde başladık ve 16. boz ayı yakalanarak verici takıldı. Hiçbir sorun yaşanmadan da doğaya bırakıldı. Kuzey Doğa Derneği 2011 yılında ilk kez Türkiye'de kurtlara uydu vericisi takarak onları takip etmeye başladı. Şimdiye kadar toplam 10 kurda ve 16 boz ayıya verici takıldı" dedi

Vericili kameralar sayesinde Sarıkamış Milli Park'ı ve Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu bu canlıların nasıl kullandığını öğrendiklerini belirten Şekercioğlu, "Buradan aldığımız bilgiler ışığında Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla birlikte Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunun güzergahını tasarlıyoruz. Bu 28 bin 500 hektarlık Türkiye'nin en büyük doğa koruma projelerinden biri. İzole kalmış Sarıkamış ormanlarını, Kaçkar ve Karadeniz'in büyük ormanlarına bağlayacak bir ağaçlandırma projesi aynı zamanda. Aradaki boşlukları birbirine ağaçlandırmayla bağlayarak Sarıkamış, Ardahan Göle, Artvin Şavşat, Ardahan Posof ormanlarını birbirine bağlıyor ve Gürcistan'a kadar uzanıyor" diye konuştu.

Boz ayı projenin verileriyle aynı zamanda Türkiye'nin ilk National Geographic Belgeseli'ni çektiklerini ifade eden Şekercioğlu, "Bu belgesel geçen yıl gösterime girdi. Bu belgesel aynı zamanda Sarıkamış'ı, Kars'ı, Doğu Anadolu'yu tüm dünyaya tanıttı. Bölgede eko turizmin, yaban hayatı turizminin gelişmesi için çok büyük bir tanıtım imkanı sağladı. Bu sene yeni projelerle devam edeceğiz. Ümidimiz kurtların da boyunlarına kamera takarak onların gözünden doğayı görmek. Bu çalışmalar esnasında Türkiye'de yaban hayatı ekolojisi ve biyolojisi konusunda birçok ilklere imza atmak. Bu çalışmaları da ümit ediyoruz Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle ve Birleşmiş Milletler ve diğer destekçilerimizle devam ettireceğiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kars'ta 10 Kurt ve 16 Boz Ayıya Verici Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement