Karayollarına Yaban Hayvanları İçin Ekolojik Köprüler Kuruluyor - Son Dakika
Güncel

Karayollarına Yaban Hayvanları İçin Ekolojik Köprüler Kuruluyor

Karayollarına Yaban Hayvanları İçin Ekolojik Köprüler Kuruluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi kapsamında karayollarına yaban hayvanlarına yönelik ekolojik köprüler kuruyor.

21.04.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Karayolları ve Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi kapsamında karayollarına yaban hayvanlarına yönelik ekolojik köprüler kuruyor. Proje ile yaban hayatı kaynaklı trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.aklı trafik kazalarının sebep olduğu can ve mal kayıplarının önüne geçilecek.

Bakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP Genel Müdürlüğü yaban hayatının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması maksadıyla önemli bir adım daha attı. KARAYAP kapsamında yapılacak çalışmalar ile yaban hayatı bağlantılı kazaların sık gerçekleştiği noktalar belirlenecek, ülkemizde halen kısıtlı sayıda bulunan ekolojik köprülerin sayısı arttırılarak yaban hayatı korunacak.

-"OTOYOLLAR YABAN HAYATI YAŞAM ALANLARININ BÖLÜNMESİNE SEBEP OLUYOR"-

Açıklamada, Türkiye'de yaşanan ekonomik ve endüstriyel gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için karayolu ve demiryolu ağının da hızla genişlediği belirtilerek, "Ancak yaşanan bu gelişmeler yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Özellikle ulaşım hatlarından otoyol ve bölünmüş yollar yaban hayatı yaşam alanlarının, ormanların bölünmesine sebep oluyor. Ortaya çıkan bölünmeler birbirinden bağımsız daha küçük bitki ve hayvan popülasyonlarının oluşmasına, türlerin tükenmeye karşı daha hassaslaşmasına neden oluyor. Bunun yanında yaban hayvanlarının yaşam alanlarından geçen yollar trafik kazalarını arıtıyor yaban hayatı zarar görüyor ayrıca can ve mal kayıplarına sebep oluyor" denildi.

-"EKOLOJİK BARİYERLER OLUŞTURULACAK"-

DKMP Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen KARAYAP ile tespit edilen hassas alanlarda ekolojik bariyerler (üst geçit, alt geçit) oluşturulacak. Ayrıca Karayolları Genel Müdürlüğü de bilgilendirilerek, inşa edilecek yeni kara ve demiryolları ağlarında bu veriler ışığında ekolojik köprülerin yapılması sağlanacak.

-"PROJE, AYNI ZAMANDA VARLIK YOKLUK ANKET ÇALIŞMASI YAPILACAK"-

KARAYAP projesi kapsamında, taşıt çarpması sonucunda bir yaban hayvanı öldüğünde DKMP Genel Müdürlüğü'nün olay yerini ve zamanını karayolları haritasına kaydedeceğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise "Proje ile aynı zamanda yerel ve ulusal basın da takip edilerek verilerin haritada yer alması sağlanacak. Böylece bu harita ile yaban hayatı hakkında bilgi veren varlık-yokluk anket çalışması da yapılmış olacak" dedi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Karayollarına Yaban Hayvanları İçin Ekolojik Köprüler Kuruluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement