Köylü Kadınların Umudu Kazlar, Bayram Havasında Büyüyor - Son Dakika
Ekonomi

Köylü Kadınların Umudu Kazlar, Bayram Havasında Büyüyor

Köylü Kadınların Umudu Kazlar, Bayram Havasında Büyüyor

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Okçuoğlu köyünde yaşayan kadınlar için 'beyaz altın' olarak bilinen kazlar kış aylarında kesilerek tanesi 150 liradan satılıyor.

19.07.2015 11:22  Güncelleme: 07:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Okçuoğlu Köyü'nde oturan kadınlar için 'Beyaz altın' olarak bilinen kazlar adeta umut kaynağı oldu. Bir çocuk gibi büyütülen kazlar, kış aylarında kesilerek sofralardaki yerini alıyor. Kazları 120-150 lira arasında sattıklarını söyleyen Gülçin Yıldız, bu para ile çocuklarının okul ihtiyacını sağladığını belirtti.

ÇOCUKLARI GİBİ BAKIYORLAR

İlçeye 4 kilometre uzaklıktaki Okçuoğlu Köyü'nde yaygın olarak kaz yetiştiriliyor. 85 hane, 600 nüfuslu köyde her evde yılda ortalama 10 anaç kaz bulunduruluyor. Bu anaç kazlardan yılda ortalama 1000 kaz elde ediliyor. Kazların tanesi 120-150 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Satılan kazlardan elde edilen geliri kuluçka döneminden, kesimine kadar ki tüm zorluğu çeken kadınlar alıyor. 'Bılik' adı verilen kaz yavrularını evlerinin içinde adeta çocukları gibi bakan kadınlar onların yumurtalardan çıkmasını sabırsızlıkla bekliyor.

İKİ HAFTA ŞERBETLE BESLENİYOR

Yumurtadan çıkan bılikler özel bölmelere alınıyor. İlk iki hafta şerbetle beslenen yavru kazlara daha sonra özel hazırlanmış kırma denilen arpalar veriliyor. Kaz yetiştiriciliğinde uzmanlaşan kadınlar, bıliklerin hal ve hareketlerinden ne tür rahatsızlık geçirdiğini anlıyor ve özel hazırladıkları ilaçlarla iyileştiriyor.

ARALIK VE OCAK AYINDA KESİLİYOR

Evlerde çocuklarla birlikte büyüyen kaz yavruları 1 aylık olduktan sonra yeşil ot ve arpa yemi yiyerek iyice besleniyor. Bu süreçten sonra otlama dönemleri başlıyor ve yavaş yavaş beyaz altın halini alıyorlar. Kesim dönemleri olan Aralık ve Ocak aylarına kadar her anlarıyla yakından ilgilenen ve kazları yalnız bırakmayan kadınlar her kaz sattıkça elde ettikleri gelirlerle hem mutfak ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de çocuklarının eğitim masraflarında kullanıyorlar.

"BU YIL BİRAZ DAHA RAĞBET VAR"

Okçuoğlu köyünde yaşayan 3 çocuk annesi Gülçin Yıldız kazların her kanat çırpmasında sevinen kadınlardan sadece birisi. Yıldız, şöyle dedi: "Çocukların giyiminden kırtasiyesine kadar tüm masrafları kazlarla sağlıyorum. Kazın birini 120-130 TL'ye satıyoruz. Bu yıl biraz daha rağbet var ve 150 TL'ye satmayı düşünüyoruz. Kazlar hayvancılıktan sonra bizim en önemli geçim kaynağımız. Onun için de gözümüz gibi bakıyoruz."



Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Köylü Kadınların Umudu Kazlar, Bayram Havasında Büyüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Ahıskalı : Yiyin Kaz etini görün lezzetini ! 35 0 Yanıtla
  • kerem: azeri türkü değil terekeme dostum.. 6 11 Yanıtla Kars lı 36: Aynen Terekeme 1 1
  • Bjk: 10 anaç kazdan 1000 yavru adam gibi haber yapın 14 1 Yanıtla
  • Gerçekci: Kokar o ev be eeeee 2 11 Yanıtla
  • Gerçekci: Hiç kaz eti yemedim çok güzel ler yemek istemem doğrusu 1 8 Yanıtla
  • Orhann: Karsın Türkü Azerisi Çok Merttir Ama Asker Vurmaz. 0 0 Yanıtla
  • Çewlik: Bingöllü 0 0 Yanıtla
  • Çewlik: Bingöl zazalar diyarı ama hepimiz kardeşiz 0 0 Yanıtla
  • Kaptan 35: Yiyerim sizi yiyerim 0 0 Yanıtla
  • Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor
    09:56 Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı esnafa can suyu oluyor

    Adana'da bu sene 12'ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, esnafa can suyu oluyor. Karnavala yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken, esnafın işleri açılacak ve ekonomik olarak zor günler geçiren esnafa can suyu olacak.

  • Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı
    09:48 Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, turist hedeflerini açıkladı

    Turizm Haftası dolayısıyla sektör temsilcilerini ağırlayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilk 5 yılda Pamukkale'ye gelen turistlerden 1 milyonunu Denizli'de ağırlamayı hedeflediklerini belirtti.

  • Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak
    09:43 Kira tespit davalarında emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararı mağduriyeti azaltacak

    Kanuna göre kira tespit davaları en erken altıncı kira yılı için açılabiliyor. Ancak bu davaların sonuçlanması birkaç yıl sürebiliyor. Prof. Dr. Umut Yeniocak, emsal kiraya yakın ihtiyati tedbir kararının mağduriyeti azaltacağını belirtti. Yeniocak, kiraya verenin yıllar süren davanın sonunu beklemesi ve geçmişe dönük kira farklarını tahsil etmek için mahkeme kararının kesinleşmesini beklemesi gerektiğini ifade etti. Yeniocak ayrıca, kira tespit davalarında emsal kiraya yakın bir kira ödemesi yönünde ihtiyati tedbir talep edilmesi ve mahkemenin bu talebi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede dava süresince yükseltilmiş kira bedelini tahsil eden ev sahibi için davanın uzun sürmesinin ikinci bir mağduriyet sebebi olmaktan çıkacağını kaydetti.

  • Enkaz kentte bereketli havuç hasadı
    09:38 Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor.

  • Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor
    09:33 Hatay'da Havuç Hasadı Devam Ediyor

    Depremin vurduğu Hatay'ın bereketli topraklarında geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadının sonuna doğru gelinirken, tarım işçilerinin zorlu mesaisi devam ediyor. Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay'da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye'nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay'ın bereketli Amik Ovası'nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL'den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, 'Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL'den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL'den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL'den satılıyor' dedi. Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, 'Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel' ifadelerini kullandı. - HATAY

  • Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu
    09:28 Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'ndan Mart Ayında 29 Bin 680 Yolcu

    Erzincan Yıldırım Akbulut Havalimanı'nda mart ayında 29 bin 680 yolcu ağırlandı. Ayrıca, 255 uçak iniş-kalkışı gerçekleştirildi ve 207 ton kargo, posta ve bagaj yük trafiği oldu. Ocak-mart aylarında ise toplamda 90 bin 813 yolcu, 720 uçak trafiği ve 698 ton yük trafiği kaydedildi.


Advertisement