Kargaların İlginç Davranışları Merak Konusu Oldu - Son Dakika
Güncel

Kargaların İlginç Davranışları Merak Konusu Oldu

Bilim dünyası, kargaların hayatını incelemeye devam ediyor. Kargaların ölülerinin yanında sergiledikleri ilginç davranışlar, merak konusu oldu.

06.10.2015 23:04  Güncelleme: 23:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim insanları, kargaları inceleyerek yaptıkları davranışları araştırmaya devam ediyorlar. Özellikle kargaların ölülerinin yanında sergiledikleri hareketler, deneylere konu oluyor. Zekalarıyla ön plana çıkan kargalar, nesneleri genel ihtiyaçlarına göre hareket ettirebiliyorlar.

CENAZE TÖRENİ OLABİLİR

Kargalar ölülerinin yanında ilginç davranışlar sergileyen kuşlardır; etrafında toplanıp yüksek sesle öterler. Bazıları bunun bir tür cenaze töreni olduğunu iddia eder. Ama aslında bilim insanlarının elinde anlatımlardan öte bir kanıt olmadığı için bu davranış sırrını koruyor. Bu konuyu araştırmak için bir deney yapıldı. Araştırmada kargaların kendilerine tehdit olarak algıladığı yüzleri unutmadığı bilgisinden hareket edildi. Bu daha önceki araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Kargalar bu tehlikeli yüzü diğerlerine de öğretir. Böylece yıllar geçmiş olsa bile kargalar sürü halinde bu kişiye karşı ötmeye başlar. Kargaların gazabını çekmemek amacıyla bir yüze gerçeğe benzer bir maske takılır.

30 DAKİKA BOYUNCA ELİNDE ÖLÜ KARGAYI TUTTU

Washington Üniversitesi'nden Kaeli Swift'in kargalara daha önce yemek verdiği bölgeye bu maskeli kişi gönderilir. Swift burada kargalara yemek verirken, maskeli kişi de 30 dakika boyunca elinde ölü bir karga tutar. "Ben hep yardımsever besleyici konumundaydım, kargaları kendime düşman etmemiştim. Ben yemek tutarken ikinci kişi beliriyordu. Elinde sakin bir şekilde ölü bir karga tutuyordu sadece, çöpe atacakmış gibi." Bu maskeli kişinin belirdiği ilk gün kargalar Swift'in sunduğu yemeklerden tümüyle kaçındı.

"TEHDİTE KARŞI AZARLAMA, TOPLU EĞİTİM"

Sürü halinde toplanıp kendilerine tehdit olarak düşündükleri şeylere karşı sergiledikleri yüksek sesle ötme, taciz etme tutumuna girdiler. Araştırmacılara göre bu davranışın birden fazla amacı olabilirdi. "Tehdide karşı azarlama, hakimiyetini sergileme ya da tehlikeli kişi ya da yerle ilgili toplu eğitim" gibi. Karganın yanına bir de şahin konduğunda diğer kargalar yiyeceklerden tümüyle kaçınıyordu. Şahini tehlikeli buluyorlardı. Maskeli kişi ertesi gün elinde ölü karga olmadan tekrar geldiğinde kargalar yine yiyeceklere gelmedi. Bu sonuçlar kargaların kendilerine tehlikeli olarak algıladıkları bölgeden ya da kişiden kaçındıklarını gösteriyordu. Başka bir deyişle kargalar ölümü biliyor ve ondan korkuyordu. Bu korku kalıcı oluyor, altı hafta sonra bile 65 çift karganın üçte birinden fazlası aynı şekilde tepki gösteriyordu. Hayvanların ölülerine nasıl yaklaştığı sorununu ele alan araştırmalardan biri olan bu çalışma Animal Behaviour dergisinde yayımlandı.

BAŞKA HAYVANLAR DA ÖLÜLERİNİN YANINDA TOPLANIYOR

Kargalarla aynı familyadan gelen alakargaların da ölüleri karşısında 'cenaze merasimi' türünden davranış sergiledikleri biliniyor. Fakat alakargalar aynı davranışı kendileriyle aynı büyüklükte olan başka bir kuş türüne karşı gösterse de kargalar böyle yapmıyor, maskeli kişinin elinde bir güvercin tutması halinde bundan rahatsız olmuyorlardı. Bu bulgular kargaların insan yüzünün ayrıntılarını öğrenip hatırlamada hafızalarının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Böylece kargalar tehlikeli kişileri zararsız insanlardan ayırmayı öğreniyor. Swift, bu araştırmanın kargaların insanla başarılı bir şekilde bir arada yaşamak için nasıl evrildiğine önemli bir örnek olduğunu söylüyor. Kargalar da artık ölüm halini anlama ve hatta yas tutmasıyla bilinen az sayıdaki hayvanlar arasında sayılıyor. Fil, zürafa, şempanze ve kargagiller ölülerinin yanında toplanmasıyla biliniyor.

Kaynak: BBC Earth

Kargaların İlginç Davranışları Merak Konusu Oldu

Son Dakika Güncel Kargaların İlginç Davranışları Merak Konusu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • bencan: hdp den daha zeki 18 2 Yanıtla
  • hainler sürüsü: ulan şu kargadaki insanlıga bak bide kürtlerdekine bak hayvan bile insanlaşmış bunlar ne zaman en azından karga olacaklar 2 5 Yanıtla
  • misafir : şehit Haci Birlik, terörist tc 1 5 Yanıtla
  • HACI BiRLiK: selonihli kammalin potlarini yohh eddin,, biji hdp. 2 3 Yanıtla
  • harun oflaz : karga ölüleri gömmeyi iyi bilen bir hayvan kabilin habili öldürdüğünde nasil gömüleceginide ona o göstermişti. 5 0 Yanıtla
  • HAKAN DEMİR: insanoğlu ölülerini gömmeyi kargalardan öğrendiğini duymuştum. 5 0 Yanıtla
  • .: kargalar bilge hayvanlardır, ve çok gizemlidirler , 3 0 Yanıtla
  • Zulfu Yuksel: Kanada lilar da ayni boyle hareketler yapar iste , gocmenlerin etrafinda ..!.. Les kargalari ..! 3 0 Yanıtla
  • Şahin: Yıllarca aptal hayvan olarak tanımlandı 1 1 Yanıtla
  • excorcist: Karanlıktan gelen şeytani kuslqe 0 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi
    23:43 Muharrem İnce Gönen'de Esnaf Ziyaretleri Gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Balıkesir'in Gönen ilçesinde yerel seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. İnce, Gönenlilere hitap ederek diğer partilerin seçim propagandalarında projelerinden bahsetmediğini iddia etti ve Memleket Partisinin Türkiye için üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.

  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu
    23:43 Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim Kosova'da temaslarda bulundu

    Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kosova'ya gerçekleştirdiği ziyarette Kosova yetkilileri, Türk toplumu ve iş insanlarıyla görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Osmanlı'nın üçüncü padişahı I. Murad'ın türbesini ziyaret etti ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü Komutanı ile görüştü. Serim, ziyaretini TİKA'nın iftar programıyla tamamladı ve yarın Prizren ve Mamuşa belediyelerini ziyaret edecek.


Advertisement