Kars Kazı Bayram Sofralarını da Süsleyecek - Son Dakika
Yerel

Kars Kazı Bayram Sofralarını da Süsleyecek

Kars Kazı Bayram Sofralarını da Süsleyecek

Kars ve Ardahan yöresinin önemli tüketim malzemelerinden biri olan ve "öğün değil, özel yemek" olarak nitelendirilen kaz, bayram sofralarının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alacak Kazevi işletmesici Özyılmaz: "Kaz eti bizim için çok önemlidir, ziyafet yemeğimizdir.

25.07.2014 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇAĞLAR SEFERTAŞ - Kars ve Ardahan yöresinin önemli tüketim malzemelerinden biri olan ve "öğün değil, özel yemek" olarak nitelendirilen kaz, bayram sofralarının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alacak.

Kışın kesilen ve bu mevsimde sofraları süsleyen kaz, saklama koşullarının da gelişmesiyle artık yaz aylarında da tüketilebiliyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin gibi büyük şehirlerde yaşayan ve bayram sofralarında kaz görmek isteyen vatandaşlar, kentten kaz talebinde bulunmaya başladı.

Kazevi işletmecisi Nuran Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazın Kars'ın geleneksel lezzetleri arasında yer aldığını belirterek, uzun süredir kent mutfağında yerinin olduğunu söyledi.

Kazın özel günlerde özel misafirlere ikram edildiğini dile getiren Özyılmaz, kentte henüz kaz sektörünün oluşmadığını ifade ederek, "Raf ürünü değildir. Geleneksel ve bireysel yetiştiricilikte kalmıştır. Onun için en doğal haliyle tüketiliyor. Dokunulmamış, suni beslenmesi yok, kapalı alanda yetiştirilmiyor dolayısıyla organikliğini koruyan bir et" dedi.

Özyılmaz, kazın bir yaşına kadar merada beslediğine değinerek, şunları kaydetti:

"Kar yağdığı zaman kesiyoruz. Kar yağdıktan sonra kesilen kazların yağ oranı yüksek olur çünkü hayvan kendini korumak amaçlı yağ üretir. Beyaz bir yağ ile kaplanır. Bu yağın son zamanlarda romatizmaya iyi geldiğini biliyoruz çünkü denenmiş. Kaz için bir sektör geliştirilmesi gerekli. Ramazan ayının sonlarını yaklaşıyoruz. Bayram sofraları bizim kültürümüzde önemlidir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayanlar bayram sofralarında kaz da görmek istiyor. Şu an oralara siparişlerimiz oluyor. Kaz eti bizim için çok önemlidir, ziyafet yemeğimizdir. Özel günlerimizde, özel misafirlerimize pişiririz. Bayramlar da bizim özelimiz olduğu için misafirlerimize kaz eti sunuyoruz."

Özyılmaz, kaz etinin genellikle bulgur pilavı, turşu, çorba, kete ve helvayla tüketildiğini kaydetti. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kars Kazı Bayram Sofralarını da Süsleyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement