Karaman - 18 Madencinin Öldüğü Ermenek'te 4 Aydır İşsiz Kalanlardan Tepki - Son Dakika
Güncel

Karaman - 18 Madencinin Öldüğü Ermenek'te 4 Aydır İşsiz Kalanlardan Tepki

Karaman - 18 Madencinin Öldüğü Ermenek\'te 4 Aydır İşsiz Kalanlardan Tepki

18 madencinin öldüğü Ermenek'te 4 aydır işsiz kalanlardan tepki KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu bazı eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca işsiz kalan madenciler durumu protesto eddi.

20.02.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

18 madencinin öldüğü Ermenek'te 4 aydır işsiz kalanlardan tepki

KARAMAN'ın Ermenek İlçesi'nde su basan kömür ocağında 18 madencinin yaşamını yitirmesinin ardından, bölgedeki diğer maden ocaklarında da yapılan denetimler sonucu bazı eksiklikler nedeniyle üretim durdurulunca işsiz kalan madenciler durumu protesto eddi. Üretimi durdurulan ocaklardan birinde çalışan yaklaşık 50 madenci 4 aydır işsiz olduklarını, ücretlerini de alamadıklarını belirterek sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istedi. Ermenek'in Pamuklu Köyü'nde geçen yıl 28 Ekim günü, Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağını, eski ocakta biriken suyun basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Facianın ardından başlayan kurtarma çalışmaları 38 gün sürdü. Bu çalışmalar kapsamında 18 işçinin cansız bedenleri farklı zamanlarda ulaşılarak ocaktan çıkartıldı. Biri facianın yaşandığı Has Şekerler Madencilik olmak üzere 10 linyit ocağının bulunduğu bölgede, facia ocağındaki kurtarma çalışmaları sırasında diğer 9 kömür ocağında üretim durdu.

DENETİM YAPILDI ÜRETİM DURDURULDU

Burada çalışan işçilerin büyük bir bölümü facia ocağındaki kurtarma çalışmalarına katıldı. Bu sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, bölgede faaliyet gösteren ocaklarda denetim yaptı. Müfettişler tarafından denetim kapsamında hazırlanan rapor sonucunda açık üretim yapan 1 ocağın dışındaki, kapalı üretim yapan tüm ocaklarda üretim durduruldu.

BİR ŞİRKET 120 İŞÇİYİ ÇIKARDI

Bu gelişmeler yaşanırken, bölgedeki özel bir madencilik şirketi iki işletmesinden birini tamamen kapatma kararı aldı. Başka bir madencilik şirketi de ocaktaki bir galeriyi kapattı. Galeriyi kapatan şirket yetkilileri yaklaşık 120 işçiye iş akitlerinin 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle sonlandırıldığını bildiren tebligat gönderdi. Bir galerisini kapatan ancak diğer galerisinde de henüz üretimin başlamaması üzerine, ocakta çalışan yaklaşık 50 işçi bugün, yaklaşık 4 aydır ücret alamadıkları için zor durumda olduklarını belirterek, ilk olarak Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ile daha sonra şirket yetkilileriyle görüştü. Yaklaşık 50 madenci yaptığı görüşmelerinin ardından kent meydanında bir araya gelip, sorunlarını çözüm bulunması için durumu protesto edip, basın açıklaması yaptı. Yeni Maden Yasasıyla birlikte ocaklarını uzun süre kapandığını, tekrar açıldıktan sonra ise Has Şekerler Madencilikte facianın meydana geldiğini belirten madenciler, facianın ardından yaklaşık 4 aydır işsiz olduklarını ve evlerine ekmek götüremediklerini belirtti. İş akidlerinin sona ermediğini belirten madenciler, sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

'KİMSE BİZE SAHİP ÇIKMIYOR'

Madencilerden Sadullah İlhan, "Uzun süredir çalışamıyoruz. Değişik mazeretlerle işyerlerimiz kapatıldı. Eksiklikler giderilmesine rağmen ocağımızın açılmasına izin verilmedi. Biz sorunlarımıza çözüm istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler bize destek vermiyor" dedi. İşçilerden Mustafa Karakaya ise tepkisini şöyle dile getirdi: "Nerede bu hükümet yetkileri, kimsenin derdini, dermanını araştırmıyorlar. Seçimler geldiğinde herkes gelip oy istiyor milleten, ama şimdi kimse yok. Şekerlerin ocağı (facianın meydana geldiği ocak) mağdur da biz mağdur değil miyiz. Biz de mağduruz. 4 aydır işsiziz. Diğerlerine 11 bin lira hibe veriliyor. Bize de verilsin. İşverenler de mağdur. İşveren ocağı açmak için uğraşıyor ama yöneticiler bir türlü açmıyorlar. Kimse bize sahip çıkmıyor. Bugün krediler ertelendi ama yarın nasıl ödeyeceğiz. Hırsızlık mı yapıp ödeyeceğiz." Madenciler, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı. Protesto eden madencilerin çalıştığı şirketin yetkilileri de, MİGEM, tarafından kapatıldıklarını, eksikliklerini giderip MİGEM'in onay verdiği takdirde yeniden üretime başlayacaklarını söyledi.

Görümü Dökümü:

---------------------------

-İşçilerin madencilik şirketine gelmesi

-İşçilerin meydanda proteste yapması

-İşçiler röp.

Haber-Kamera: Ali Rıza ETCİ/ ERMENEK, (KARAMAN), (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Karaman - 18 Madencinin Öldüğü Ermenek'te 4 Aydır İşsiz Kalanlardan Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı
    09:57 Aydın'da Terör Propagandası Yapan 4 Şüpheli Yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Didim, Efeler ve Germencik ilçelerinde terör örgütü propagandası yaptığı belirlenen 4 şüpheli yakalandı. Şüpheliler hakkında adli süreç devam etmektedir.

  • Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi
    09:57 Edirne Valisi ve DSİ Genel Müdür Yardımcısı Edirne Meriç Sulama Tesisini İnceledi

    Edirne Valisi Yunus Sezer, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci ile Edirne Meriç Sulama Tesisinde incelemede bulundu. Sezer ve Ekinci, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Üreticilere tesisin hayırlı olmasını dileyen Sezer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Bakanlık yetkililerine teşekkür etti. Üyüklütatar köyü sınırları içerisinde yer alan ve 78 bin dekar alanı sulayacak tesisin devreye alınmasıyla, 8 köyün tarım arazileri suyla buluşacak.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor
    09:56 Aydın İl Sağlık Müdürü, Evde Sağlık Hizmetleri Hastalarını Ziyaret Ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. Şenkul, Güzelhisar Mahallesi'nde ikamet eden aileleri ziyaret ederek sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Evde Sağlık Hizmetlerinden yararlanan hastalar ise memnuniyetlerini dile getirerek teşekkürlerini iletti.

  • Adana'da kadın ve sevgilisi park halindeki kamyoneti çaldı, tutuklandılar
    09:54 Adana'da kadın ve sevgilisi park halindeki kamyoneti çaldı, tutuklandılar

    Adana'da bir kadın, 8 yaşındaki çocuğu ve sevgilisiyle birlikte park halindeki kamyoneti çaldı. Olayın ardından kadın ve sevgilisi tutuklandı. Kamyonetin çalınma anları güvenlik kameralarına yansıdı. Olayı soruşturan polis ekipleri, şüphelilerin kimliklerini tespit etti ve tutuklama işlemi gerçekleştirdi.

  • Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak
    09:51 Türkiye, Trade Winds Europe/Eurasia'ya ev sahipliği yapacak

    Türkiye, ABD liderliğindeki ticaret misyonu ve iş geliştirme forumu olan Trade Winds Europe/Eurasia'ya 16 yıl sonra yeniden ev sahipliği yapacak. İstanbul'da düzenlenecek etkinlikte 300'den fazla yerli ve yabancı katılımcı bir araya gelecek ve uluslararası ticaretin rüzgarı esecek. Etkinlik, şirketlere büyüme ve görünürlük elde etme fırsatı sunarken, ABD'li firmalar da Türkiye pazarına girmek için yeni bağlantılar kurabilecek.

  • Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı
    09:51 Ergene'de Basketbol Minik Kız ve Erkek Müsabakaları Tamamlandı

    Ergene Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından düzenlenen basketbol minik kız ve erkek müsabakaları, Ergene Belediyesi Spor Salonu'nda gerçekleştirildi. 8 okuldan takımların katıldığı müsabakalarda, minik sporcular kıyasıya mücadele etti. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Şenol Doğramacı, müsabakaları yakından takip ettiğini ve dereceye giren öğrenci sporculara hediyelerini takdim ettiklerini belirtti.

  • Erzincan'da koyun ve kuzuların coşkulu buluşması böyle görüntülendi
    09:50 Erzincan'da koyun ve kuzuların coşkulu buluşması böyle görüntülendi

    Erzincan'da baharın habercisi kuzuların anneleri ile buluşması renkli görüntüler ortaya çıkardı. Koyunların kuzulama döneminin başlamasıyla birlikte Erzincan'da koyun ve kuzularının buluşması sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez gerçekleştiriliyor. Kuzulayan koyunlar, bir süre yavrularıyla aynı mekanda bırakılıyor ve daha sonra anneleriyle buluşuyor. Bu duygusal anlar dron ile kaydedildi.

  • Otobüste Ulu Orta Kendini Tatmin Eden Adam Olay Yarattı
    09:49 Otobüste Ulu Orta Kendini Tatmin Eden Adam Olay Yarattı

    Seyahat eden bir kadın tarafından cep telefonuyla kaydedilen video sosyal medyada büyük tepki çekti. Arka kapı önünde durarak kadına bakan orta yaşlı bir adam, otobüsteki vatandaşlara aldırış etmeden kendini tatmin etti. Kadının tepki gösterdiği adam ise kendini savunarak, 'Ben durağı arıyordum, sen beni yanlış anladın. Ben sana bir şey yaptım mı?' dedi.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici, huzurevi sakinleri ile iftar yaptı
    09:47 Kırklareli Valisi Birol Ekici, huzurevi sakinleri ile iftar yaptı

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, Lüleburgaz Ramazan Yaman Huzurevi'ni ziyaret ederek yaşlılarla iftar yaptı. Ekici, yaşlıların bilgi ve tecrübelerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayarak gereken saygı ve sevginin gösterilmesi gerektiğini belirtti.

  • Beyoğlu'ndaki 'kin' cinayetinde şüphelinin ifadesi: 'Oğlu 'Sefil Bilo', 'Küçük Emrah' diyerek beni aşağıladı'
    09:46 Beyoğlu'ndaki 'kin' cinayetinde şüphelinin ifadesi: 'Oğlu 'Sefil Bilo', 'Küçük Emrah' diyerek beni aşağıladı'

    Beyoğlu'nda yaşanan cinayetin şüphelisi, olayın ardından verdiği ifadede, oğlunun kendisini aşağıladığını ve amacının oğlunu öldürmek olduğunu ancak bulamayınca babasını öldürdüğünü söyledi. Şüphelinin geçmişte soyadını da değiştirdiği ortaya çıktı.

  • Erzincan'da Kuzular Anneleriyle Buluştu
    09:46 Erzincan'da Kuzular Anneleriyle Buluştu

    Erzincan'da baharın habercisi kuzuların anneleri ile buluşması renkli görüntüler ortaya çıkardı. Koyun ve kuzuların buluşma anları drone ile kaydedildi. Koyun besleyen üreticiler, kuzulama döneminde koyunları sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez anneleriyle buluşturuyor. Kuzulayan koyunlar bir süre yavrularıyla aynı mekanda bırakılıyor ve daha sonra ayrı yere konulan kuzular, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez anneleriyle bir araya geliyor. Bu duygusal ve renkli anlar drone ile saniye saniye kaydedildi.

  • Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu
    09:44 Mersin'de İki Özel Bireyin 'Temsili Askerlik' Mutluluğu

    Mersin'in Erdemli ilçesinde yaşayan 50 yaşındaki konuşma engelli İbrahim Atalay ile 21 yaşındaki işitme engelli Ali Develi, askerlik yapma hayallerini gerçekleştirmek için bir günlük temsili askerlik yaptı. İlçe jandarma komutanlığı tarafından eğitim verilen ve nöbet tutan özel bireylere terhis belgesi verildi. Aileler, bu mutlu anları fotoğraflayarak ölümsüzleştirdi.


Advertisement