Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin; - Son Dakika
Yerel

Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin;

Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin;

Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, Çorum’un komşu illerle karşılaştırıldığında zengin arkeolojik, tarihi-kültürel değerleriyle en ön sırada geldiğini ancak bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm pastasından pay alamadığını söyledi.

12.04.2014 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, Çorum'un komşu illerle karşılaştırıldığında zengin arkeolojik, tarihi-kültürel değerleriyle en ön sırada geldiğini ancak bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm pastasından pay alamadığını söyledi.

Turizm Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, turizm alanında emek verenlerin turizmin gelişmesinde büyük katkılarının olduğunu belirtti.

Türkiye turizminin dünya turizmi içerisinde ilk sıralarda yer almasının mutluluk verici olduğunun altını çizen Keskin, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye turizminin bir önceki yıla göre 2013 yılında yüzde 10 oranında artışla tamamlanmasının önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Çorum'un turizm verilerine bakıldığında ise ülke turizmine paralel bir gelişme göstermek yerine düşüş yaşadığına dikkat çeken Keskin, "2012 yılında kentte müze ve ören yerlerini ziyaret eden yerli-yabancı turist sayısı toplamı 129 bin 123 iken, 2013 yılında 119 bin 655'dir. Buna göre turist sayısı bir önceki yıla göre yüzde 7.33 oranında azalmıştır. Öte yandan TR-83 bölgesinde komşu illerle karşılaştırıldığında, Çorum zengin arkeolojik, tarihi-kültürel değerleriyle en ön sırada gelmektedir. Sahip olduğu bu potansiyel sayesinde Çorum'da bulunan Hattuşaş Ören yeri, 1986 yılında UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesine girmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılı envanterine göre, 3 adet kentsel sit alanı, 52 adet arkeolojik SİT alanı, 32 adet tarihi-dini yapı, 61 tane geleneksel Çorum evi, 8 han, 8 hamam, 118 arkeolojik alan ve diğer çekicilikler olmak üzere, araştırma sahasında toplam 300 tescilli kültürel değer bulunmaktadır" dedi.

Çorum'un sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliğe rağmen turizm hareketlerinin ilerlemek yerine gerilemeye başladığını vurgulayan Keskin, "Bu bize bacasız sanayi denilen turizm pastasından yararlanamadığımızı göstermektedir. Sorunu tespit etmek ve direkt ve dolaylı etkileri tespit etmek gerekmektedir. 2014 yılında Çorum'un turizm stratejisini oluşturmasına yönelik olarak bu bağlamda bir planlama çalışması başlamıştır. Yine bu çalışmanın ayaklarından birisi olarak da değerli bilim insanlarının katılımı ile18-19 Nisan tarihinde "Hititlerin Başkentinde Kentsel Bellek ve Turizm" konulu bir sempozyum düzenlenecektir. Ancak sempozyum katılımının belirleyen organizasyon komitesinin, bölgede faal olarak çalışan merkez ve derneklere sempozyum içerisinde yer vermediği görülmüştür. Buda ortaya konulacak olan stratejik planın analiz ve değerlendirmeye bağlı sonuçlarının da eksiklikler olacağını göstermektedir. Çünkü turizm stratejinin oluşturulmasında, bu alanda çalışma yapan, bu bölgede yaşayan, bu bölgeyi ve bu bölgenin dinamiklerini iyi tanıyan kişiler sayesinde, bölgeye yönelik verilerin toplanmasında çok yönlü bakış açısı sağlanabilir ve bu sayede istenilen amaca ulaşılabilinir. Birçok projenin büyük emekler verilerek hazırlanmasına rağmen istenilen sonucu yakalayamamasının sebebi budur" diye konuştu.

Karadeniz Arkeolojisini Araştırma, Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bölgede yapılan tüm çalışmalara destek verdiklerini belirten Keskin, bu stratejik plan içinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Çorum'un hak ettiği turizm gelirine sahip olması için yapılacak çalışmalarda işbirliğinin önemine dikkat çeken Keskin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan'ın geleceği görme ve şekillendirme anlamında ileriye yönelik turizm projelerinin oluşturulmasında, turizm stratejinin hedefine ulaşmasında her türlü çalışmayı desteklediğini ve Hitit Üniversitesine bağlı Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin kurulmasına olanak sağlayarak da turizm çalışmalarına büyük katkı verdiğini sözlerine ekledi. - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin; - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement